Επιστολή Μοσχολιού για το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου

>> Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

      Τη συνέχιση της λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου και την ταυτόχρονη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και υποδομών του Αεροδρομίου ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
        «Κύριε Υπουργέ,
            Σχετικά με τη φημολογία που αναπτύσσεται για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Αγρινίου, έχω να παρατηρήσω τα εξής: 
Όπως γνωρίζετε, το εν λόγω αεροδρόμιο, όπου μέχρι το 2009 έδρευε η 132 Σμηναρχία Μάχης, η οποία στη συνέχεια υποβιβάστηκε σε Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου, αναπτύσσεται σε έκταση 2.500 στρεμμάτων, διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, ο δε διάδρομός του έχει διαστάσεις περίπου ίδιες με αυτές των αεροδρομίων Αράξου και Ακτίου.
            Πιθανή διακοπή λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου θα θέσει σε κίνδυνο τις άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές του Αεροδρομίου, που θα λεηλατηθούν και θα καταστούν βορά σε επίδοξους καταπατητές, ενώ παράλληλα θα στερήσει από την περιοχή μια σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα.
            Από σειρά ετών έχουμε προτείνει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών – χωρίς να υπονομεύεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του Αεροδρομίου – προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του λαού μας γενικότερα.
            Βασική μας πρόταση ήταν η μόνιμη εγκατάσταση όλης της δύναμης της ΜΑΕΔΥ και όχι μόνο κλιμακίου αεροπυρόσβεσης κατά τους θερινούς μήνες. Στα υπέρ αυτής της πρότασης, πέραν των εγκαταστάσεων που διαθέτει το Αεροδρόμιο, είναι και το γεγονός ότι γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο ημικυκλίου των περισσοτέρων σημείων που επιχειρεί η ΜΑΕΔΥ, ενώ από πλευράς εναέριας κυκλοφορίας δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πτήσεις. Επιπλέον, σε ελάχιστη απόσταση υπάρχει χώρος ανεφοδιασμού με γλυκό νερό (λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία).
            Επίσης, το Αεροδρόμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση Μοίρας Αεροσκαφών Πυρόσβεσης CL-215, τη λειτουργία Μονάδας Υποστήριξης πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
            Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, χωρίς να εμποδίζουν οποιαδήποτε πιθανή αξιοποίησή του από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση δρομολογίων μεταφοράς προϊόντων (CARGO).     
            Κύριε Υπουργέ,
            Εκτιμώντας τη σημαντικότητα του ζητήματος, παρακαλούμε να ορίσετε μία συνάντηση εργασίας, στην οποία θα σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος και την ορθολογική αξιοποίηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου».

Διαβάστε Περισσότερα

Δήλωση της βουλευτή Μαρίας Τριανταφύλλου για την ακαταλληλότητα του σχολικού Συγκροτήματος 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου

>> Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δήλωση της βουλευτή Μαρίας Τριανταφύλλου, με αφορμή  την απάντηση από τους υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ερώτησή της, για την ακαταλληλότητα του σχολικού Συγκροτήματος 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου.

«Καμιά απάντηση σε κανένα ερώτημα δεν μας δόθηκε σχετικά με την ακαταλληλότητα του Κτιρίου του Σχολικού Συγκροτήματος 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, συστέγαση με 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ναυπάκτου και λειτουργίας των Σχολείων σε απογευματινή βάρδια εκ περιτροπής, από τα συνερωτώμενα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τη σχολική στέγη σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μας ενημερώνει ότι κλιμάκιο μηχανικών του ΟΣΚ πραγματοποίησε αυτοψία (με ταχύ οπτικό έλεγχο) στις 9-8-2011 σε 7 Σχολικές μονάδες που υπεδείχθησαν από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ναυπάκτου, ύστερα από το σεισμό της 7ης Αυγούστου του 2011. Σε ένα εκ των τριών κτιρίων του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου , επίσης εντοπίστηκαν προβλήματα μόνο στα εξωτερικά σκίαστρα (οξειδώσεις οπλισμού και αποσάθρωση σκυροδέματος), χωρίς ορατές βλάβες στα φέροντα στοιχεία του κτιρίου.
Επισημαίνεται και από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)έχουν την ευθύνη των σχολικών κτιρίων και είναι υπεύθυνοι για τις επισκευές, τις ενισχύσεις και τις συντηρήσεις, ενώ ο ΟΣΚ δύναται να παράσχει κάθε Τεχνική και Επιστημονική συνδρομή. Επίσης, το Δ.Σ. του ΟΣΚ ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση (απόφαση 45/23-2-2012) με ποσό των 9.000.000 Ευρώ για τη «Βελτίωση Υποδομών του Ε.Π.Α.Λ. Ναυπάκτου».
Διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά ότι ο ΟΣΚ δεν ανέδειξε, ως όφειλε, την ακαταλληλότητα του κτιρίου του Σχολικού Συγκροτήματος, αφού, όπως αναφέρει μετά την αυτοψία, προβλήματα υπάρχουν μόνο στα εξωτερικά σκίαστρα. Το πρόβλημα το ανέδειξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων.
Επίσης, δεν προβλέπεται καμία ενέργεια, κανένα μέτρο που θα επιτρέψει την πρωινή λειτουργία των Σχολείων (χρηματοδότηση για τοποθέτηση λυομένων αιθουσών, μετεγκατάσταση σε διαφορετικό κτίριο ή κάτι άλλο). Επιπλέον, καμία αναφορά δεν γίνεται για μελλοντικό σχεδιασμό σχετικά με την ανέγερση νέου Σχολικού Συγκροτήματος στη Ναύπακτο.
Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απαντήσεις. Γνωρίζουμε πως σύσσωμη η κυβέρνηση απώλεσε κάθε ενδιαφέρον τόσο για την Παιδεία όσο και για τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι πως θα καταφέρει να ψηφιστούν τα νέα γενοκτόνα μέτρα.
Όμως το πρόβλημα παραμένει δυσκολεύοντας τη ζωή των μαθητών.
Κοι Υπουργοί, αναρωτηθήκατε άραγε πως καταφέρνουν να έρχονται και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους τα παιδιά από τα γύρω χωριά της Ναυπάκτου; Πως μετακινούνται; (τη μια βδομάδα πρωί και την άλλη απόγευμα). Πως παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα; Φαντάζεστε, άραγε πόσο επιβαρύνεται το πρόγραμμα αυτών των μαθητών, όταν μάλιστα γνωρίζετε πόσο ελλιπείς είναι και οι συγκοινωνίες. Πως θα κατοχυρωθούν οι ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, που με τόση θέρμη ευαγγελίζεστε, όταν δεν μπορείτε να δρομολογήσετε λύσεις για τόσο βασικά ζητήματα.»

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Διαβάστε Περισσότερα