Eξαγωγές προϊόντων από τη Δυτική Ελλάδα στην Κίνα!

>> Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Την κοινή απόφαση να προχωρήσουν σε εμπορική συνεργασία και σε αδελφοποίηση των Περιφερειών Σετσουάν και Δυτικής Ελλάδας αλλά και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ευρύτερων συνεργασιών έλαβαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο αναπληρωτής Κυβερνήτης της περιφέρειας Σετσουάν Όου Ζεγκάο.

«Πρέπει να κάνουμε όλες τις αναγκαίες κινήσεις που θα βοηθήσουν τα προϊόντα μας ώστε να βρουν το δρόμο τους προς τη μεγάλη κινεζική αγορά», υπογράμμισε μετά τη σύσκεψη ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε η κινεζική αντιπροσωπεία υπό τον Όου Ζεγκάο με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που συνοδεύονταν από τους Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον Απόστολο Κατσιφάρα να σκιαγραφεί το προφίλ της Δυτικής Ελλάδας στους παραγωγικούς της τομείς, στις υποδομές της, στα προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, στην ιστορία και στην παράδοση της Δυτικής Ελλάδας με έμφαση την Αρχαία Ολυμπία και στη συνολική προσπάθεια που αναπτύσσεται ώστε να αποκτήσει η Δυτική Ελλάδα εξωστρέφεια στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Από την πλευρά του ο Όου Ζεγκάο αφού υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Σετσουάν έχει πληθυσμό 90 εκατομμυρίων κατοίκων, σημείωσε ότι διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή
βιομηχανική βάση αφού, μεταξύ άλλων, εκεί εδρεύουν 125 πολυεθνικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Σετσουάν, επλήγη σκληρά από το σεισμό του Μαΐου του 2008 και περιέγραψε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης που ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και που πλησίασε σε κόστος τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δύο άντρες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο Περιφερειών και συναποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά επαφών προκειμένου να εντοπιστούν προϊόντα και υπηρεσίες που θα αποτελέσουν τη βάση για ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του, αφού σημείωσε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχία της συνάντησης, υπογράμμισε: «Έχουμε επείγουσα ανάγκη από συνεργασίες σε αυτό το επίπεδο και σε αυτήν την κλίμακα. Ενημερώσαμε την κινεζική αντιπροσωπεία για τις δυνατότητες της Περιφέρειάς μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η συνεργασία αυτή να αποκτήσει πρακτικές όψεις που θα πάνε εκεί τα προϊόντα μας και παράλληλα θα δυναμώσουν το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα προς τη Δυτική Ελλάδα. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε η εξωστρέφεια είναι ένας δρόμος που μπορεί να μας δώσει πολλές λύσεις».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Όου Ζεγκάο απηύθυνε πρόσκληση στον Απόστολο Κατσιφάρα να επισκεφθεί την Κίνα ενώ οι δύο άνδρες σημείωσαν με ενδιαφέρον ότι οι δύο περιφέρειες έχουν την τύχη να διαθέτουν δύο ισχυρά και παγκόσμια σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού, το Σετσουάν τον ιστορικό «δρόμο του μεταξιού» μέσω του Θιβέτ και η Δυτική Ελλάδα την Αρχαία Ολυμπία.

Δημοσίευση σχολίου