Δ. Μουρτζιάπης: Κίνδυνος παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Στράτου

>> Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τον σοβαρό κίνδυνο της παύσης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 2ης Διαχ/κης Ενότητας Δήμου Στράτου του Νομού Αιτ/νιας, επισημαίνει με δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγκαστικού της Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου με την ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κ. Δημήτρης Μουρτζιάπης.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μουρτζιάπη έχει ως εξής:

«Σε ερώτηση που απηύθυνα προς τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό προ ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 2011, για το σοβαρό πρόβλημα δημοσίας υγείας, που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των Δήμων Αγρινίου και του Δήμου Αμφιλοχίας από την συνεχιζόμενη αδιαφορία των δύο αντίστοιχων σημερινών τους Δημάρχων καμία αξιόλογη απάντηση για την επίλυση του προβλήματος δεν πήρα.

Ως εκ τούτου και υπό τον άμεσο κίνδυνο τους κλεισίματος του ΧΥΤΑ με όσα αυτό συνεπάγεται, οφείλω να ενημερώσω τους δημότες των δύο αυτών σημερινών Δήμων τα παρακάτω:
Οι εν λόγω Δήμαρχοι αρνούνται ουσιαστικά με την μη προσέλευση τους στις 4 συνεχής και αλλεπάλληλες προσκλήσεις μου να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Ήδη το γραφείο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ έχει αποκοπεί από τις επικοινωνίες, αφού δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί.
Ταυτόχρονα εκπνέει η ΤΡΙΤΗ παράταση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ ΑΕ στον ΧΥΤΑ, αφού το κόστος των μη πληρωμένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ανέρχεται στις 18.467,00 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι προμηθευτές του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ επίσης, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εξοφληθούν το 2010, διαμαρτύρονται και απειλούν με κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού του.
Εκτός όλων αυτών ο εργολάβος, ο όποιος λειτουργεί προσωρινά τον ΧΥΤΑ δεν έχει πληρωθεί για την εργασία, την οποία παρέχει από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι και σήμερα και έχει προσφύγει στον εισαγγελέα Αγρινίου, ο οποίος προέβη σε συστάσεις προς τους Δημάρχους Αγρινίου και Αμφιλοχίας πλην όμως χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από την άρνηση των δύο προαναφερόμενων δημάρχων, αλλά και των σημερινών συνδημοτών τους, που απαρτίζουν το Δ.Σ., να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.
Η συγκεκριμένη στάση τους οφείλετε εξ’ όσων μπορώ να συμπεράνω στο γεγονός ότι τα χρήματα που οφείλουν από την υποχρεωτική τους εισφορά προς το Σύνδεσμο, η οποία βάση του καταστατικού του είναι το 2% των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) του κάθε Δήμου που συμμετέχει στον ΧΥΤΑ, δεν επιθυμούν να φαίνονται στα έξοδα των Καποδιστριακών Δήμων, των οποίων ήταν Δήμαρχοι.
Δεν πρέπει εδώ να παραλείψω να αναφέρω ότι το παραπάνω ποσοστό είχα εισηγηθεί να παρακρατείτε από το Υπουργείο Εσωτερικών και να αποδίδεται από το ίδιο στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ, εισήγηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.
Το συνολικό ποσό της οφειλής του Συνόλου των δήμων που μετέχουν σ’ αυτόν ανέρχεται σήμερα στα 660.634,22 ευρώ.
Να σημειώσω εδώ ενημερωτικά ότι ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2008 και από την μέρα σύστασης του και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα αφού μέχρι και τον Νοέμβριο του 2010 με συνετή διαχείριση κατάφερνε να προγραμματίζει και να εκπληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις.
Αμέσως όμως μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7/11/2010 και με την επανεκλογή του κ. Μοσχολιού και του κ. Κοιμήση στους διευρυμένους πλέον Καλλικρατικούς δήμους του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας αντίστοιχα, τα προβλήματα που υπήρχαν διογκώθηκαν επικίνδυνα με αποτέλεσμα να απειλούν σήμερα να θέσουν τον ΧΥΤΑ εκτός λειτουργίας. .
Η διόγκωση αυτών των προβλημάτων ξεκίνησε αρχικά με την μη τακτική προσέλευση των μελών του Συμβουλίου στις συνεδριάσεις μετά από «εντολή», εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ, ενός εκ των δύο ίσως ή και των δύο προαναφερόμενων Δημάρχων.
Το πρόβλημα αυτό αναγκάστηκα με παράσταση μου στην εισαγγελία να το αναφέρω και στον εισαγγελέα.
Η αδιαφορία των Δημάρχων του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας για τους κατοίκους που μένουν στις πόλεις και τα χωριά των παραπάνω δύο Νέων Διευρυμένων Δήμων, αλλά και η υπεροψία τους, έχουν φέρει την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενός άκρως σημαντικού έργου για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας, σε οριακή κατάσταση, όπως έχω τονίσει ήδη, αλλά κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ξανά διακατεχόμενος από αγωνιώδες αίσθημα ευθύνης.

• Αλήθεια έχουν σκεφτεί οι εν λόγω κ. Δήμαρχοι τις συνέπειες των πράξεων τους αυτών, αν κλείσει ο ΧΥΤΑ, είτε λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης είτε λόγω στάσης εργασιών του εργολάβου;
• Μήπως αυτό είναι ένα κεφάλαιο που δεν τους απασχολεί;
• Μήπως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην εμφανίζονται στους ισολογισμούς των πρώην Δήμων τους τα τεράστια ποσά με τα οποία είναι χρεωμένοι;
• Άραγε τι είναι ποιο σημαντικό για αυτούς η φήμη τους ή η προστασία του Περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία των συνδημοτών τους;

Επαναλαμβάνω μετ’ επιτάσεως ότι μέχρι σήμερα έχω αποστείλει 4 προσκλήσεις για συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συνδέσμου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2011 και με υπαιτιότητα των παραπάνω αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Υπενθυμίζοντας στους δύο παραπάνω Δημάρχους την καθοριστική μου συμμετοχή στην εξεύρεση χώρου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της Διαχείρισης των σκουπιδιών της περιοχής μας, αλλά και την άοκνη και συνεχή μου προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, καλώ τους ιδίους να αρθούν στο ύψος τον περιστάσεων και να πράξουν τα δέοντα.

Καλώ επίσης τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Θάνο Μωραΐτη να επιχειρήσει τον εσωκομματικό τουλάχιστον συνετισμό τους, αφού, το τονίζω για άλλη μια φορά, ο κίνδυνος της προστασίας του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, είναι εγγύς και μεγάλος».

Με επιτακτικό αίσθημα ευθύνης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΙΑΠΗΣ

Δημοσίευση σχολίου