Αναθερμαίνεται το φλερτ του Κατάρ με τον Αστακό

>> Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Του Βασίλη Μούρτη

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, αυτή του Αστακού, η οποία λίγο έλειψε να ναυαγήσει, έρχεται πάλι στο προσκήνιο με το ενδιαφέρον του Κατάρ να αναθερμαίνεται, ενώ από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Στο πρόσφατο παρελθόν το Εμιράτο επισκέφτηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Σπύρος Κουβέλης.

Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να στείλει στο Κατάρ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να ξανασυζητήσει το θέμα της επένδυσης στον Αστακό ήταν ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος του Μεγάρου Μαξίμου για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να στείλει τον αρμόδιο υπουργό για τις μεγάλες επενδύσεις Χάρη Παμπούκη, ο οποίος θεωρήθηκε από τους Άραβες, και όχι μόνο, ως πολέμιος της επένδυσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μη σοβαρούς επενδυτές». Αντίθετα, προτιμήθηκε ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος είχε εργαστεί για να γίνει το έργο και είχε αφήσει καλές εντυπώσεις.

Στις συζητήσεις που έγιναν στην Ντόχα, πάντως, οι Καταρινοί, όπως λέει ο κ. Κουβέλης, «αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα προήλθε από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είχαν κάποιες εξωπραγματικές απαιτήσεις για το θέμα της τιμολόγησης του καυσίμου». Αυτό είναι και το ένα από τα δύο σοβαρά θέματα στα οποία η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των Αράβων έχει συμφωνηθεί. Η τιμή του καυσίμου με το οποίο θα τροφοδοτείται η μονάδα στον Αστακό θα είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που ζητούσαν οι ιδιώτες και καθιστούσε μη βιώσιμη την επένδυση.

Κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών «θα έπρεπε να έχουμε πολύ πιο στενά και αυστηρά περιθώρια και παρακολούθηση του ιδιωτικού μέρους του έργου, για να ξέρουμε τι γίνεται πριν φτάσουμε σε μια κατάσταση που κόντεψε να μας εκθέσει στο Κατάρ». Αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο τέθηκε στη συζήτηση και στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Έτσι το νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα μοιάζει κατά πολύ με το προηγούμενο, δεν θα είναι προϊόν ιδιωτικής συμφωνίας.

Ο Σ. Κουβέλης λέει ότι «αυτό που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι ότι τότε, στην περίπτωση του project που είχε σχεδιαστεί, η πρόταση έγινε από ένα consortium εταιρειών». Αυτό σημαίνει ότι τώρα η επένδυση θα ενταχθεί στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας, το περιεχόμενο της οποίας θα είναι ευρύτερο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο έγιναν και οι συζητήσεις στην Ντόχα και περιελάμβαναν, πέραν του Αστακού, γενικότερα επενδυτικά σχέδια από πλευράς Κατάρ αλλά και συνεργασία του εμιράτου με ελληνικές εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές, καθώς το Κατάρ έχει αναλάβει να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022.

Από την πλευρά του Κατάρ εκδηλώθηκε και πάλι ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις, καθώς επίκειται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα. Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Καταρινών για επενδύσεις στον τουρισμό, είτε για αγορά ξενοδοχειακών μονάδων είτε για την κατασκευή νέων.

Κι επειδή «όποιος καεί στο χυλό φυσά και το γιαούρτι», ο κ. Κουβέλης λέει ότι η υπερβολική δημοσιότητα έβλαψε την υπόθεση του Αστακού και γι’ αυτό θα κρατήσει «χαμηλά την μπάλα» όχι μόνο στη νέα προσπάθεια, αλλά και σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε άλλη επένδυση σχεδιάζεται.

(Πηγή: http://www.isotimia.gr/)

Δημοσίευση σχολίου