Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπής Αετού, κτίστηκε το 1650 !

>> Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 19 & 20 του Γενάρη 2011, στο χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 16.45, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ Κοσμά Τσιτσιβού και του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.

Την επόμενη, ημέρα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη – ιεροκήρυκα της Ι.Μ.Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Λαυρεντίου Καρανάσιου και του εφημέριου του χωριού πατήρ κ. Δημητρίου Χαμαλέτσου παρουσία του Δημάρχου του διευρυμένου πλέον Δήμου μας Ακτίου – Βόνιτσας κ. Νίκου Σολδάτου.

Παρέστησαν επίσης τιμώντας τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου ο Αρχηγός του Συνδυασμού “Συμμαχία προσφοράς” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ. Τάνταρος Επαμεινώνδας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Φερεντίνος Ευθύμιος και Τζαβαλάς Δημήτριος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κα Χαλιμούδρα Αγγελική, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για τον πρώην Δήμο Μεδεώνος κ. Παναγιώτης Σαλοδημήτρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντινομάρχης κ. Θεόδωρος Στούπας, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Επαμεινώνδας Τσαμποδήμος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμος κ. Κόκκιος, καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον πανέμορφο αύλιο χώρο του.

Στη συνέχεια στο προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τις νοικοκυρές του Χωριού και ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού.
Ο εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στο Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου καθιερώθηκε πλέον σ’ ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει αυξανόμενη συμμετοχή πιστών που προσερχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου και όχι μόνο. Φέτος προσήλθαν πιστοί από την Λευκάδα, την Πάτρα, την Αθήνα, την Άρτα, το Αγρίνιο, τον Αστακό και από όλα τα γύρω χωριά.

Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου ήταν μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπή Αετού και κτίστηκε το 1650. Βρίσκεται σε ύψωμα εντός του Χωριού και δεσπόζει επιβλητικά ομοιάζοντας με άγρυπνο φύλακα και προστάτη του Χωριού.

Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με συνεισφορές Μελών και Φίλων και με την οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από ενδιαφέρον του πρώην Νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου και σύμφωνα με τις υποδείξεις της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναδειχθεί σε ένα σπάνιο μεταβυζαντινό μνημείο.

Δημοσίευση σχολίου