Απόφαση ΣτΕ υπέρ των ΟΤΑ - Δεκτή προσφυγή της Ν.Α Αιτωλ/νίας

>> Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΕΘΝΟΣ 31-03-2010
Άκυρη και παράνομη η μεταβίβαση καθηκόντων αν δεν εξασφαλιστούν τα αναγκαία χρήματα για την υλοποίησή τους, έκρινε το τρίτο τμήμα του Δικαστηρίου.

«Στον αέρα» βρίσκονται οι παραχωρήσεις κρατικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς θεωρούνται δικαστικά παράνομες, εφόσον δεν συνοδεύονται με ταυτόχρονη παροχή των αναγκαίων πόρων από την εκτελεστική εξουσία.

Με απόφαση-σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υλοποίηση του «Καλλικράτη», το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει άκυρη και παράνομη τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε κρατικών αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ όλων των βαθμών, εφόσον η κεντρική εξουσία δεν ζητήσει προηγουμένως τη γνώμη τους και δεν βεβαιώνεται ότι χορηγούνται και οι αντίστοιχοι πόροι.

Η δικαστική απόφαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη στη φάση εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», αφού πολλοί ΟΤΑ διαμαρτύρονται για έλλειψη της απαραίτητης χρηματοδότησης, με συνέπεια να μπορούν να αρνηθούν την άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Μάλιστα η ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να μην ασκήσουν οι ΟΤΑ καμία κρατική αρμοδιότητα στις 8 Απριλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση και την ανεπάρκεια των πόρων.

Το Γ’ τμήμα ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Σταυρόπουλο, επεσήμανε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 105) κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβάλει η κεντρική εξουσία σε έναν ΟΤΑ κάποια αρμοδιότητα (π.χ. πολεοδομική, εκπαιδευτική, κ.λπ.), χωρίς να του δώσει τα αναγκαία χρήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Παράλληλα, πρέπει να ερωτάται ο ΟΤΑ για να πει την απλή γνώμη του για τη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η κεντρική διοίκηση πριν από τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι δύο αυτές προϋποθέσεις -τονίζεται στην 506/10 απόφαση- δεν είναι νόμιμη η κανονιστική πράξη για τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε ΟΤΑ.

Η προσφυγή
Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ, κάνοντας δεκτή προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα 93/08, με το οποίο μεταβιβάστηκαν σε αυτήν πολεοδομικές αρμοδιότητες (έκδοση οικοδομικών αδειών, χαρακτηρισμοί και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, επιβολή προστίμων σε οικιστικές περιοχές κ.λπ.), που αφορούσαν την περιφέρεια του Δήμου Ναυπάκτου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα

Προσέχουμε - Ελέγχουμε

Ενόψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης κατανάλωσης αγαθών, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, υπενθυμίζει ποια απλά θέματα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής κατά την επιλογή και κατανάλωση τροφίμου ώστε αυτό να είναι υγιεινό και ασφαλές και να διασφαλίζεται η υγεία του.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ-ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ:
Α. Κατά την αγορά τυποποιημένων τροφίμων:
Η συσκευασία του τροφίμου να είναι απαραβίαστη, χωρίς φθορές, τρυπήματα, σχισίματα, αλλοιώσεις χρωμάτων και ετικετών και παραμορφώσεις συσκευασιών.
Να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα το είδος του τροφίμου, τα συστατικά του, η προέλευσή του, ο τρόπος συντήρησης και ο χρόνος διατήρησης-κατανάλωσης και πιθανά στοιχεία για περισσότερη προσοχή (πχ να αναφέρει ότι έχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε ομάδα καταναλωτών με ιδιαίτερη ευαισθησία υγείας).
Τα ευαίσθητα τρόφιμα να βρίσκονται εντός των ψυγείων και από εκεί να τα παίρνει ο καταναλωτής.
Τρόφιμα που ενώ πρέπει ...

να βρίσκονται στο ψυγείο, για ευκολία τοποθετούνται σε πάγκο εκτός, να μην αγοράζονται.
Να μην υπάρχει στην επιφάνεια ή εντός της συσκευασίας (όπου μπορεί αυτό να διακρίνεται) πολύς πάγος στα κατεψυγμένα ούτε υγρά στα νωπά.
Οι κονσέρβες δε θα είναι φουσκωμένες, δε θα περιέχουν αέρα και δε θα έχουν παραμορφώσεις στη συσκευασία τους.
Να μην υπάρχει σκόνη στην επιφάνεια των τροφίμων ούτε στα ράφια (η ύπαρξή της σημαίνει ελλιπή καθαριότητα και μη ορθή διακίνηση και προστασία των τροφίμων).
Να μην είναι σπασμένο ή παραμορφωμένο το περιεχόμενο τρόφιμο.
Να μην υπάρχει είτε επί της συσκευασίας εξωτερικά είτε στο ράφι ένδειξη αλευριού ή συσσωματώματος (σαν ίνες αράχνης) κυρίως στα είδη αλευροποιίας και όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Αποτελούν ένδειξη αλλοίωσης του περιεχομένου (ανάπτυξη εντόμων).
Προσέχετε να επιλέγετε καταστήματα που έχουν καλές συνθήκες υγιεινής χώρων, τα τρόφιμα είναι με τάξη τοποθετημένα, ανάλογα με το είδος τους, σε νοητά χωρισμένους χώρους, δεν υφίσταται συμφόρηση χώρων και οι εργαζόμενοι φορούν ανοιχτόχρωμη ενδυμασία εργασίας και σκούφους που καλύπτουν τα μαλλιά.
Τρόφιμα που εκτίθενται σε εξωτερικό χώρο καταστημάτων δεν είναι ασφαλή και πρέπει να αποφεύγονται λόγω των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων (ζέστη, ψύχος, σκόνη, ρύποι οχημάτων, ηλιακή ακτινοβολία, που επιβαρύνουν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων).
Νερά, αναψυκτικά, λαχανικά, φρούτα και όλα τα τρόφιμα πρέπει να εκτίθενται σε κατάλληλες προθήκες εντός των κλειστών χώρων των καταστημάτων.
Όταν ζητάτε να ανοιχθεί και να τεμαχιστεί κάποιο τρόφιμο, αυτό να γίνεται παρουσία σας και ο εργαζόμενος να φορά γάντια μιας χρήσης για την εργασία αυτή.
Ο τεμαχισμός θα γίνεται σε καθαρή επιφάνεια, ειδική για την εργασία αυτή.
Το ψωμί όταν το αγοράζουμε από πρατήρια άρτου ή από άλλα καταστήματα πλην Αρτοποιείων, θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε χάρτινη συσκευασία, κλειστό και να φέρει επισήμανση του Αρτοποιού παρασκευής, του είδους και της ημερομηνίας παρασκευής του.
Σκεύη που αγοράζουμε για να τοποθετήσουμε τρόφιμα θα πρέπει να έχουν την ένδειξη καταλληλότητας για τρόφιμα και να το αναγράφουν.
Ουσίες, πρόσθετα που δεν αποτελούν από μόνα τους τρόφιμα αλλά χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, θα πρέπει να αναγράφουν ότι προορίζονται για τρόφιμα και είναι κατάλληλα για τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. (πχ βαφές αυγών).
Η χρήση ουσιών ή σκευών που δεν προορίζονται για τρόφιμα, σε επαφή με τρόφιμα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Β. Κατά την αγορά νωπών μη τυποποιημένων τροφίμων - «χύμα»:
ΚΡΕΑΣ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΡΕΑΤΟΣ
Όλα τα κρέατα, πουλερικά, εντόσθια και ωμά παράγωγα αυτών θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων, σε θερμοκρασία 0 ο – 2 ο C. Όχι εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο ή πάγκους.
Θα έχουν φυσιολογικό χρώμα και οσμή (για τα κόκκινα κρέατα το χρώμα και η οσμή θα είναι αυτά του αίματος), χωρίς ανομοιομορφίες και στίγματα.
Το χρώμα της επιφάνειας δε θα διαφέρει έντονα από το χρώμα της τομής.
Δε θα έχουν εμφανή υγρά και η επιφάνειά τους δε θα είναι γλοιώδης. Όταν πιέζουμε με το δάκτυλο τα φρέσκα κρέατα, αυτά θα πρέπει αμέσως να επανέρχονται στην αρχική κατάσταση.
Τα σπλάχνα, συκώτι, πνεύμονες, νεφροί, καρδιά, να μην έχουν κύστεις ή μεταβολή χρώματος.
Το χρώμα να είναι ζωηρό και λαμπερό.
Να μην είναι με βλέννα ή με υγρά με ιξώδες.
Αλλοιώσεις στο χρώμα μπορεί να δηλώνουν και ότι προέρχονται από κατεψυγμένα μετά από απόψυξη-προσοχή δεν είναι ασφαλή τρόφιμα.
Όλα τα σφάγια θα φέρουν σφραγίδα κτηνιάτρου, την οποία θα πρέπει να ζητάμε να βλέπουμε.
Ο τεμαχισμός των κρεάτων θα γίνεται παρουσία του πελάτη, καθώς και το κόψιμο του κιμά.
Όλες οι επιφάνειες του κρεοπωλείου και του χώρου πώλησης θα είναι καθαρές, χωρίς έντομα στο χώρο.
Οι πωλητές θα φέρουν ενδυμασία εργασίας, θα έχουν καθαρά χέρια και θα φορούν γάντια για το χειρισμό των κρεάτων.
ΨΑΡΙΑ-ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Όλα τα νωπά ψάρια και αλιεύματα θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων ή με πάγο σε θερμοκρασία 0 ο – 2 ο C.
Θα είναι καλυμμένα με πάγο σε όλη την επιφάνεια.
Όχι εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο ή πάγκους.
Θα έχουν οσμή θάλασσας, κόκκινα βράγχια λαμπερά, χωρίς βλέννα, όχι αφυδατωμένα, λαμπερά ζωηρά μάτια, λείο λαμπερό σώμα, σφικτό, υγραμένο, που δεν απολεπίζεται εύκολα και που όταν το πιέσουμε επανέρχεται στην αρχική θέση.
Η κοιλιά θα είναι σφικτή χωρίς κηλίδες και χωρίς να βγάζει υγρό όταν την πιέσουμε.
ΑΥΓΑ
Τα αυγά θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων σε θερμοκρασία 4ο C.
Προτιμάτε αυγά ωοσκοπημένα, με αναγραφόμενη προέλευση και στοιχεία παραγωγής.
Αυγά ακάθαρτα, με ραγισμένο μη φυσιολογικό κέλυφος να μην αγοράζονται.
Τα αυγά δε θα πρέπει να πλένονται.
Όταν τα καταναλώνουμε το περιεχόμενο να είναι χωρίς στίγματα και χωρίς αίμα και ο κρόκος να έχει σαφή όρια και το ασπράδι να είναι διαυγές. Τα φρέσκα αυγά έχουν μικρό κενό μεταξύ κελύφους και λευκώματος (4mm).
ΓΑΛΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Όλα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα θα πρέπει να συντηρούνται συνεχώς εντός ψυγείων σε θερμοκρασία 2 ο – 4 ο C.
Να αναζητάτε την έγκριση της παραγωγής του προϊόντος, ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη και ασφαλής προέλευσή τους.
Όποια αλλαγή στο σύνηθες χρώμα (κηλίδες, ευρωτίαση, ανομοιομορφία), υφή (τρύπες, ιξώδες, υγρά πέραν του σύνηθες και ανάλογα με το είδος) και οσμή (ξινίλα, σαπίλα, μούχλας ) σημαίνει αλλοίωση.
Η κοπή, το τρίψιμο τυροκομικών προϊόντων να γίνεται παρουσία του πελάτη και να του επιδεικνύεται το αρχικό προϊόν.
ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ-ΕΙΔΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Τα γλυκίσματα να τα προμηθευόμαστε από νόμιμα εργαστήρια ή ζαχαροπλαστεία και όχι από ανεξέλεγκτους πλανοδίους, εκτεθειμένα σε περιβαλλοντικές συνθήκες.
Πάστες και ευαίσθητα γλυκίσματα να βρίσκονται σε ψυγεία σε θερμοκρασία
2ο–4ο C. Η επιφάνεια να μην είναι ξερή, με σχισμές ( δηλώνει πολυκαιρισμένο,
μη σωστά διατηρημένο γλύκισμα).
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει γλυκίσματα και τρόφιμα να εκτίθενται απροστάτευτα στο χώρο.
Κάθε συσκευασμένο προϊόν να αναγράφει το είδος, τη σύσταση, τον παραγωγό και τις συνθήκες συντήρησης του γλυκίσματος.
Είδη σοκολατοποιίας που έχουν ασπρίσει, δεν θεωρούνται ασφαλή, λόγω μη σωστής συντήρησης του τροφίμου. Σοκολάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε περιβάλλον ζεστό ούτε σε χώρο με οσμές.
ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιβαλλοντικές συνθήκες, ήλιο, σκόνη, ρύπους ούτε στο πεζοδρόμιο.
Ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά που έχουν αποθηκευτεί σε ψυγείο, να βρίσκονται συνεχώς σε ψυγείο, γιατί η μεταβολή θερμοκρασιών αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και την ποιότητά τους. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης οπωρολαχανικών είναι μεταξύ 6ο–10ο C.

Γ. Κατά την μεταφορά, αποθήκευση, μαγείρεμα και κατανάλωση του τροφίμου στο σπίτι
Σημαντική θέση στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων κατέχει και ο χειρισμός τους μετά την αγορά τους κατά την μεταφορά, αποθήκευση, μαγείρεμα και συντήρηση στο σπίτι. Απλά γενικά μέτρα μειώνουν τους κινδύνους επιβάρυνσης τροφίμων:
Κάντε όλες τις άλλες υποχρεώσεις σας και μετά την προμήθεια τροφίμων ώστε να μην παραμείνουν τα τρόφιμα για πολύ ώρα, στις συνθήκες περιβάλλοντος
Τοποθετείστε άμεσα τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Ελέγχετε συχνά με ένα απλό θερμόμετρο τη θερμοκρασία του ψυγείου σας.
Μη στοιβάζετε τα τρόφιμα και δεν μπορεί ο αέρας να περνά μέσα από αυτά.
Τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο ανάλογα με το είδος τους και τις οδηγίες του ψυγείου.
Μη βάζετε νωπά αυγά και κοτόπουλα να γειτνιάζουν-ακουμπούν με άλλα τρόφιμα. Βάλτε τα σε κλειστά δοχεία.
Καθαρίζετε και πλένετε συχνά τα χέρια σας, πριν και μετά την χρήση διαφορετικών τροφίμων ή ενεργειών, καθώς και όλες τις επιφάνειες και σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν χειριζόμαστε ωμά τρόφιμα να μην έρχονται σε επαφή, τα τρόφιμα, τα χέρια, τα σκεύη ή οι επιφάνειες, με μαγειρεμένα.
Πλένετε καλά τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό και αυτά που τρώγονται ωμά μετά το πλύσιμο, βαπτίστε τα σε διάλυμα ξυδιού για 15 λεπτά περίπου και ξεπλύντε τα.
Διατηρείτε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας καθαρές και ελέγχετε και καθαρίζετε συχνά τα ντουλάπια, να προλάβετε την ανάπτυξη εντόμων στα αμυλούχα τρόφιμα λόγω αυξημένων θερμοκρασιών.
Τοποθετείτε τα ξηρά τρόφιμα με τάξη σε χώρους χωρίς υγρασία, οσμές, με χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία (κάτω από 18ο C) και μακριά από απορρυπαντικά και είδη που δεν τρώγονται.
Τα χέρια σας να μην έχουν δερματικές αλλοιώσεις και όταν συμβαίνει αυτό να φοράτε γάντια κατά την παρασκευή τροφίμων.
Να φροντίζετε ώστε να μαγειρεύονται τα τρόφιμα καλά, ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μάζας τους (κέντρο) να ανεβαίνει πάνω από 80ο C για πάνω από 15 λεπτά.
Η συντήρηση σε θερμοθάλαμο να γίνεται σε θερμοκρασία 65-70 ο C.
Το φαγητό να συντηρείται εντός ψυγείου όταν δεν καταναλώνεται αμέσως και αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Απόψυξη κατεψυγμένων να γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου, όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Να μην επανακαταψύχονται ήδη αποψυγμένα τρόφιμα.

Διαβάστε Περισσότερα

Παρουσίαση εφαρμογής ομογενοποίησης και διαχείρισης τηλεματικών δεδομένων

>> Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την παρουσίαση του έργου με τίτλο: "Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Διαχείρισης Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καινοτόμες δράσεις ενημέρωσης πολιτών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας", από τις εταιρίες TREDIT S.A., INFOTRIP S.A. και AMCO S.A., οι οποίες είχαν αναλάβει σε συνεργασία την υλοποίησή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Μ. Τρίτη 30 Μαρτίου 2010) στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οι εταιρίες παρoυσίασαν την εφαρμογή ομογενοποίησης και διαχείρισης τηλεματικών δεδομένων, η οποία επιτρέπει την συλλογή πληροφοριών (θέσεις οχημάτων, προβλέψεις χρόνων άφιξης οχημάτων σε στάσεις κλπ.) από πολλαπλές πηγές όπως τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, μέσω αυτοματοποιημένων διεπαφών και διαδικασιών επικύρωσης των δεδομένων.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο διαχειριστής της εφαρμογής να μπορεί να εισάγει χειροκίνητα με τη χρήση ενός wizard, συμβάντα όπως έκτακτα γεγονότα, συνθήκες οδικού δικτύου, ατυχήματα, εργασίες επί των οδών κ.α.
Η παρουσίαση των συμβάντων/δεδομένων γίνεται τόσο σε πινακοποιημένη μορφή όσο και σε ψηφιακό διαδραστικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε ...

η διαδικτυακή εφαρμογή οδηγού πόλης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες την αναζήτηση σημείων ενδιαφέροντος για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον εντοπισμό τους στο χάρτη, το σχεδιασμό ταξιδιού εντός του Νομού από/προς στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς, από/προς διεύθυνση, από/προς σημείο ενδιαφέροντος ή και συνδυασμό των παραπάνω, καθώς και ενημέρωση για την κυκλοφοριακή κατάσταση του Νομού με την προβολή κυκλοφοριακών συμβάντων στον χάρτη.

Διαβάστε Περισσότερα

Σε μια λαμπρή τελετή η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην Ροδάνθη Φλώρου

Σε μια λαμπρή τελετή το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου έγινε η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου που ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος, Χρήστος Σούφρας: «Με την πετυχημένη της συνεργασία της με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια έχει κατορθώσει να αναπτύξει και να υλοποιήσει συνέδρια πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα τα οποία έχουν φέρει σταδιακά την πόλη της ιστορίας και των γραμμάτων σε θέση που της αρμόζει. Με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης μέσα από όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι φανερό ότι ο μοναδικός της σκοπός είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τιμητική διάκριση «απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης» που προτείνουμε, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώρισή μας στα όσα προηγουμένως έχουν αναφερθεί τονίζοντας ότι τους ανθρώπους που προσφέρουν στην Ιερή μας Πόλη, η πολιτεία πρέπει να τους τιμά.»

Στην συνέχεια ....ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο στην κ. Φλώρου τόνισε: «Πεποίθησή μου είναι ότι στην παραγωγή του έργου της Βυρωνικής Εταιρείας πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η πρόεδρος της Βυρωνικής, η Ροδάνθη Φλώρου ή καλύτερα η αγαπημένη μας Ρόζα όπως συνήθως την προσφωνούμε.
Μια γυναίκα που δεν κατάγεται από την περιοχή μας αλλά μετοίκησε σ’ αυτήν, ύστερα από το γάμο της με τον συμπολίτη μας ιατρό Ειρηναίο Φλώρο. Όμως το γεγονός αυτό ότι δηλαδή δεν κατάγεται από την περιοχή μας δεν την εμπόδισε να αγαπήσει ίσως περισσότερο και από πολλούς από εμάς το Μεσολόγγι.
Μια γυναίκα που τόσο ως εργαζόμενη και όσο κυρίως ως συνταξιούχος συμμετείχε ενεργά στα κοινά και σ’ αυτό που λέμε συλλογική προσπάθεια μη επιλέγοντας την ανέξοδη κριτική του καναπέ.
Μια γυναίκα που με τις οργανωτικές της ικανότητες κατάφερε χωρίς πολλά χρήματα αλλά με πολύ προσωπική εργασία να καταστήσει την πόλη του Μεσολογγίου επίκεντρο όπως προανέφερα της μελέτης και έρευνας του Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.
Κατά συνέπεια νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην κυρία Φλώρου, ως την έμπρακτη αναγνώριση για την συμβολή της στην πνευματική πρόοδο του Μεσολογγίου.»


Ακολούθως η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη Φλώρου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο για την διάκριση που της απένειμε αλλά και όλους όσους συνέδραμαν τις δραστηριότητες της Βυρωνικής Εταιρείας.
Με θερμά λόγια χαιρέτισαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος.

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Μακρυγιάννη
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Μακρυγιάννη για τη ζωή και το έργο του οποίου μίλησε ο Μεσολογγίτης φιλόλογος, Παναγιώτης Μανιώτης, ενώ η ιστορικός τέχνης, Βίκυ Αντωνίου έκανε παρουσίαση με θέμα: «Από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στη Λαϊκή Τέχνη του Παναγιώτη Ζωγράφου.»

Οι ομιλητές παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τον Στρατηγό και Λογοτέχνη Μακρυγιάννη, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού για την άριστη παρουσίαση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση από τον Γιάννη Βόγλη, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αποσπασμάτων από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.

Το αφιέρωμα, τέλος, στον Στρατηγό Μακρυγιάννη προλόγισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου.

Πηγή: http://messolonghinews.blogspot.com/)

Διαβάστε Περισσότερα

Παύλος Μοσχολιός: "Λιγότερες Γιορτές το καλοκαίρι για να χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα Συν-Κοινωνία"

Τη συνέχιση του προγράμματος Συν-Κοινωνία με χρηματοδότηση από το Δήμο Αγρινίου με οικονομικούς πόρους που θα προκύψουν από την περικοπή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του (Δευτέρα 29 Μαρτίου), έπειτα από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού.

Αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί ο Δήμος Αγρινίου, καθώς μέσα από το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία μετακινούνται κυρίως δημότες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου στα πλαίσια του προγράμματος Συν- Κοινωνία είχε υπογράψει σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ για τη λειτουργία δύο γραμμών (τη Γραμμή Μ1 Άγιος Κωνσταντίνος- Πανεπιστήμιο και τη Γραμμή Μ2 Δοκίμι - Δύο Ρέματα), διασφαλίζοντας αξιόπιστη και οικονομική μεταφορά των επιβατών, με δρομολόγια ανά μισή ώρα και εισιτήριο 0,50 λεπτά, σύμβαση η οποία έληξε το Μάρτιο του 2010.

Ο κ. Μοσχολιός στην εισήγηση του τόνισε...
ότι, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου ακόμη και οι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώνονται, το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί.

«Το πρόγραμμα Συν-Κοινωνία έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους κατοίκους. Τους δεκατέσσερις μήνες μετακινήθηκαν πάνω από 300.000 επιβάτες και αυτό γιατί μέσα από τη σύμβαση που υπογράψαμε είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά μισή ώρα με φθηνό εισιτήριο. Παράλληλα το πρόγραμμα συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτή η δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί για τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί με τη δημοτική συγκοινωνία μετακινούνται κυρίως δημότες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να σταθεί αρωγός σε αυτές τις ομάδες.

Προτιμώ να γίνουν λιγότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι και να εξοικονομήσουμε από εκεί χρήματα ώστε να ενισχύσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Δεν μπορεί το φετινό καλοκαίρι να διοργανώσουμε πληθώρα εορτών και να υπάρχουν συμπολίτες μας που δε θα τους έχουμε στηρίξει με τις πολιτικές μας.

Θέλω, λοιπόν, να ζητήσω την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συνεχίσουμε το πρόγραμμα Συν –Κοινωνία με το ποσό των 131.500,00 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργούσε έως σήμερα».

Διαβάστε Περισσότερα

Ο αριθμός εισακτέων στο Πανεπιστήμο και το ΤΕΙ

Από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Ο αριθμός εισακτέων για κάθε Σχολή ή Τμήμα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Νομού μας έχει ως εξής:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (410)
1. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (με έδρα το Αγρίνιο) 140
2. Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (με έδρα το Αγρίνιο) 150
3. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο) 120

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ( 2330)
1. Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης 200
2. Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων 300
3. Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας 230
4. Λογιστικής 450
5. Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων 250
6. Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία 450
7. Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (με έδρα τη Ναύπακτο) 310
8. Αυτοματισμού 140

Διαβάστε Περισσότερα

Μελέτη για την αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας» και με συμβαλλόμενα μέρη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της (Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010) συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη.

Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, είναι της τάξης των 125 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ αφορά τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Νέας Πλευρώνας και το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ τη μελέτη του Αρχαίου Θέατρου των Οινιαδών .

Η μελέτη περιλαμβάνει... δυο υποέργα συμπληρωματικών ανασκαφικών ερευνών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής απεικόνισης, πρότασης φωτισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης των δυο αυτών Αρχαίων Θεάτρων.

Κρίνεται δε αναγκαία η ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τις αρχές του 2011 – έστω και τμηματικά – έτσι ώστε να κατατεθεί στο περιφερειακό σκέλος των προγραμμάτων πολιτισμού και να ενταχθούν τα δυο αυτά σημαντικά έργα για χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Αντινομάρχης Παναγιώτης Κατσούλης, με τις συστηματικές και συνεχείς παρεμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του νομού διασώζεται, προστατεύεται και αναδεικνύεται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται το πλέον ισχυρό κίνητρο στην πολιτεία ώστε να πράξει και εκείνη τα δέοντα από τη δική της πλευρά.

Διαβάστε Περισσότερα

Απαγόρευση αλιείας

>> Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Με απόφαση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου, απαγορεύεται για λόγους προστασίας της ιχθυοπαραγωγής η αλιεία σε όλες τις λίμνες του Νομού Αιτωλ/νίας από 15-4-2010 έως 15-5-2010 και στα ποτάμια του Νομού Αιτωλ/νίας για το διάστημα από 15-4-2010 έως 30-5-2010.

Διαβάστε Περισσότερα

Στο Δήμο Αγρινίου το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας

Την πώληση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (επί της οδού Αναστασιάδη), στο Δήμο Αγρινίου, ενέκρινε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Το τίμημα προσδιορίσθηκε στο ποσό των 2.585.000 (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα πέντε χιλιάδων Ευρώ), το οποίο δεν απέχει από την προσφορά που είχε καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου που ανέρχονταν στο ποσό των 2.500.000 Ευρώ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Αγρινίου για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτιρίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, είχε εκδηλωθεί πριν από δύο χρόνια, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο μνημείο και του χώρου ως κοινόχρηστο.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν ... όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

Η απόκτηση του ακινήτου από το Δήμο Αγρινίου είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί πρόκειται για ένα χώρο που πέρα από το συμβολισμό του ως κέντρο της εμπορικής και οικονομικής ζωής του τόπου, έχει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, και θα αξιοποιηθεί για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως «Δημοτική Πινακοθήκη», αφού διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πώληση του κτιρίου στο Δήμο, ο κ. Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση: «Με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες επί μία διετία και βεβαίως με τη θετική ανταπόκριση της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, καταφέραμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και να εξασφαλίσουμε ένα χώρο σημείο αναφοράς για την πόλη, με το μικρότερο δυνατό τίμημα.

Η απόκτηση του ακινήτου είναι καθοριστική γιατί έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της έλλειψης χώρων πολιτισμού στην πόλη».

Διαβάστε Περισσότερα

Η "Τιτανομαχία" σε πρώτη προβολή στο Άνεσις

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος "ΑΝΕΣΙΣ", από την Κυριακή 4 Απριλίου 2010 θα προβάλει την ταινία: CLASH OF THE TITANS - H TITANOMAXIA.

Στην ταινία "Clash of the Titans", ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς.

Ο πόλεμος, όμως, μεταξύ των ίδιων των θεών μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Γόνος θεού, αλλά μεγαλωμένος από ανθρώπους, ο Περσέας (Σαμ Γουόρθινγκτον) προσπαθεί μάταια να σώσει την οικογένειά του από τον Άδη (Ρέιφ Φάινς), τον εκδικητικό Θεό του Κάτω Κόσμου. Μην έχοντας τίποτε άλλο να χάσει, ο Περσέας προσφέρεται να ... ηγηθεί μιας επικίνδυνης αποστολής, με σκοπό να κατατροπώσει τον Άδη, πριν εκείνος καταφέρει να ανατρέψει τον Δία (Λίαμ Νίσον) και να σπείρει το χάος στον κόσμο. Επικεφαλής μιας γενναίας ομάδας πολεμιστών, ο Περσέας θα ξεκινήσει ένα παράτολμο ταξίδι σε απαγορευμένους κόσμους. Αντιμαχόμενος ανίερους δαίμονες και τρομερά τέρατα, θα καταφέρει να επιβιώσει, μόνο αν αποδεχθεί τη δύναμή του ως Θεός, αψηφήσει τη μοίρα του και αγκαλιάσει το πεπρωμένο του.

Βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του 1981, το "Clash of the Titans" φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Λουί Λετεριέ και ακολουθεί τα χνάρια των "300" του Ζακ Σνάιντερ που αφήσαν εποχή στις ελληνικές αίθουσες.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΡΑΒΙΣ ΜΠΙΤΣΑΜ, ΦΙΛ ΧΕΙ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ : ΛΙΑΜ ΝΙΣΟΝ , ΡΕΙΦ ΦΑΙΝΣ , ΡΕΙΦ ΦΑΙΝΣ , ΣΑΜ ΓΟΥΟΡΘΙΝΓΚΤΟΝ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : 7.30 & 9.30 μ.μ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26410-44345

Διαβάστε Περισσότερα

«Το Μενίδι ανήκει στην Άρτα». Η πιο ηχηρή αντίδραση για αλλαγή νομού ενόψει Καλλικράτη

Την εθνική οδό στο ΜΕΝΙΔΙ ΑΡΤΑΣ, έκλεισαν συμβολικά την Παρασκευή οι κάτοικοι της περιοχής που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για να αλλάξουν νομό.

Δυο εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας για ένταξη του δήμου Μενιδίου στην περιοχή Άρτας - που τώρα ανήκει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - περιγραφούν στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοικηση το απίστευτο φαινόμενο ενός δήμου που «ζει» σε άλλον νομό από αυτόν που ανήκει.

«Είμαστε ένας δήμος στη Βορειοανατολική ακτή του Αμβρακικού κόλπου και πολύ κοντά στην Άρτα (παρόλο που διοικητικά ανήκουμε στο νομό Αιτ-νίας).
Η γεωδιαμόρφωση της περιοχής, οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις των κατοίκων μας και οι γενικότερες υποδομές (Οδικό δίκτυο, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Υγεία, Εκπαίδευση, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δικαστικές Υπηρεσίες, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ), ήδη μας εντάσσουν στην περιοχή Άρτας.

Εδώ και 10ετίες καταβάλλουμε προσπάθειες για την ένταξή μας στο νομό Άρτας και κυρίως την ένωσή μας με τον όμορο δήμο Κομποτίου. Δυστυχώς όμως, λόγω ... έλλειψης κατάλληλου πολιτικού κλίματος για τολμηρές, σύγχρονες και ουσιαστικές αλλαγές, δεν το έχουμε πετύχει ακόμα.
Με την προσπάθεια για μεγάλες αλλαγές, που δρομολογείται με το σχέδιο "Καλλικράτης", δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία της Ελλάδας του 21ου αιώνα και αυτό θα καταστεί εφικτό με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα μπροστά.

Στην 99/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου, αντικαθρεφτίζεται το χρόνιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των δημοτών μας, ο δήμος μας να συμπεριληφθεί σε μεγάλο δήμο της Άρτας, στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση.
Διεκδικούμε, η Διοικητική Μεταρρύθμιση να ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας (οικονομία, διοικητική αποτελεσματικότητα, προστασία περιβάλλοντος, αίσθημα ικανοποίησης των πολιτών κλπ) και να στοχεύει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό κι όχι να προσαρμοστεί στην ικανοποίηση ελάχιστων προσωπικών φιλοδοξιών ή σε μικροπολιτικές επιδιώξεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε την ικανοποίηση του χρόνιου και δίκαιου αιτήματός μας και την ένωση του δήμου μας με μεγάλο δήμο της Άρτας, στην επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας για ένταξη του δήμου Μενιδίου στην περιοχή Άρτας
Γιώργος Α. Μπόβης
Δημήτριος Γ. Πολύζος

(Πηγή: http://www.e-aftodioikisi.gr)

Διαβάστε Περισσότερα

Άρχισαν τα όργανα (;)

Όπως και σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε επισημάνει, πλήθος αναμένεται να είναι οι αυτοπροτάσεις όσων είναι (ή αισθάνονται) έτοιμοι να διεκδικήσουν την εκλογή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε σημερινό της δημοσίευμα για το ΠΑΣΟΚ η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αναφέρει: "Με τον «Καλλικράτη» εν ενεργεία, στην Ιπποκράτους περιμένουν πλήθος αυτοπροτάσεων. Η επιτροπή (σσ υπό τον Θ. Τσούρα) θα έχει το άχαρο καθήκον του ξεσκαρταρίσματος.

Η δεσπόζουσα άποψη στο μέγαρο Μαξίμου είναι να μην διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων, όπως ορίζει το άρθρο 51 του καταστατικού, κι αυτό γιατί η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει έξοδα, ενώ καραδοκεί ο κίνδυνος των συντροφικών μαχαιρωμάτων. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει την εσωστρέφεια ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης έστειλε εγκύκλιο στις οργανώσεις, προειδοποιώντας τους φιλόδοξους να μην βιάζονται γιατί θα απογοητευθούν."


Στην περιοχή μας τώρα... τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Επιπλέον όσων βρίσκονται ήδη στην αυτοδιοίκηση και με την προοπτική της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ακόμα και εν ενεργεία βουλευτές δεν θα έλεγαν όχι σε μια πρόταση να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε ένα μεγάλο Δήμο όπως του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου. Αυτό βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν μάλλον διαψεύδεται αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Ήδη μάλιστα (έμμεσα) διαρρέονται διάφορα σενάρια αλλά κανείς δεν μπορεί να βγάλει ακόμα ασφαλή συμπεράσματα

Έντονη κινητικότητα στελεχών κάθε επιπέδου παρατηρείται και σε μικρότερους δήμους που θα συγχωνευτούν (π.χ σε Ξηρόμερο, Αμφιλοχία κα).

Όλοι με το όπλο παρα πόδα λοιπόν ή καλύτερα μιας και πλησιάζει η γιορτή του Πάσχα όλοι έτοιμοι να μπουν στο χορό. Τα όργανα ίσως δεν έχουν αρχίσει ακόμα αλλά είναι βέβαιο ότι μετά το Πάσχα όποιος επιθυμεί πρέπει όχι μόνο να μπει αλλά και να σύρει το χορό. Κι όποιος αντέξει...

Διαβάστε Περισσότερα

Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι στο επίκεντρο

>> Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή, από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: Το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, την Υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Θάνο Μωραΐτη και κ. Γιάννη Μανιάτη αντίστοιχα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, τους Βουλευτές του νομού Αιτ.νίας: Ανδρέα Μακρυπίδη, Σοφία Γιαννακά, Πάνο Κουρουμπλή, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Καραγκούνη, τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιο Σώκο, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας κ. Ευστάθιο Λουκόπουλο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αιτ/νίας κ. Αποστόλη Κοιμήση, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, τους Νομαρχιακού Συμβούλους του Νομού Αιτ/νίας, τους Δημάρχους του Νομού Αιτ/νίας και τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού Αιτ/νίας

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ;

Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι στο επίκεντρο. Όσοι μόνιμα πανηγυρίζουν τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάθε φορά που ένας επενδυτής βρίσκεται προ των πυλών, επιστρατεύουν πρίγκιπες εξ Αραβίας για να γίνουν πειστικότερα τα παραμύθια της Χαλιμάς. Και φαίνεται ότι τριάντα χρόνια μετά, και ενώ το Πλατυγιάλι παραμένει αποτυχημένη (και θλιβερή) ιστορία, πάμε για την τελική λύση.
Μέχρι σήμερα όμως μόνο οι γενικές γραμμές του σχεδίου είναι γνωστές, προς δόξα της δημόσιας διαβούλευσης και της δημοκρατίας(!).
Αλλά και απ’ τις γενικές γραμμές ξεδιαλύνεται ο μύθος απ’ την πραγματικότητα.

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα: Το Πλατυγιάλι πουλήθηκε!

Είναι το μοναδικό ελληνικό λιμάνι που ..
δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά σε ιδιώτες, και μάλιστα σε εταιρία ξένων κρατικών συμφερόντων. (Καμία σχέση με την COSCO και τον Πειραιά. Εκεί εκχωρήθηκε ο προβλήτας για εμπορική χρήση. Εδώ η στρατηγική, η χρήση και η διακίνηση ανήκουν στους Καταρο-Aμερικανούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξη και την Εθνική Άμυνα).

Δεύτερο συμπέρασμα: Το επιχειρηματικό πλάνο αφορά σε μια τετραπλή επένδυση, που απαιτεί το σύνολο της Βιομηχανικής Περιοχής και του λιμανιού:
α) Μεταφορά, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG). β) Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1000 MW από φυσικό αέριο. γ) Μονάδα βιομάζας από άλγη, Καλλιέργεια και παραγωγή ενέργειας από φύκια. δ) Μελλοντικά προβλέπεται η σύνδεση της μονάδας φυσικού αερίου με τον TGI, (Αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας καθώς και ανάπτυξη τοπικού δικτύου αερίου).

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας της Συμφωνίας, δηλαδή η ΠΩΛΗΣΗ του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής σε ξένο Κράτος, στην ουσία, καθορίζει κι όλα τα επιμέρους της επένδυσης.

Πιο αναλυτικά:
1. Όλη η μονάδα του φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα απ’ αυτήν ΑΝΑΙΡΟΥΝΤΑΙ απ’ το γεγονός ότι τον στρατηγικό έλεγχο της επένδυσης τον έχει η Εταιρεία του Κατάρ (μ’ ότι κρύβει πίσω της).
2. Μια χώρα με υποτιθέμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Ελλάδα, εγκαθιστά θερμοηλεκτρική μονάδα και εξάγει την παραγόμενη ενέργεια στη γειτονική Ιταλία, απ’ την οποία την επανεισάγει τους μήνες αιχμής.
Κι ενώ όλα αυτά γίνονται με κίνητρο το κέρδος και μόνο το κέρδος, απ’ την μεριά των ιδιωτών, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εκτός απ’ το ξεμπέρδεμα με το Πλατυγιάλι και τα αδιέξοδά του.

Απ’ τη μεριά της κοινωνίας, όμως, τα πράγματα έχουν αλλιώς:
• Η συγκεκριμένη επένδυση αναιρεί τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού στο όνομα του οποίου, ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δόθηκαν «μάχες», μέχρι πρόσφατα, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από υπουργούς (σήμερα) και το σύνολο των βουλευτών του νομού.
• Καμιά σχέση με «πράσινη ανάπτυξη» δεν έχει το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ηλεκ/παραγωγής, αφού είναι γνωστό πως όσον αφορά στη ρύπανση 1000 MW φυσικού αερίου ισοδυναμούν (στην ηλεκ/παραγωγή) με 500MW λιθάνθρακα.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και επειδή:
• Ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου ορίζεται σαν μια από τις πιο επικίνδυνες εγκαταστάσεις από τη νομοθεσία της ΕΕ (οδηγία 96/82/ΕΚ) - μια εγκατάσταση Seveso II.
• Η καλλιέργεια της άλγης βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα επακριβώς οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ
την «Αρχή της Πρόληψης» έτσι όπως αυτή έχει συμπληρωθεί από την «Αρχή της Προφύλαξης»

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ
• Την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να μην προβεί στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλιού
• Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αιτωλοακαρνανίας να την καταψηφίσει και να εμμείνει στους άξονες και στις προοπτικές, για τους οποίους η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πρώτου και Δεύτερου βαθμού) αποφάσισε - με συνεχείς αποφάσεις της - και το σύνολο του πολιτικού κόσμου υποστήριξε, με σειρά επερωτήσεων και τοποθετήσεων κατά το παρελθόν.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ επικ: Γεωργαλής Ηλίας 6947633072, Ιωάννου Νίκος 6972670073, Τηλιγάδας Λευτέρης 6936423881, Φωτόπουλος Κώστας 6946611236, Ψειμάδας Μαρίνος 6976724485.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίθεση δέχτηκε ο Γ. Παναγόπουλος στο Αγρίνιο

Θύμα επίθεσης ομάδας νεαρών ατόμων έπεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χθες τα μεσάνυχτα στο κέντρο του Αγρινίου.

Ο κ. Παναγόπουλος παραβρέθηκε στα εγκαίνια καφετέριας, στενού συγγενικού προσώπου του, που βρίσκεται επί της πλατείας Δημοκρατίας. Φεύγοντας από το συγκεκριμένο μαγαζί έκανε μια στάση στο καφέ Μετρό όπου και του επιτέθηκαν οι νεαροί, οι οποίοι τον ακολουθούσαν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσουν, εκσφενδονίζοντάς του μπουκάλια με νερό. Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και την άμεση επέμβαση της αστυνομίας τα πνεύματα ηρέμησαν.

(Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com/)

Διαβάστε Περισσότερα

Λαμπρός εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Δήμο Φυτειών

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με την αρμόζουσα επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Φυτειών.

Την παραμονή 24/3/2010 το Γυμνάσιο-Λύκειο Φυτειών παρουσίασε μια εξαιρετική Σχολική Γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.


Βρείτε στο τέλος της ανάρτησης σχετικό βίντεο με παραδοσιακό χορό.


Το πρωί της 25ης έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία, κατά την οποία εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο ΗΡΩΟΝ και η κατάθεση στεφάνων. Εν συνεχεία με αφετηρία την Παναγία και τερματισμό στον Πλάτανο, στο κεντρικό δρόμο των Φυτειών, παρήλασαν περήφανα οι μαθητές των σχολικών μονάδων.

Στο τέλος, στο κέντρο των Φυτειών οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Από την σχολική γιορτή στο Δημαρχείο βρήκαμε (στο http://fitiesnews.blogspot.com/) το παρακάτω βίντεο, όπου όπως μπορείτε να δείτε μια ομάδα παιδιών χορεύει τσάμικο. Μπράβο στα παιδιά. Μια όμορφη στιγμή σε μια δύσκολη συγκυρία. Δείτε το.


Διαβάστε Περισσότερα

Την ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας ζητά ο Δήμος Αγρινίου

>> Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Την ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη από το Δήμο Αγρινίου, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος για τη στέγαση της Διοικούσας Επιτροπής ζήτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλειο Ράπανο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε,

Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη και σε απόσταση 30 μόλις μέτρων από το Δημαρχείο, βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Το κτίριο αυτό, εδώ και μία δεκαετία περίπου, παραμένει αναξιοποίητο, αφού πλέον δεν χρησιμοποιείται από τις Υπηρεσίες της Τράπεζας, δεδομένου ότι έχει αναγερθεί νέο σύγχρονο κτίριο, εφαπτόμενο του παλαιού.

Επειδή το κτίριο είναι διατηρητέο και αποτελεί κόσμημα και σημείο αναφοράς για την πόλη μας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παραμένει κλειστό και να φθείρεται, αλλά να αναπτυχθούν εκεί λειτουργίες που θα το ταυτίσουν ακόμη περισσότερο με την πόλη και την ιστορία της.

Μία τέτοια λειτουργία είναι ...

ασφαλώς η στέγαση εκεί της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο. Η ενέργεια αυτή θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για το Πανεπιστήμιο, για την πόλη, αλλά και για την ίδια την Τράπεζα.

Το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει έναν χώρο – «σημείο αναφοράς» - στο κέντρο της πόλης και θα εμπεδωθεί η ύπαρξή του και η λειτουργία του από τους κατοίκους της περιοχής. Το κτίριο θα αποκτήσει ζωή, με την ανάπτυξη των λειτουργιών της Διοικούσας Επιτροπής και η Εθνική Τράπεζα θα ταυτίσει το όνομά της με την ύπαρξη και εξέλιξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην πόλη μας.

Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αγρινίου, προτίθεται να προβεί στην αγορά του κτιρίου, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, αλλά λόγω της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ο στόχος αυτός μετατίθεται για το μέλλον.

Είναι όμως πρόθυμος άμεσα να ενοικιάσει το κτίριο, σε τίμημα που θα συζητήσουμε και θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του Δήμου, ώστε να το παραχωρήσει για τις ανάγκες στέγασης της Διοικούσας Επιτροπής.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ιδιότητά σας ως Πανεπιστημιακού δασκάλου και με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα παιδείας – διασφαλίζοντας βεβαίως και τα συμφέροντα της Τράπεζας - πιστεύω ότι θα δείτε με κατανόηση το αίτημά μας και θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρότασή μας.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ

(Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/)

Διαβάστε Περισσότερα

Προϊόν συμβιβασμού το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Όπως συμπεραίνεται από την ειδησεογραφία, προϊόν συμβιβασμού μεταξύ Γερμανίας και (κυρίως) Γαλλίας είναι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ, εάν απαιτηθεί.

Eνώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται και το 2011, ως ενέχυρo για την παροχή ρευστότητας ομόλογα, με πιστοληπτική αξιολόγηση έως ΒΒΒ, όπως οι τίτλοι τόσο του Δημοσίου όσο και εγχώριων τραπεζών.

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες καταδεικνύουν, κατά την άποψη μας, τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις σημαντικές αδυναμίες της.

Η Ευρώπη, έχοντας ως βασική αρχή λήψης αποφάσεων την ομοφωνία, για μεγάλο χρονικό διάστημα αδυνατούσε να λάβει μια πολιτική απόφαση στήριξης της Ελλάδας. Τελικά προχτές κατέληξε σε ένα σχέδιο στήριξης (;)- ουσιαστικά μηχανισμό αποτροπής - που, τουλάχιστον εμείς, δεν γνωρίζουμε σε όλη του την έκταση, ίσως γιατί δεν ανακοινώθηκε πλήρως ποτέ.

Και μόνο η ύπαρξη, πάντως, ενός σχεδίου-μηχανισμού από την ΕΕ αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτό δείχνει τη δύναμη της Ένωσης. Η δυσκολία να ληφθεί απόφαση, έστω και για αυτό ή ακόμη και το ίδιο το σχέδιο-μηχανισμός, δείχνει την αδυναμία της. Ιδιαίτερα η δυσκολία λήψης μιας απόφασης που θα έμοιαζε αυτονόητη (τουλάχιστον παλαιότερα)ίσως να είναι προάγγελος δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ και στο μέλλον σε περιπτώσεις λήψης σημαντικών αποφάσεων και ήδη απασχολεί ως θέμα και τον Ευρωπαϊκό Τύπο σήμερα.

Επιδίωξη της απόφασης για σχέδιο στήριξης φαίνεται πως είναι να "πεισθούν" οι αγορές ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται από τους εταίρους της, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια.

Όπως οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν, στόχος είναι το σχέδιο να μην εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. Και ευτυχώς συμπληρώνουμε εμείς καθώς από όσα λίγα γνωρίζουμε το σχέδιο αυτό έχει την συμμετοχή του ΔΝΤ και άλλους όρους δανεισμού που ίσως δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί και δεν λύνουν στην ουσία του το πρόβλημα.

Τι θα πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα
Η χώρα μας, πιστεύουμε, πως μετά την ανάσα που πήρε στις Βρυξέλλες, γιατί περί ανάσας πρόκειται, θα πρέπει να συνεχίσει μόνη της τον δύσκολο αγώνα αναδιάρθρωσης του δανεισμού της αλλά και μείωσης του ελλείμματος. Mε αποφάσεις όμως που θα είναι δίκαιες για τους εργαζόμενους και κυρίως με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς που σχετίζονται με την οργάνωση, την λειτουργία του κράτους και της κυβέρνσησης και με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη (παιδεία, υγεία, εργασία κτλ). Ίσως τα παραπάνω να είναι λίγο πιο εύκολα τώρα. Αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Διαβάστε Περισσότερα

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να αλλάξουν και να δείχνουν 4 το πρωί.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη (31/10/2010).

Διαβάστε Περισσότερα

Άμεσες παρεμβάσεις στο εθνικό και στο πρωτεύον νομαρχιακό οδικό δίκτυο ζητά η Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας

Η κατάσταση τόσο του εθνικού όσο και του πρωτεύοντος νομαρχιακού οδικού δικτύου είναι στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ. 
Αυτά αναφέρει ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κος Θύμιος Σώκος σε επιστολή του προς τους κ. Δήμητρη Ρέππα Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και κ. Ιωάννη Μαγκριώτη Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κος Σώκος συνεχίζει ως εξής: "Η ταλαιπωρία, η ανασφάλεια και η φθορά των οχημάτων των εποχουμένων αλλά κυρίως τα συχνά σοβαρά και πολλά θανατηφόρα ατυχήματα χαρακτηρίζουν την κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι υποχρεωτικώς χρησιμοποιούντες το δίκτυο να αγανακτούν και οι πιθανοί επισκέπτες να αποφεύγουν τον Νομό μας με ολέθρια αποτελέσματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις οδοστρωμάτων, εκτεταμένες διαβρώσεις ασφαλτοταπήτων και ποικίλες αστοχίες τεχνικών έργων (γεφυρών, τοίχων αντιστήριξης, υπενδεδυμένων τάφρων κ.λ.π.)."

Ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου:

1. Άμεση παρέμβαση στο εθνικό δίκτυο, που διασχίζει τον νομό Αιτωλοακαρνανίας συνολικού μήκους 370 χλμ. με νέους ασφαλτοτάπητες, και κατά προτεραιότητα στα τμήματα στα οποία υπάρχουν φθορές (στον άξονα Αντίρριο – Γιάννενα, στον άξονα Αγρίνιο – Θέρμο και στον άξονα Αμφιλοχία – Λευκάδα).

2. Επεμβάσεις στο πρωτεύον νομαρχιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.

Ο κος Σώκος επισημαίνει στο τέλος της επιστολή του, ότι η ανάδειξη των νέων οδικών αρτηρίων (Ιόνια Οδός και Άκτιο – Αβρακία) χωρίς τη βελτίωση των κάθετων και οριζόντων οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πλημμελής.



Διαβάστε Περισσότερα

Άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ζητά η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας

Με επιστολή του προς τον κο Δημήτρη Ρέππα, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κος θύμιος Σώκος, ζητά άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας:
Το δίκτυο χειμάρρων και ποταμών καθώς και των τάφρων αποστράγγισης σε όλη την έκταση του Νομού υπερβαίνει σε μήκος τα 1.200 χλμ. Ο καθαρισμός και η προστασία των οχθών όλων αυτών των υδραυλικών υποδοχέων είναι έργο το οποίο ξεφεύγει από τις οικονομικές δυνατότητες της Ν.Α Αιτω/λίας.

Συγκεκριμένα ο κος Σώκος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:
"Κάθε χρόνο επιχειρούμε στα επικίνδυνα σημεία του δικτύου, χωρίς ποτέ να έχουμε χρηματοδοτηθεί με ποσά πέραν εκείνων των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ).

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις (σε ένταση και διάρκεια ακραίες) δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε πληθώρα χειμάρρων και στις εγγύς αυτών περιοχές. Δηλαδή, σώρευσαν φερτά υλικά, διάβρωσαν προστατευτικά έργα, υπέσκαψαν βάθρα γεφυρών, τοίχων και συρματοκιβωτίων και γενικά προκάλεσαν συνθήκες ανασφάλειας για τους κατοίκους των περιοχών και για τους διερχόμενους από αυτές. Είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση τουλάχιστον των επικίνδυνων σημείων σε όλο το δίκτυο των χειμάρρων του Νομού.

Παρακαλούμε για την άμεση χρηματοδότηση της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με ποσό 1.200.000 €."

Ο κος Σώκος στην συνέχεια της επιστολής του παραθέτει πίνακα με τα πλέον επικίνδυνα σημεία στα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις , ο οποίος περιλαμβάνει ...

και τα αντίστοιχα ποσά.

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΕΡΜΙΤΣΑ:
Κατασκευή αναβαθμών για την συγκράτηση των φερτών υλών και την μείωση της ταχύτητας των υδάτων
Διευθέτηση κοίτης περιορισμένης κλίμακος με ενίσχυση των αναχωμάτων
Καθαρισμός από τα περίσσια υλικά επιχώματος και ενίσχυση των πρανών
Προυπολογισμος: 300.000 ευρώ

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΑΓΡΙΛΙΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:
Κοπή δένδρων, θάμνων, καλαμών και απομάκρυνση αυτών
Καθαρισμός από τα φερτά, φόρτωση και απομάκρυνσή των
Κατασκευή συρματοκιβωτίων σε επιλεγμένες θέσεις
Διευθέτηση κοίτης (τοπικά)
Προυπολογισμος: 300.000 ευρώ

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΙΝΑΧΟΣ περιοχής Βάλτου:
Καθαρισμός κοίτης και ενίσχυση αναχωμάτων
Κατασκευή συρματοκιβωτίων
Προυπολογισμος: 2500000 ευρώ

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΜΠΟΓΛΑΣΤΗ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ:
Καθαρισμός κοίτης και ενίσχυση αναχωμάτων
Κατασκευή συρματοκιβωτίων σε επιλεγμένες θέσεις
Προυπολογισμος: 150.000 ευρώ

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΒΑΡΝΑΚΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Προστασία ελιγμών με συρματοοκιβώτια
Καθαρισμός κοίτης
Προυπολογισμός: 200.000ευρώ

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμένουν στο Μενίδι για ένταξη στην Άρτα

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ένταξη του Μενιδίου στην περιοχή Άρτας προχωράει σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων λένε:

«Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 στις 17:30 κλείνουμε συμβολικά την εθνική οδό στο ΜΕΝΙΔΙ ΑΡΤΑΣ, για να καταστήσουμε σαφές, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το χρόνιο και δίκαιο αίτημά μας.
Η θέση της κυβέρνησης (σε αρμονία με τις επιδιώξεις και φιλοδοξίες ορισμένων αιρετών, αλλά σε αντίθεση με το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ - 20-1-2010) για εγκλωβισμό των συνενώσεων εντός των νομών, δεν προωθεί τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να κερδίσει η πραγματική μεταρρύθμιση, η πρόοδος, το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, η λογική και η δικαιοσύνη κι όχι η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών των πολιτικών με επιρροή στην κυβέρνηση.
Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια αταίριαστη συγκόλληση με το δήμο Αμφιλοχίας, δυσλειτουργική, επιβλαβή για την εθνική οικονομία και τη διοικητική αποτελεσματικότητα, ζημιογόνα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Το Μενίδι ανήκει στην περιοχή Άρτας, πράγμα που αναμφισβήτητα επιθυμούν οι κάτοικοι και που κάθε αντικειμενική επιστημονική προσέγγιση για ουσιαστική μεταρρύθμιση απερίφραστα θα επιβεβαιώσει.
Θα αγωνιστούμε μέχρι να επικρατήσει το δίκαιο και η λογική».


(Πηγή: http://aletri.blogspot.com/)

Διαβάστε Περισσότερα

Στο Μεσολόγγι ο Κάρολος Παπούλιας για τον εορτασμό της Εξόδου

>> Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, θα κορυφωθούν στο Μεσολόγγι, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, το προσεχές Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαρτίου.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων αποτελούν η μεγαλειώδης πομπή της Ιερής Εικόνας της Εξόδου στην οποία μετέχουν τμήματα απ’ όλη τη χώρα με παραδοσιακές στολές με την συνοδεία περισσοτέρων των 20 φιλαρμονικών (Σάββατο και Κυριακή 27 & 28 /3) και η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη(Σάββατο 27/3).

Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι θα γίνει την Κυριακή 28 Μαρτίου, στις 10:40πμ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Μπεγλίτης.
(Πηγή: http://messolonghinews.blogspot.com/)

Ο κος Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1929 στα Γιάννινα, γενέθλιο τόπο της μητέρας του. Ο πατέρας του, Υποστράτηγος Γρηγόρης Παπούλιας, Εύελπις της ηρωικής τάξεως του 1911, υπέκυψε το Σεπτέμβριο του 1936 στις κακουχίες της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1921.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πωγωνιανής και εφοίτησε στα γυμνάσια Πωγωνιανής, Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, Παλαιού Φαλήρου και 7ου Παγκρατίου Αθηνών. Η ναζιστική κατοχή τον βρήκε μαθητή του γυμνασίου Πωγωνιανής. Εντάχθηκε ...

από τους πρώτους στην ένοπλη αντίσταση εναντίον των εισβολέων.

Δικηγόρος σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μιλάνου και Κολωνίας όπου και ανηγορεύθη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής με θέμα, "Κτήση και Απώλεια της Νομής κατά το Ελληνικό και Γερμανικό Δίκαιο" υπό την επίβλεψη του διαπρεπούς νομομαθούς, καθηγητού του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου Gerhard Kegel.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Έγραψε επιτομή της ελληνικής αντίστασης που κυκλοφόρησε στο γνωστό γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες εφημερίδες και περιοδικά.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 τον βρήκε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Εκεί πρωτοστάτησε στην οργάνωση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ενωσης Εξωτερικού, η οποία οργάνωσε και κινητοποίησε τους Ελληνες εργαζομένους, φοιτητές και επιστήμονες της Δυτικής Ευρώπης εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της πρώτης συνδικαλιστικής αντιστασιακής οργάνωσης και ήταν ένας από τους τακτικότερους συνεργάτες της Ντόϊτσε Βέλλε.

Από το Δεκέμβριο του 1974 εκλέγεται αδιαλείπτως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλη του 1975 μέχρι το 1985. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της συντονιστικής Επιτροπής των Σοσιαλιστικών και Προοδευτικών κομμάτων της Μεσογείου.

Το 1974 έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων, δεν εξελέγη, αν και κατετάγη πρώτος σε αριθμό ψήφων του κόμματος του. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων και επανεκλεγόταν συνεχώς μέχρι τις εκλογές του 2004.

Από το 1981 έως το 1985, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε Υφυπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός, και, από το 1985 έως 1989 και από το 1993 έως 1996, Υπουργός Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης διατέλεσε Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας (1989-1990). Επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Σημίτη διετέλεσε επί σειρά ετών, 1998 έως 2004, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης υπουργικής του θητείας ταυτίστηκε με μια διορατική και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Τη δεκαετία του 1980 πρωταγωνίστησε σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος με κορυφαίο γεγονός την επιτυχή διαμεσολάβηση του για την ασφαλή αποχώρηση των εγκλωβισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης και του ίδιου του Αραφάτ με ελληνικά πλοία από την Τρίπολη του Λιβάνου (1983).

Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία στέρεων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, είναι δε ενδεικτική η εξομάλυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ιράν-Αρμενίας-Ελλάδος. Συνομίλησε με δώδεκα συνολικά Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και ήταν σταθερά προσανατολισμένος στη διαρκή και επίπονη προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ το 1988. Υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό τον όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού συστήματος αξιών. Την τριετία 1993-96 υπήρξε σημαντική η συμβολή του στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στον καθοριστικό για την ένταξη της συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Εσσεν.

Ως προεδρεύων της ΕΕ 1994 και ως μέλος της Ομάδος Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους κ.κ. Κρίστοφερ, Κίνκελ, Ζιπέ, Κόζιρεφ και Βαν ντερ Μπρούκ, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σεπτέμβριος 1995).

Διατηρούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες και λειτούργησε κατ' επανάληψη ως μεσολαβητής της ΕΕ. Είχε έντονο ενδιαφέρον για τις σχέσεις Ελλάδος με τις βαλκανικές χώρες και με δική του πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβαλκανική διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών στο Βελιγράδι (1988) όπου πέτυχε την έναρξη συνομιλιών με τη Βουλγαρία και την τότε ΕΣΣΔ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Προσπάθησε και επέτυχε την υπογραφή πρωτοκόλλου αμοιβαίας πολιτικοστρατιωτικής συνδρομής με τη Βουλγαρία μεσούντος του ψυχρού πολέμου. Απεκατέστησε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Αλβανία αίροντας την εμπόλεμο κατάσταση που μέχρι τότε επικρατούσε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο Κάρολος Παπούλιας υποστήριξε με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ύφεσης της ειρήνης και του αφοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται: Η "πρωτοβουλία των έξη" για την ειρήνη και τον αφοπλισμό (Αλφονσίν, Ντελαντρίντ, Νυερέρε, Πάλμε, Γκάντι, Α. Παπανδρέου). Η συμμετοχή στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό και την ειρήνη στην Ευρώπη, στη Διάσκεψη για την κατάργηση των χημικών όπλων, οι προτάσεις για τη δημιουργία αποπυρηνικής ζώνης στα Βαλκάνια, η προώθηση της ιδέας για τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Υπήρξε εμπνευστής της τριμερούς Διάσκεψης συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας (JANNINA 1) και ένθερμος υποστηρικτής της Διάσκεψης των παρευξεινίων χωρών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος επί σειρά ετών. Την περίοδο 1997-2003 διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης.

Με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον το 1985 και την αντεπίσκεψη του τότε επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Σούλτς συνέβαλε σημαντικά στην επανατοποθέτηση και εξομάλυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που τα προηγούμενα χρόνια είχανε δοκιμαστεί σκληρά.
Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα επί κοντώ, παίκτης της εθνικής ομάδος βόλεϊμπολ και πρόεδρος για είκοσι πέντε χρόνια του ιστορικού Σωματείου του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά.

Είναι παντρεμένος με τη Μαίη Πάνου και έχει τρεις κόρες.

(Πηγή: http://www.presidency.gr/)

Διαβάστε Περισσότερα

Αφιέρωμα: Αντώνης Κατσαντώνης

Ο Αντώνης Κατσαντώνης (1775(;) – 1808) ήταν ονομαστός κλέφτης, ο οποίος έδρασε επί τουρκοκρατίας, στα προεπαναστατικά χρόνια στην περιοχή των Αγράφων, του Βάλτου και του Ξηροποτάμου Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την παράδοση καταγόταν από το Βασταβέστι ή Βασταβέτσι (Πετροβούνι) της Ηπείρου από σαρακατσάνικη οικογένεια, εξ ου και το παρεπώνυμο Κάτσο Αντώνης. Το κανονικό του όνομα ήταν Αντώνης Μακρυγιάννης.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο πατέρας του Κατσαντώνη, καταγόταν επίσης από το Βασταβέτσι. Επειδή όμως είχε αναπτύξει κλέφτικη δράση, πήγε και εγκαταστάθηκε τελικά στο Μάραθο (Μύρισι) Αγράφων Ευρυτανίας, όπου παντρεύτηκε την Αρετή, κόρη του επίσης κλεφτοκαπετάνιου στα Άγραφα Βασίλη Δίπλα.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία αγόρια: τον Κατσαντώνη, ο οποίος γεννήθηκε στο Μάραθο και που πήρε το όνομα του σύμφωνα με άλλη παράδοση από τη παράκληση της μάνας του να μην πάει στα βουνά ως αρματολός και του έλεγε «Κάτσε Αντώνη, κάτσε Αντώνη», τον Κώστα Λεπενιώτη, που γεννήθηκε στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, εξ ου και το επώνυμό του, και τον Γιώργο Χασιώτη, που γεννήθηκε στα Χάσια, απ΄ όπου και το επίθετο του.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο Κατσαντώνης έμενε με τους γονείς του στη Λεπενού όταν...

καταγγέλθηκε (το 1800 ή 1802), άδικα κατά κάποιους, στον Αλή Πασά από κάποιον Γιάγκο Καραγκούνη πως όλη η οικογένεια του Γιάννη Μακρυγιάννη προέβαινε σε συστηματική ζωοκλοπή σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Τότε ο Αλή Πασάς διέταξε τη σύλληψή του μαζί με το γιο του, τον Κατσαντώνη οι οποίοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές των Ιωαννίνων. Τότε ο Κατσαντώνης υποχρεώθηκε για να πετύχει την ελευθερία του πατέρα του να καταβάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, όπως κι έγινε.

Έναρξη συμπλοκών
Ο Κατσαντώνης ορκίσθηκε τότε να ξεπλύνει τη ντροπή της οικογενείας του με τα όπλα παρατώντας τη βοσκή. Έτσι αφού σκότωσε τον «Μπουλούκμπαση» Γιάγκο Καραγκούνη, επιδόθηκε εν συνεχεία σε ληστείες και κλοπές, στην αρχή κατά των χαρατζήδων ( δηλ. αυτών που εισέπρατταν τους φόρους για λογαριασμό των Τούρκων) και των σπαχήδων (εξισλαμησθέντων στρατιωτών ιππέων) του Αλή Πάσά. Ο Αλή Πασάς όταν το έμαθε προκειμένου να τον εκφοβίσει διέταξε για δεύτερη φορά τη σύλληψη του πατέρα του, τη δήμευση της περιουσίας του και την πυρπόληση της οικίας του. Αλλά ενώ ο πατέρας του Κατσαντώνη μαζί με κάποιους εκ των συγγενών του πέθαινε στις φυλακές της Άρτας, ο Κατσαντώνης ενισχύθηκε με ομάδες κλεφτών των αδελφών του Λεπενιώτη και Χασιώτη καθώς και μ΄ εκείνων των Δίπλα και Τσόγκα οπότε και άρχισε ένας αμείλικτος αγώνας μεταξύ των Δερβεναγάδων του Αλή και των παραπάνω συμμοριών με κύρια θέατρα συμπλοκών τα Άγραφα, τον Βάλτο, το Ξηρομέρι και άλλες περιοχές. Μάχες στις μάχες, ενέδρες στις ενέδρες και προδοσίες στις προδοσίες συμπλήρωναν όλον εκείνο τον αγώνα. Τίποτα όμως δεν κατόρθωναν οι «Αληπασίτες» κατά του αεικίνητου Κατσαντώνη που παρέμενε κάθε φορά ασύλληπτος.

Συνδιαλλαγή
Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει παράλληλα και ο σφοδρός διωγμός των λεγομένων Ασίζηδων και Ζορμπάδων (κλεφτών) οι οποίοι κι αυτοί είχαν καταφύγει ομοίως στα Άγραφα. Έτσι ο Αλή Πασάς μετά τον ατελέσφορο μέχρι τότε αγώνα προσπάθησε με χρηματισμό να διασπάσει την ενωμένη κλεφτουριά των Αγράφων. Σ΄ εκείνη λοιπόν τη πρόσκληση ο Κατσαντώνης απαίτησε 300 «λουφέδες» (=μισθούς, για τα ισάριθμα παλικάρια του). Ο Αλής δεν δέχθηκε και οι συγκρούσεις άρχισαν ακόμη σφοδρότερες από τον Βάλτο μέχρι το Πήλιο. Στη δεκαετία του 1790-1800 ο Κατσαντώνης απέκρουσε όλες τις εναντίον του επιχειρήσεις των τουρκαλβανών όπως του Χασάν Τζαπάρη και Σουλεϊμάν Μπότα, αδελφούς του περιβόητου σιλιχτάρη του Αλή Πασά. Πράγματι την εποχή εκείνη ο Κατσαντώνης αποτελούσε τη ψυχή της κλεφτουριάς. Έτσι το 1805 φόνευσε ο ίδιος και τον Βεληγκέκα, έναν από τους στρατηγούς του Αλή Πασά που είχε εκστρατεύσει κατά της κλεφτουριάς και πίστευε προηγουμένως πως θ΄ έφερνε το κεφάλι του Κατσαντώνη στα Γιάννενα. Μετά την εξόντωση των Σουλιωτών (1804), ο Αλή Πασάς επεδίωξε νέα συμφωνία με τον Κατσαντώνη όπου αυτή τη φορά τον έπεισε δεδομένου ότι η υγεία του δεύτερου είχε κλονισθεί ήδη σοβαρά. Τότε ο Κατσαντώνης δέχθηκε πλέον το αρματολίκι των Αγράφων όπου και απ΄ αυτό το έτος χαρακτηρίζεται αρματολός.

Σημειώνεται πως κατά το διάστημα 1804-1806 τάχθηκαν διάφορες γνωστές προσωπικότητες του ελληνικού χώρου στο πλευρό του, όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Δήμος Τσέλιος. Αναφέρεται ότι βρίσκονταν σε επαφή με κλεφταρματολούς για μια ευρύτερη εξέγερση των «ραγιάδων».

Εθνική συνείδηση
Τη περίοδο αυτή της «νομιμότητας» ο Κατσαντώνης κλήθηκε από τους Ρώσους προκειμένου να καταταχθεί στα ρωσικά στρατεύματα της Επτανήσου. Αυτός όμως αρνήθηκε θεωρώντας την παρουσία του αναγκαιότερη στ΄ Άγραφα. Στη συνέχεια το 1807 προσκλήθηκε από τον προύχοντα της Επτανήσου Ι. Καποδίστρια, μετέπειτα κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος, που πραγματοποίησε στη Λευκάδα «Συνέλευση των Κλεφταρματολών» αναγνωρίζοντας τον Κατσαντώνη ως Γενικό Αρχηγό των Κλεφτών στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να σώσουν τη Λευκάδα από την απληστία του Αλή Πασά ή το πιθανότερο από την εντολή που είχε πάρει εκείνος από την Υψηλή Πύλη της εκδίωξης των Ευρωπαίων από τα παράλια του Ιονίου. Στη συνάθροιση εκείνη που έσπευσε ο Κατσαντώνης πείθοντας και τ΄ αδέλφια του να εγκαταλείψουν τις καπεταναρίες, συμμετείχαν επίσης ο Φώτος Τζαβέλας, ο Κίτσος Μπότσαρης, ο Νικόλαος Περραιβός, οι Μπουκουβαλαίοι, ο Νότης Μπότσαρης, τα αδέρφια Κώστας και Γιώργος Στράτος, καθώς και ο Μήτσος Κοντογιάννης.

Εδώ αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι ο ιστορικός Δημήτριος Φωτιάδης αποκαλεί το σώμα του Κατσαντώνη ως «Στρατιωτική Ακαδημία του Κλεφτοπολέμου» και έχει δίκιο καθώς από το ασκέρι του πέρασαν οι Γιώργος Χασιώτης, Κώστας Λεπενιώτης, ο Δημοτσέλιος (γνωστός ως «Γεροδήμος»), ο Γιάννης Τσιόγκας και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Τότε ο Κατσαντώνης ορκίσθηκε να εργαστεί υπέρ της Παλιγγενεσίας, επιδεικνύοντας πλέον εθνική συνείδηση, και τάχθηκε υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ίσως τότε ο Κατσαντώνης να «θαυματουργούσε» και εκεί αν δεν μεσολαβούσε η συνθήκη του Τιλσίτ με την οποία τα Επτάνησα πέρασαν ξανά στη γαλλική κυριαρχία.

Το τέλος
Επανερχόμενος ο Κατσαντώνης στ΄ Άγραφα ήδη προσβεβλημένος από «ευλογιά» από παιδική ηλικία αποσύρθηκε των περιπετειών, το καλοκαίρι του 1808. Παρά τις προσπάθειες του γιατρού του, Θανάση Ντουφεκιά, η κατάσταση του ήταν μη αναστρέψιμη. Έτσι μαζί με τ΄ αδέλφια του και τεσσάρων συντρόφων του διέμενε κρυμμένος σε κάποιο σπήλαιο της Ακαρνανίας, στο βουνό «Μοναστηράκι» των Αγράφων σε μια άγρια και δυσπρόσιτη περιοχή[1]. Εκεί τον περιποιούνταν ο γιατρός του Ντουφεκιάς και για την ασφάλεια του άφησαν 5 κλέφτες με τον Γιώργο Χασιώτη επικεφαλή. Το πολεμικό σώμα του Κατσαντώνη ανέλαβε να διοικεί ο άλλος του αδερφός ο Κώστας ο Λεπενιώτης. Μόνο ένας βοσκός γνώριζε τη θέση του σπηλαίου ο οποίος και τροφοδοτούσε τους κρυπτόμενους.

Η ασθένεια και ο τόπος απόκρυψής του τελικά προδόθηκε στον Αλή Πασά, (από κάποιο Γκούρλια, κατά άλλους ο προδότης ήταν ένας καλόγερος, άλλοι πιστεύουν ότι τον πρόδωσε μια γριά που πούλαγε βότανα και μαγγανείες, ενώ τέλος άλλοι πιστεύουν ότι τον πρόδωσε παρά τη θέληση του, ύστερα από βασανιστήρια ένας φίλος του Κατσαντώνη που ονομαζόταν Σιούρτας), ο οποίος και έστειλε τον έμπιστό του μουχουρντάρη (=σφραγιδοφύλακα) Άγο Βασσιάρη με 800 άνδρες να τον συλλάβει. Ενώ αρχικά πουθενά δεν βρισκόταν το σημείο απόκρυψης κάποιοι εντόπισαν τον βοσκό που μετά από θηριώδη βασανιστήρια αποκαλύφθηκε το σημείο του σπηλαίου. Όταν άρχισε η πολιορκία ο Χασιώτης άρπαξε τον αδελφό του στο ώμο όπου και διέφυγαν. Μετά από επτά ώρες καταδίωξη τελικά κυκλώθηκαν μέσα σε χαράδρα όπου και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τον Άγο Βασιάρη. Ο τελευταίος όμως αθετώντας το λόγο του αφού τους έδεσε τους οδήγησε θριαμβευτικά στα Γιάννενα.

Ο Αλή Πασάς δέχθηκε αρχικά με ευγένεια τον Κατσαντώνη τάζοντάς του ακόμα και πατρική στοργή αν δεχόταν να του φανερώσει που είχε κρυμμένους τους περιβόητους θησαυρούς που λέγονταν πως είχε από τις πολυάριθμες λαφυραγωγήσεις και ληστείες που είχε διαπράξει, και που από τις έρευνες του μουχουρντάρη δεν βρέθηκαν στο σπήλαιο. Ο Κατσαντώνης όμως δεν απαντούσε με συνέπεια να οδηγηθεί τελικά μαζί με τον αδελφό του Χασιώτη στον ιστορικό πλάτανο όπου και υπέστη το μαρτυρικό θάνατο δια της συντριβής των οστών του. Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του, περιφρονητικά ακούσθηκε να λέγει μέσα σε παραλήρημα που έμεινε ιστορικό: «έρμα γρόσια, έρμα γρόσια».

Η παράδοση θέλει τον Κατσαντώνη κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του να τραγουδά περήφανα ώστε να μη δείχνει τον πόνο του αλλά να ξεψυχάει πρώτος, εφόσον ήταν και άρρωστος, ενώ μετά από λίγο πέθανε και ο αδερφός του.

Σημειώνεται ότι τον σκληρό Τουρκαλβανό Άγο Μουχουρντάρη εκδικήθηκε για την σύλληψη του Κατσαντώνη ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου (1823), κατά την οποία τον σκότωσε ο ίδιος.

Μάχες
* 1803- Μάχη στη Τριφύλλα Κλειστού (Νεράιδας) εναντίον 300 Τουρκαλβανών υπο τις διαταγές του δερβέναγα Ιλιάσμπεη.

* 1804 - Μάχες στις Γούστρες Ξηρόμερου και στη Κατούνα εναντίον 500 Τζοχανταραίων υπο τις διαταγές των Γιουσούφ Αράπη και Κατζού Μουσταφάμπεη.

* 1806 - Μάχη στου Πουλιού τη Βρύση και της Τατάρνας εναντίον αγνώστου αριθμό Τουρκαλβανών με αρχηγό τον Χασάν Μπελούση και ενός δεύτερου σώματος Τουρκαλβανών που στάλθηκε προς βοήθεια του πρώτου με αρχηγό τον Μπεσίαρη Μπέη.

* 1806 – Μάχη στο Μαλατέικο λημέρι εναντίον 500 Τουρκαλβανών με αρχηγό τον δερβέναγα Αλούς Μπεράτη.

* 1806 – Μάχη στη περιοχή Ληστής εναντίον 300 Τζοχανταραίων του δερβέναγα Μπεκίρ Τζογαδούρου.

* 1807 - Μάχη στου Προσηλιάκου και ο θάνατος του Βεληγκέκα.

Στο χιλιοτραγουδησμένο αυτό κατόρθωμα του Κατσαντώνη θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ήταν το μεγαλύτερο ασκέρι που είχε στείλει ο Αλή πασάς (700 με 800 κατά ορισμένους μελετητές ή 1000 άντρες χωρισμένοι σε 2 σώματα των 500 κατά άλλους) και με το καλύτερο διοικητή του τον δερβέναγα Βεληγκέκα και με υπαρχηγό τον Γιουσούφ Αράπη.

* 1807 - Μάχη στο «Γρεβενοδιάσελο» Βουλγάρας εναντίον του Άγο Μουχουρντάρη με 1000 Τούρκους στις διαταγές του. Σε αυτή τη μάχη πέθανε ο νονός και παππούς του Κατσαντώνη, που παρότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του σώματος του υπέρ του εγγονού του, δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.

* 1808 - Μάχη στη Σπινάσα εναντίον 300 Τουρκαλβανών του Χασάν Μπελούση.
Λαϊκή παράδοση


Για το θάνατο του Βεληγκέκα έγραψαν:

«Δεν είν' εδώ τα Γιάννενα,
δεν είν' εδώ ραϊάδες,
για να τους ψένεις σαν τραγιά,
σαν τα παχειά κριάρια,
εδώ 'ναι λόγγοι και βουνά
και κλέφτικα τουφέκια.
Τρία τουφέκια τώδωκαν,
τα τρί - αράδ - αράδα,
Τόνα τον πήρε ξώδερμα
και τ' άλλο στο κεφάλι
το τρίτο το φαρμακερό
τον πήρε στην καρδιά του.
Το στόμα αίμα γιόμισε,
τα χείλη του φαρμάκι»


Για τη σύλληψή του Κατσαντώνη τραγουδάνε:

«Κάρτε σκρούετ Αλή πασά o Κατσαντώνης ταναξίνε». (χαρτί έγραφε ο Αλή πασάς να πιάσουνε τον Κατσαντώνη).

Αϊντε Αντων' μωρ' Αντων'
μωρ' Αντων' Μωρ' Αντων'
Κατσαντώνη ταναξίνε
με ντουφέκια μοσιβρίνε (τον Κατσαντώνη να πιάσουν ζωντανό, με τουφέκια να μην τον βαρέσουν).

Ο ποιητής του 1821, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε για την ώρα του μαρτυρικού θανάτου του Κατσαντώνη:

«Δυο γύφτοι τον εστρώσανε δεμένονε στ’ αμόνι
κι αρχίσανε με το σφυρί να τον πελεκάνε.
Σκλήθρες πετάν τα κόκαλα, σκορπάνε τα μεδούλια,
νεύρα, κομμένα κρέατα, σέρνονται σαν ξεσκλίδια
και κείνος τηράει τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει:
Χτυπάτε, πελεκάτε με σκυλιά, τον Κατσαντώνη
δεν τον τρομάζει Αλήπασας, φωτία, σφυρί κι αμόνι.»

Τον αγώνα εναντίον των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά συνέχισε ο αδελφός του Κώστας, γνωστός με το προσωνύμιο «Λεπενιώτης», σύμφωνα με την εντολή του αδελφού του:

«Φουχτιά να βάλει στ' ΄Αγραφα, στου Μέγα μαναστήρι,
για να καεί κ' ηγούμενους μ' όλους τους καλοΐρους,
που παν κι μη προυδώσανι στους σκυλουαρβανίτις».

Απ' αυτό το τραγούδι τίθεται μια νέα εκδοχή για το πώς προδόθηκε. Αν δηλαδή προδόθηκε από τον ηγούμενο ή όπως λέει μια άλλη παράδοση από τον Γκούρλια, που έμαθε για το κρησφύγετό του από μια γριά, που του πήγαινε φαγητό.

Τέλος στο Θέατρο Σκιών ξεχωριστεί θέση καταλαμβάνει η μορφή του Κατσαντώνη και του παππού του Δίπλα, καθώς και του ηττημένου Βεληγκέκα.

(Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/Αντώνης_Κατσαντώνης)

Διαβάστε Περισσότερα

Αφιέρωμα: Κώστας Λεπενιώτης

Ο Κώστας Λεπενιώτης ήταν αδερφός του Κατσαντώνη και πήρε το όνομα του διότι γεννήθηκε στην Λεπενού γύρω στο 1780. Και τα τέσσερα αδέρφια (Κατσαντώνης, Λεπενιώτης, Χασιώτης και Χρήστος Κούτσικος) μαζί βγήκαν στο κλαρί και μαθήτευσαν τον ανταρτοπόλεμο κοντά στον αρχηγό των κλεφτών Β. Δίπλα.

Μετά τον θάνατο του Κατσαντώνη και του Χασιώτη όλοι οι κλέφτες κάνανε σύναξη και αποφάσισαν να μην σκορπίσουν αλλά να μείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον κλέφτικο βίο κάτω από τις διαταγές του Κώστα Λεπενιώτη.

Ο Κώστας Λεπενιώτης έδρασε κυρίως στην περιοχή των Αγράφων. Ο Αλή πασσας πίστευε ότι με τον θάνατο του Κατσαντώνη θα ησύχαζε η κατάσταση στα Άγραφα, έξι μήνες αργότερα διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Τον Μάη του 1807 ο Λεπενιώτης είχε το λημέρι του στην θέση Παπαδιά στα Άγραφα και πληροφορήθηκε ότι ο Σουλεϊμάν Τότης είχε κατασκηνώσει στα Δαμιανά. Του έστειλε μήνυμα και του λέει πώς "αν είσαι παλικάρι έλα να με βρεις είμαι στην Παπαδιά". Ο Σουλεϊμάν Τότης μάζεψε όλο το ασκέρι του, ταξίδεψε όλο το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί έφτασε στην Παπαδιά όπου τον περίμενε ταμπουρωμένος ο Λεπενιώτης με τα παλικάρια του. Στην μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν εξήντα τούρκοι και ανάμεσα τους ο Σουλεϊμάν Τότης.


Η Λαϊκή μούσα μας λέει:


Ο Λεπενιώτης κίνησε να πάει στο Καρπενήσι,
να πάει να κάνει την Λαμπρή και το χριστός Ανέστη.
Και οι γέροντες τον καρτερούν με τα κεριά ανάμενα.
-Πώς πάτε γέροντες με τους παλιοτουρκάδες;
-Καλά περνάμε Λέμπο μου με τους παλιοτουρκάδες
γυναίκες δεν ορίζουμε, παιδιά μας και κορίτσια.
Και του Τσαούση μίλησε, του ψυχογιού του λέει:
-Μοιράστε γρήγορα μπαρούτι και φυσέκια,
τους Τούρκους για πετάξουμε έξω από το Καρπενήσι.

Ενύσταξα μωρέ παιδιά, και θέλω να πλαγιάσω
και σεις να ξαγρυπνήσετε, να φιλάτε καραούλι,
να μην πέραση από δω ο Κώστας Λεπενιώτης
Πέρσι πήρε τον γιόκα μου, φέτος τον αδερφό μου.

Νάταν ο Μάης παχνιστής κι ο θεριστής χειμώνας
να κρουσταλλιάσει η θάλασσα ν' αράξουν τα καράβια,
να μην περάσει ο αρματολός ο Κώστας Λεπενιώτης.
Κι ο Κώστας πέρα πέρασε και πέρασε και πήγε.


Κάποια στιγμή ο Λεπενιώτη και τα παλικάρι του αποφάσισαν να περάσουν στη Λευκάδα για να ξεκουραστούνε. Το 1821 Ο Αλή Πασάς του στέλνει μήνυμα και του ζητάει να γυρίσει πίσω όχι σαν κλέφτης αλλά σαν αρματολός. Ο Λεπενιώτης δέχτηκε αλλά με τον όρο να μην παρουσιαστεί μπροστά του και προσκυνήσει. Ο Λεπενιώτης και τα παλικάρια του φεύγουν από την Λευκάδα και γυρίζουν στα Άγραφα όπου και διορίζεται αρματολός.
Ο Λεπενιώτης όμως ήταν άνθρωπος που δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του και δεν έκανε τα χατίρια των αγάδων της περιοχής. Έτσι οι αγάδες της περιοχής με τον κατσάμπαση Τσολάκογλου αποφάσισαν να βγάλουν από την μέση τον Λεπενιώτη.

Την Κυριακή του Πάσχα ο Λεπενιώτης βρισκόταν στο Φουρνά και το βράδυ όταν έβγαινε από την εκκλησία τον πυροβόλησαν από τον πύργο του προεστού Γιαννάκη Κωστάκη που ήταν απέναντι από την εκκλησία. Τα παλικάρια του απέκρυψαν τον θάνατό του και είπαν ότι μεταφέρθηκε στο Ξυρόμερο για να θεραπευθεί, ενώ τον είχαν θάψει στην θέση Ξηροσακούλα.

Η λαϊκή μούσα έγραψε για τον Λεπενιώτη τα παρακάτω τραγούδια:

Εσείς πουλιά πετούμενα, άγρια κι ημερωμένα,
εσείς δουλειά δεν έχετε μες στα χωριά του Βάλτου,
πετάτε πάνω στα Άγραφα και στα κεφαλοχώρια,
να βρείτε τους αρματολούς τον Κώστα Λεπενιώτη,
να τους πείτε μυστικά πως θα τον εσκοτώσουν.
Και τα πουλιά τον βρήκανε μεσ' του Φουρνά την μέση
που έβγαινε από την εκκλησιά με δώδεκα νομάτους.
ήταν η μέρα Πασχαλιά και το Χριστός Ανέστη
Και πριν του πουν το μυστικό πως θα τον εσκοτώσουν
ο Νικόθεος εφώναξε από το παραθύρι:
-Βαράτε τους αρματολούς τον Κώστα Λεπενιώτη,
πούχουν χαλάσει τα Άγραφα πούνε Κεφαλοχώρια.
Κι ο Λεπενιώτης φώναξε κι αντιλογία του δίνει:
- Νίκο σαν είχες πόλεμο, γιατί δεν μου μηνούσες,
να μάσω τα παλικάρια μου που τάχω σκορπισμένα
και ν' άβλεπες τον πόλεμο του Κώστα Λεπενιώτη!
Τον λόγο δεν απόσωσε τον λόγο δεν απο' είπε
δέκα τουφέκια πέφτουνε κι' άλλα διακόσια αντάμα
του Νικοθέου η τουφεκιά χτυπάει τον Λεπενιώτη.
Οι σύντροφοι τον άρπαξαν ,τον πήγανε στον Βάλτο!
Σε δυό βδομάδες πέθανε, κι οι κλέφτες των Αγράφων
στο Βάλτο κατεβήκανε τρισάγιο να του κάνουν.

Αντάριασαν τα βουνά, συννέφιασαν οι κάμποι,
ο ήλιος βγήκε κόκκινος και το φεγγάρι μαύρο
κι ο καθαρός Αυγερινός να βασιλέψει πάει
κι οι κλέφτες τον καρτέρεσαν και τον συχνορωτάνε:
-Πες μας καημένε Αυγερινέ, κάνα καλό χαμπέρι!
-Τι να σας πω μωρέ παιδιά τι να σας μολογήσω;
τον Λεπενιώτη σκότωσαν μες του Φουρνά την μέση.
ψιλή φωνίτσα έσυρε όσο κι αν ημπορούσε:
Που να είσαι Τσόγκα μου αδερφέ και πολυαγαπημένε,
πάρε μου το κεφάλι μου το χιλιοτιμημένο,
μη μου το πάρει η αρβανιτιά μ'; αυτόν τον Νικοθέο!

Αντάριασαν τα βουνά ,συννέφιασαν οι κάμποι,
Βγήκε ο ήλιος κόκκινος και το φεγγάρι μαύρο,
Κι οι κλέφτες το καρτέρησαν και το συχνοροτούσαν
-Πες μας πες μας αστέρι μας κάνα καλό μαντάτο
-Τι να σας πω μωρέ παιδιά τι να σας μολογήσω ;
Τον Λεπενιώτη βάρεσαν μες το δεξί το χέρι.
Δεν μπορεί να βγάλει το σπαθί να βγάλει το ντουφέκι.
Ψιλή φωνούλα έσυρε ,όσον καν εμπορούσε
-Το πούσε Τσόγκα μ' αδερφέ και συ Λάμπρο Σουλιώτη,
γυρίστε να με πάρετε ,πάρτε μου το κεφάλι,
να μην το πάρει η τουρκιά κι αυτός ο Νικοθέος

Συχνολαλούνε τα πουλιά της άνοιξης τ' αιδόνια
συχνολαλεί μια πέρδικα συχνολαλεί και λέει
-Βγήκε ο Μουχτάρης παγανιά γι' αυτόν τον Λεπενιώτη!
Κι ου Λεπενιώτης άρρωστος στο χέρι λαβωμένος
τον κλαίει η νύχτα και η αυγή τον κλαίει το μεσημέρι
τον κλαιν τα παλικάρια του ούλα αράδα αράδα.

Ο Λεπενιώτης άρρωστος βαριά γεια να πεθάνει,
τον κλαίει η νύχτα και η αυγή, το δόλιο μεσημέρι
τον κλαιν και τρεις αρχόντισσες από το Καρπενήσι.
Τον έκλαιγαν και το' λεγαν:
Κώστα την γνώμη άλλαξε και άλλη γνώμη βάλε,
για τάξε Κώστα μ τίποτα σε κάνα μοναστήρι.

Έπεσε αντάρα στα βουνά, συννέφιασαν οι κάμποι
βγήκε ο ήλιος κόκκινος και το φεγγάρι μαύρο
κ' ο λαμπερός αυγερινός πάει να βασιλέψει.
-Πες μας καημένε αυγερινέ κάνα καλό χαμπέρι;
Τι να σας πω μωρέ παιδιά τι να σας μολογήσω
τον Λεπενιώτη σκότωσαν τον πρώτο καπετάνιο.


Και φυσικά η λαϊκή μούσα δεν θα άφηνε την μητέρα του Λεπενιώτη, που έδωσε τα τρία παιδιά της στην πατρίδα.

Συχνολαλούνε τα πουλιά της άνοιξης τ' αηδόνια
και ο Λεπενιώτης άρρωστος στο χέρι λαβωμένος.
Τον κλαίει η νύχτα και η αυγή, τον κλαίει το μεσημέρι,
τον κλαιν και τρεις αρχόντισσες από το Μεσολόγγι,
τον έκλεγε και η μάνα του κι όλη η συντροφιά του.
-Κώστα τάξε τάματα σ' όλα τα μοναστήρια,
χίλια φλουριά μες στον Προυσό και χίλια στην Τατάρνα
-Αφέντη μ' Αι' Δημήτρη μου, από την Βαριτάδα,
αν δεν σε φκιάσω ολόχρυσο, αν δεν σε ζωγραφίσω!
Να γέρευε το χέρι μου και το δεξί μου πόδι.
Και αν δεν τον κάψω τον Φουρνά, μια ώρα να μην ζήσω.



Βιβλιογραφία.
Πανελλήνια ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Τραγούδια σαρακατσάνικα. Επιμέλεια Ευριπίδης Μακρής.
Γιώργος Αγραφιώτης. Σαρακατσαναίοι κλεφταρματολοί και δημοτικό τραγούδι.

(Πηγή: http://sarakatsanika.pblogs.gr/)

Διαβάστε Περισσότερα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία εμφανίζεται φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ανοίγοντας, μάλιστα, το Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, που κλείνει φέτος 55 χρόνια.

Σε συνεργασία με τη «Θεατρική διαδρομή» και εκ των προτέρων εξασφαλισμένη την οικονομική κατάσταση, που σε καμία περίπτωση δε θα επιβαρύνει οικονομικά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ανεβαίνει το δύσκολο και απαιτητικό έργο του Αριστοφάνη, Ιππής σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βασίλη Νικολαΐδη και με δύο σημαντικούς ηθοποιούς της κωμωδίας στους κύριους ρόλους, τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Αρμένη.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στην Επίδαυρο στις 2 και 3 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία όπου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα ανεβάσει το έργο στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Αγρινίου στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ θα ταξιδέψει και στα μεγαλύτερα υπαίθρια θέατρα της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα

Συνάντηση Μοσχολιού - Μπατζελή

Με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, συναντήθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.

Στη συνάντηση ο κ. Μοσχολιός ανέλυσε διεξοδικά τις απόψεις του για μία σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της κα Μπατζελή σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Υπουργείου στα όρια του Δήμου Αγρινίου, το πρόγραμμα LEADER καθώς και άλλα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Ειδικότερα ο κ. Μοσχολιός επανήλθε στο αίτημα για παραχώρηση στο Δήμο Αγρινίου του κτηρίου του Πρώην Οργανισμού Καπνού που βρίσκεται στην οδό Μακρή, για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων εγγειοβελτιωτικών έργων ζητώντας την παραχώρηση απαλλοτριωμένων ζωνών προκειμένου να αξιοποιηθούν από το Δήμο.

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο οποίο η Αναπτυξιακή Τριχωνίδα Α.Ε. έχει υποβάλει συγκεκριμένες και ώριμες προτάσεις.

Ο κ. Μοσχολιός δήλωσε ικανοποιημένος για το θετικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίστηκαν από την κα Μπατζελή οι προτάσεις και οι επισημάνσεις του.

Διαβάστε Περισσότερα