Μνημείο των 120: Ένα σημείο αναφοράς της ιστορικής μας μνήμης που λίγοι όμως το ξέρουν..

>> Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το agrinionews.gr με άρθρο του (ακολουθεί παρακάτω) θίγει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα για ένα μνημείο που δεν έχει την τύχη που του αξίζει. Και φυσικά δεν είναι το μνημείο αυτό καθαυτό που του αξίζει η προσοχή μας αλλά η θυσία των συμπατριωτών μας την οποία θα έπρεπε να θυμόμαστε και να τιμούμε όπως της αξίζει.

Επειδή Αγρίνιο δεν είναι μόνο το συντριβάνι και η πλατεία δημοκρατίας ας σπεύσει η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι να αποκαταστήσουν τον παρακάτω χώρο στα μάτια και κυρίως στη μνήμη και τη συνείδηση όλων των Αγρινιωτών, όλων των Αιτωλοακαρνάνων και κατεπέκταση όλων των Ελλήνων. Γιατί οι 12Ο ήταν πάνω από όλα Έλληνες.

Ακολουθεί το σχετικό άρθρο του agrinionews.gr:
Όλοι θα γνωρίζετε ( ή οι περισσότεροι από εσάς) ότι αυτή η φωτογραφία είναι από τη πλατεία των 120. Επρόκειτο ίσως για το πιο σπουδαίο σημείο ιστορικής μνήμης της πόλης καθώς εκεί οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα επί Γερμανικής Κατοχής σκοτώνοντας 120 συμπατριώτες μας.
Τα χρόνια πέρασαν και στη θέση αυτή φτιάχτηκε προς ανάμνηση αυτού του γεγονότος το μνημείο που βλέπετε.
Σε κάποιον ξένο όμως που περνά από αυτό το σημείο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη -επαναλαμβάνουμε- ιστορική σημασία μέσα στη πόλη του Αγρινίου, σε καμία περίπτωση δεν του περνάει καν από το μυαλό τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το σημείο ούτε καν τη χρονική περίοδο.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια επιγραφή, ούτε μια επιτύμβια στήλη που να κάνει αναφορά στο γεγονός. Δυστυχώς αυτό αφήνει παγερά αδιάφορυς όχι μόνο τους ξένους αλλά και πολλούς συμπολίτες μας, νεαρής ηλικίας, που δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν πολλά ιστορικά στοιχεία πόσο μάλλον τη τοπική μας ιστορία όχι βέβαια με δικιά τους ευθύνη στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Δεν θα ήταν φρόνιμο, ο τόπος αυτός θυσίας να γίνει σημείο αναφοράς και ο επισκέπτης της πόλης αλλά και οι μαθητές όλων των σχολείων να περνάνε από εκεί, να διαβάζουν και να ενημερώνονται για το τι συνέβη εκεί.
Το μνημειο των 120 πρέπει να είναι από τα πρώτα σημεία που επισκέπτεται κάποιος στο Αγρίνιο. Είναι το σύμβολο αντίστασης της σύγχρονης ιστορίας.
Μακάρι να εισακουστεί αυτή η πρόταση προς τους αρμόδιους. Όπως βέβαια πληροφορούμαστε, στο Δήμο Αγρινίου υπάρχουν σκέψεις για τη περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του χώρου.
Εμείς για του λόγου το αληθές παραθέτουμε εικόνες από έναν ανάλογο τόπο θυσίας στο Δοξάτο Δράμας.. Συγκρίνετε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Όπως και να έχει, περνώντας κανείς από το Δοξάτο Δράμας θα έχει μια πολύ πιο σαφή εικόνα για το τι συνέβη εκέι..

Δημοσίευση σχολίου