Η εκλογική μάχη του 2ου γύρου

>> Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Αναλύοντας τα εκλογικά δεδομένα στο νομό μας όπως αυτά διαμορφώθηκαν τις τελευταίες μέρες, θα αποτολμήσουμε να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Είναι γεγονός βέβαια ότι αν χαρακτηρίστηκαν ως "βουβές" οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη, τότε οι επαναληπτικές εκλογές πως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άραγε;

Την εβδομάδα που πέρασε το εκλογικό κλίμα ήταν εξαιρετικά υποτονικό. Στην κεντρική πολιτική σκηνή το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε ούτε λίγο ούτε πολύ να πείσει ότι ο λαός στήριξε την πολιτική του στον πρώτο γύρο και τώρα στο δεύτερο γύρω θα ψηφίσει αυτοδιοικητικά.

Αντίθετα η ΝΔ παρακινεί τον κόσμο να ψηφίσει αντιμνημονιακά και να στείλει ολοκληρωμένο το μήνυμα καταδίκης προς την κυβέρνηση.

Τι θα κάνει άραγε ο κόσμος;

Θεωρούμε καταρχήν ότι ο κόσμος θα απέχει σε ποσοστά ανάλογα και μάλλον μεγαλύτερα του πρώτου γύρου.

Θεωρούμε δεύτερο πως όσοι ψηφίσουν πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από ότι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Θα κριθεί όμως το αποτέλεσμα στο τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι συνδυασμών που δεν συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο. Θεωρούμε πως όχι.

Αυτό γιατί: Το ΚΚΕ παρακινεί τους ψηφοφόρους του να ρίξουν άκυρο ή να απέχουν. Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα λίγο έως πολύ έχουν τις ίδιες συμμαχίες του πρώτου γύρου.

Άρα το αποτέλεσμα θεωρούμε πως θα κριθεί στο ποσοστό και το "περιεχόμενο" της αποχής.

Και ας το δούμε συγκεκριμένα στο νομό μας.

Στο Αγρίνιο: Πολύ δύσκολα θα χάσει ο Π. Μοσχολιός. Ή μάλλον καλύτερα θα χάσει αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου.


Στο Ξηρόμερο: Πόσο πιθανό είναι να χάσει ο Π. Σαμαράς; Μάλλον είναι απίθανο, αν πάνε να ψηφίσουν περίπου όσοι πήγαν και στον πρώτο γύρο.

Στο Άκτιο Βόνιτσα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς υπήρξε ισχυρός τρίτος πόλος ο κος Τάνταρος. Αλλά πολύ δύσκολα θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του τον κο Σολδάτο. Άρα φαβορί ο κος Αποστολάκης. Εκτός αν οι εσωτερικές "διαδικασίες" ΠΑΣΟΚ εμφανιστούν τόσο ισχυρές που...

Στο Μεσολόγγι: Συσπειρώνεται η ΝΔ στο πρόσωπο του κου Πρεβεζιάνου. Αρκεί αυτό; Ίσως ναι μιας και το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενωμένο.

Στη Ναύπακτο: Φαβορί ο νυν Δήμαρχος. Αλλά εκεί αλλάζουν δήμαρχο κάθε τετραετία άρα δεν αποκλείεται η αλλαγή.

Για το Θέρμο τι να πούμε... Η διαφορά του νικητή με τον ηττημένο αναμένεται να είναι μερικές δεκάδες ψήφοι. Άρα θρίλερ μέχρι τέλους. Βέβαια κάτι μας λέει ότι δεν αποκλείεται η αλλαγή αλλά και εδώ θα παίξει ρόλο η αποχή και ποιοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν.

Σας τα είπαμε λοιπόν τα προγνωστικά μας με κίνδυνο να πέσουμε έξω γιατί η κάλπη είναι ως γνωστόν "γκαστρωμένη" αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ να τα λέμε σωστά ή και λάθος καμιά φορά και φυσικά να τα "ακούμε" από εσάς.

Α... ξεχάσαμε την Περιφέρεια. Εδώ έχουμε μικρό πρόβλημα(!) καθότι λόγω εντοπιότητας εκτιμούμε ιδιαίτερα το Γιώργο αλλά πως να το κάνουμε αν καταφέρει και κερδίσει αυτό θα είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών σε όλη την επικράτεια. Και εμάς μας αρέσουν οι εκπλήξεις αλλά ... αν το δούμε και αυτό τότε...

Αυτά λοιπόν...Από Δευτέρα θα δούμε πόσο πέσαμε μέσα ή έξω στις εκτιμήσεις μας.

Και για όσους δεν ψήφισαν ακόμα καλό βόλι.

Δημοσίευση σχολίου