Κάποιοι θα τρώνε αστακούς από τον Αστακό

>> Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πουλακίδας Κ.
Μυρίζει περίεργα η επένδυση στον θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε (προ) χθες στη Βουλή ουσιαστικές απαντήσεις όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και προτίμησε τα γενικόλογα για την αξία των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν είναι πράσινη ανάπτυξη ένας σταθμός αποθήκευσης και επαναεροποίησης LPG, γιατί το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στον λιθάνθρακα, γιατί προχωρά στην ηλεκτροπαραγωγή από LPG που εμπίπτει στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 2 λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. Τον ρώτησε ακόμη για τον ρόλο του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, με τον ο οποίο ο Γ. Παπανδρέου συνεργαζόταν, για την εταιρεία ROSEBUD με εκπρόσωπό της τον κ. Αντωνιάδη Σπορίδη και για το αν εταίρος στην ROSEBUD είναι η εταιρεία RASSADEL του Εφραίμ από το Βατοπέδι.

160 θέσεις εργασίας, αντί για 1.500

"Αυτό που θέλουμε είναι, μέσα από διαδικασίες άμεσες, γρήγορες, αλλά διαφανείς, να φέρουμε επενδύσεις", απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "πληρώνουμε σήμερα τη συντήρηση, τη συντηρητική αντίληψη και της δεξιάς, αλλά πολλές φορές και της πολύ παραδοσιακής αριστεράς. Δεν θέλετε να δημιουργηθούν στη χώρα μας θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία;". Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε ότι έλεγαν για 1.500 θέσεις εργασίας και "προβλέπονται 160. Αυτό είναι το μεγάλο έργο για τα την Αιτωλοακαρνανία;. Δεν μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;".

Επένδυση με καρκινογόνο αέριο

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει διασύνδεση με την Ιταλία, για την εξαγωγή του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ότι με τον σταθμό αποσυμπίεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σύνδεσή του με τον αγωγό ITGI θα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι με τη μονάδα απαγωγής των αερίων καύσης, για την αξιοποίησή τους για παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη, που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του έργου, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή πράσινη τεχνολογία.

Έχουμε μια επένδυση που δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που αγνοείται η μελέτη επικινδυνότητάς της, που αφορά στο πιο επικίνδυνο και καρκινογόνο αέριο, που ιδιώτης επικοινωνιολόγος σύμβουλος την προπαγανδίζει στην Αιτωλοακαρνανία και στο νομαρχιακό συμβούλιο λες και είναι θεσμικός παράγοντας, του επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι για να γίνει η επένδυση χρησιμοποιείται ο νόμος για το fast truck προκειμένου να παρακαμφθούν περιβαλλοντικές μελέτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, νόμοι, το ΣτΕ, το Σύνταγμα και η τοπική κοινωνία. "Αυτή κατά τη γνώμη σας είναι μια επένδυση πρότυπο διαφάνειας και πράσινης ανάπτυξης;", αναρωτήθηκε.

"Σας δίνουμε μια ευκαιρία να πείτε μια λέξη μόνο: "τέλος". Να πείτε "δεν θα γίνει. " Να το πάρετε πίσω. Σας δίνουμε ευκαιρία. Δεν την παίρνετε αυτή την ευκαιρία. Δεν την παίρνετε γιατί έχετε αποφασίσει προκειμένου να ευνοήσετε ενδεχομένως ορισμένους επενδυτές και προκειμένου να προχωρήσετε στην πολιτική σας να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ότι έχει θεσπιστεί σε αυτή τη χώρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Γ. Παπανδρέου: Αν υπάρχει πρόβλημα, θα σταματήσει

"Αν υπάρξει η οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω", απάντησε ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας έχει ανατεθεί στον ανεξάρτητο νορβηγικό νηογνώμονα "Norske Veritas", και ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG.

Όσον αφορά την εμπλοκή του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, που ήταν συνεργάτης του, είπε απλώς ότι "όλοι μας έχουμε και φίλους και συγγενείς. Κανένας όμως, για μένα, δεν είναι ούτε φίλος, ούτε συγγενής, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον".

(Πηγή: http://www.avgi.gr/)

Δημοσίευση σχολίου