Σπριντάρουν οι αγρότες για μια θέση στον… ήλιο των φωτοβολταϊκών

>> Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το αδιαχώρητο αναμένεται να επικρατήσει στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ από 1ης Σεπτεμβρίου, οπότε και γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για συμμετοχή σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι αγρότες μετά από ένα διάστημα αναμονής καλούνται να σπεύσουν στη ΔΕΗ αυτοπροσώπως, για να κατοχυρώσουν την προτεραιότητα, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα παίξει τον πιο βασικό ρόλο στη δυνατότητα συμμετοχής στην επένδυση. Όλα αυτά, μετα και την επίσημη παραδοχή εκ μέρους της ΔΕΗ – μέσω ανακοίνωσης - ότι το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφορικά με ...την υπό δέσμευση ηλεκτρικό χώρο και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Με αυστηρό κριτήριο προτεραιότητας, βάσει του χρόνου υποβολής, που σε συνδυασμό με την... «ανοιχτή» ημερομηνία παραλαβής τους από τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, δημιουργούν συνθήκες... διαγκωνισμού μεταξύ ενδιαφερομένων, ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, η πολυαναμενόμενη - εδώ και τρεις μήνες - διαδικασία υποδοχής των αιτήσεων εκ μέρους των αγροτών για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά, από τη ΔΕΗ.

Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται όλο αυτό το διάστημα αλλά και των εκτιμήσεων που υπολογίζουν κοντά στους 7.000 τους αγρότες (3.000 ή και παραπάνω μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συν 3.000 περίπου από μεμονωμένους αγρότες), οι οποίοι έχουν έτοιμους τους φακέλους, αλλά και τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρέσχε 9.500 βεβαιώσεις σε κατ' επάγγελμα παραγωγούς, καταλαβαίνει πολύ εύκολα κανείς την κατάσταση που θα επικρατήσει στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς ότι ακόμη και οι αγρότες που «μπήκαν» στη διαδικασία μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, υποχρεούνται όπως προβλέπει η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, να υποβάλλουν αυτοπροσώπως την αίτηση στη ΔΕΗ, τότε πιο εύκολα διακρίνει τι θα συμβεί.

Παράβολο

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αγρότες που θα υποβάλλουν το σχετικό φάκελο καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 500 ευρώ εφόσον πρόκειται για σταθμούς ισχύος 20 - 100 κW και 300 ευρώ για σταθμούς ισχύος έως 20 kW.

«Καμπανάκι» από ΔΕΗ για το πλήθος των αιτήσεων

Ένα άλλο ζήτημα πάντως που προκαλεί ερωτηματικά είναι η παραδοχή εκ μέρους της ΔΕΗ, με τον πιο επίσημο τρόπο, - δια της ανακοινώσεως της περασμένης Παρασκευής - ότι οι αιτήσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα για φωτοβολταϊκά από πάσης φύσεως (ιδιώτες, επιχειρηματίες, νομικά πρόσωπα κ.λπ.) έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις της και ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξει προγραμματισμός της χορήγησης αδειών σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η συνολική ισχύς των αιτήσεων που έχει δεχτεί, το προηγούμενο διάστημα ανέρχεται, για σταθμούς ισχύος 100 έως 500 kW σε 1.000 MW, ενώ η συνολική ισχύς των αιτήσεων για σταθμούς έως 100 kW, εκτιμάται περί τα 400 MW.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως η ΔΕΗ θα καταφέρει να «ικανοποιήσει» το μεγάλο αυτό πλήθος των «αγροτικών» αιτήσεων, δεδομένου ότι το επίσημο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εστάλη από το ΥΠΕΚΑ στην Κομισιόν τον Ιούλιο για διαβούλευση μιλάει για στόχο 2.200 MW ως το 2020; Ο χρόνος θα δείξει...

(Πηγή: http://www.paseges.gr/)

Δημοσίευση σχολίου