« ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΚ Α.Ε.»

>> Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Θεωρούμε θεσμική υποχρέωση να σας εκθέσουμε εν συντομία τις απόψεις μας πάνω σε σημαντικά αξονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η στρατηγική στην παραγωγή σχολικής στέγης. Στο ακόλουθο ενημερωτικού χαρακτήρα υπόμνημα περιγράφονται οι σχετικές δομικές αδυναμίες , οι άμεσες ανάγκες και ο τρόπος κάλυψής τους.

Α. ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΟΣΚ Α.Ε.
1) Η επισκευή, ενίσχυση, αναβάθμιση και κατ΄ επέκταση προσθήκη σε υπάρχον σχολείο το οποίο διαθέτει μικρό αριθμό μαθητών δεν μπορεί να υπακούει με αυστηρότητα στα κτιριολογικά προγράμματα του Ο.Σ.Κ.
Προτείνεται σε τέτοιες περιπτώσεις ειδική έγκριση κατά παρέκκλιση του κτιριολογικού προγράμματος και η άμεση χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη δημοπράτηση των έργων.
2) Η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ο.Σ.Κ Α.Ε μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις χωρίς κανένα όφελος για την έγκριση τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων από την Περιφέρεια.
3) Η απόκτηση οικοπέδων ...από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως είναι μια πολυδάπανη διαδικασία και απαιτεί απ ευθείας και ονομαστική χρηματοδότηση.
4) Η απόκτηση οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου προσκρούει στην απαίτηση έγκρισης τοπικών ρυμοτομικών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί πάνω από τρία (3) χρόνια.
Ευνόητα, επιβάλλεται η σύμπτυξη του χρόνου με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή σχολείων.
5) Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει μεγάλο αριθμό σχολείων σε μεγάλη διασπορά τα οποία ανεγέρθησαν πριν από την εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού του 1959 και βεβαίως πριν από την εφαρμογή των πρόσθετων διατάξεων αντισεισμικού σχεδιασμού του 1985.
Ο αριθμός των σχολείων με ηλικία μικρότερη των είκοσι (20) ετών είναι πολύ μικρός. Είναι φανερό ότι όλες οι κατηγορίες των παλαιότερων σχολείων απαιτούν άμεσα εργασίες συντηρήσεων.
Η μέχρι τώρα τακτική χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για επεμβάσεις συντήρησης και αγοράς οικοπέδων ήταν της τάξης των 1.500.000 ευρώ ανά έτος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υποχρηματοδότησης μιας και είναι δεδομένο πως για τις συντηρήσεις των σχολείων μας απαιτούνται τουλάχιστον 6.000.000 ευρώ.
6) Η εφαρμογή των προτεραιοτήτων του Πενταετούς Προγράμματος απαιτεί άμεση χρηματοδότηση τουλάχιστον με 40.000.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να δεσμευτούν τώρα από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές.

Β. ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Δεν έχει καταβληθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η Τακτική Χρηματοδότηση τόσο του 2009 όσο και του 2010, με αποτέλεσμα να καρκινοβατεί η εκτέλεση του προγράμματος σχολικής στέγης του Νομού.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν έγκαιρα τα προαναφερθέντα θα είναι αδύνατον να προωθηθεί μεγάλος αριθμός εκτελούμενων έργων σχολικής στέγης.

Γ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Γ1. Έργο: «Κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας»
Το έργο εγκρίθηκε με την Α.Π. 1927/411/08-07-08, απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΚ, σε εκτέλεση της 74800/ΣΤ1/10-06-08 απόφασης Υπουργού και αφορά εργασίες ανέγερσης του διδακτηρίου του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου, συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 €.
Εκκρεμούν, ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΣΚ, προς πληρωμή Πιστοποιήσεις ύψους 284.010,00 €, ενώ ο ανάδοχος έχει κάνει διακοπή εργασιών μετά την περαίωση των σκυροδεμάτων.

Γ2. Έργο: «Εργασίες Αναβάθμισης σχολικών υποδομών της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας σε διάφορα σχολικά κτίρια»
Το έργο εγκρίθηκε με την Α.Π. 98/425/11-02-09 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΚ σε εκτέλεση σχετικής απόφασης Υπουργού και αφορά εργασίες επισκευών σε 9 (συγκεκριμένα) σχολεία του Νομού, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €.
Εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΣΚ προς πληρωμή Πιστοποιήσεις ύψους 195.930,57 €, ενώ αρκετά από τα έργα έχουν περαιωθεί και άλλα εκτελούνται με τους αναδόχους να απειλούν με διακοπή εργασιών.

Γ3. Έργο: «Αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε σχολικά κτίρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας»
Το έργο εγκρίθηκε με την Α.Π. 1448/390/31-08-07 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΚ σε εκτέλεση σχετικής απόφασης Υπουργού και αφορά εργασίες αντικατάστασης στοιχείων αμιάντου σε 6 (συγκεκριμένα) σχολεία του νομού, συνολικού προϋπολογισμού 556.819 €.
Εκκρεμούν, ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΣΚ, προς πληρωμή Πιστοποιήσεις ύψους 233.668,84 €, ενώ όλα τα έργα έχουν περαιωθεί.

Γ4. Έργο: «Αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς σε Σχολικά Κτίρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας»
Το έργο εγκρίθηκε με την Α.Π. 1449/390/05-09-07 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΚ σε εκτέλεση της 94596/ΣΤ1/3-08-07 απόφασης Υπουργού και αφορά αποκατάσταση ζημιών σε 5 (συγκεκριμένα) σχολεία του νομού, συνολικού κατ` εκτίμηση αρχικού προϋπολογισμού 4.070.000 €.
Εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΣΚ προς έγκριση οι σχετικές μελέτες, προκειμένου να υπογραφούν οι προβλεπόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις που θα οδηγήσουν στις δημοπρατήσεις των επί μέρους έργων. Γενικά παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή των έργων με τη διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων.

Γ5. Έργο: «Προσωρινή Στέγαση του ΕΠΑΛ Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας»
Το έργο εγκρίθηκε με την 139112/ΣΤ1/10-10-2009 απόφαση Υπουργού και αφορά την «κατασκευή – τοποθέτηση στοιχείων ελαφράς προκατασκευής: 8 αιθουσών διδασκαλίας, 2 γραφείων, 4 εργαστηρίων και 1 WC» για την προσωρινή στέγαση του ΕΠΑΛ Κατοχής, προϋπολογισμού 385.000 €.
Εκκρεμεί η λήψη της σχετικής απόφασης ενεργοποίησης της χρηματοδότησης από το Δ.Σ. του ΟΣΚ.


Γ6. Έργο: «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γουριάς Αιτωλοακαρνανίας»
Το έργο προτάθηκε για χρηματοδότηση στον Υπουργό Παιδείας με το 107/20-03-09 έγγραφο του τότε Δ/ντος Συμβούλου κ. Παταργιά. Έκτοτε δεν προωθήθηκε παρά τις κατά καιρούς επί μέρους οχλήσεις προς τον ΟΣΚ. Το αυτό ισχύει και για έτερο Διδακτήριο (χωρίς συγκεκριμενοποίηση).

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα περιέχονται και σε απόλυτη προτεραιότητα στο πενταετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης.
Πέραν των προαναφερθέντων τίθεται υπόψη ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν εκατοντάδες νοικιαζόμενες «αίθουσες» και αίθουσες ελαφράς προκατασκευής, ακόμα και ολόκληρα σχολεία, όπου οι συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης ασφαλώς και δεν τιμούν μια σύγχρονη κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την κατάργηση αυτών, χρηματοδοτώντας αντίστοιχα το πενταετές πρόγραμμα, που μέσα στους στόχους του είναι και η κατάργηση της «προσωρινής» στέγασης σε νοικιαζόμενες «αίθουσες» και σε ελαφρές προκατασκευές.

Δημοσίευση σχολίου