27 παράνομες χωματερές στη Δυτική Ελλάδα περιμένουν πρόστιμα από την Κομισιόν

>> Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Είκοσι-επτά σκουπιδότοποι (κατ΄ευφημισμόν, αποκαλούνται Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)- παραμένουν σε λειτουργία στη Δυτική Ελλάδα και έχουν μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τους άλλους 227 που βρίσκονται σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα. όπως αναφέρει σήμερα η "Καθημερινή" από τις 16 Ιουλίου, "τρέχουν" πρόστιμα, καθώς η χώρα μας είχε δεσμευθεί ότι από το 2008 θα έχει κλείσει όλους τους σκουπιδότοπους.

Η λειτουργία των 254 παράνομων χωματερών συνεπάγεται υψηλά πρόστιμα. Από τον Οκτώβριο του 2005, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έχει καταδικάσει τη χώρα μας για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία, τότε, 1.125 ΧΑΔΑ.

Ανά πάσα στιγμή αναμένεται έλεγχος από κλιμάκιο της Κομισιόν, το οποίο, αφού διαπιστώσει ότι υπάρχουν ακόμα ενεργοί ΧΑΔΑ, θα παραπέμψει το θέμα εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ). Μια δεύτερη καταδίκη της χώρας μας για παράβαση απόφασης ΔΕΚ θα επιβάλει ένα εφάπαξ πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και υψηλότατα πρόστιμα αναδρομικής ισχύος για κάθε ημέρα λειτουργίας των μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ. To πρόστιμο υπολογίζεται σε περίπου 34.000 ευρώ ημερησίως, δίχως να μπορεί να καταγραφεί με σαφήνεια το ύψος αλλά και αν αφορά κάθε ΧΑΔΑ ή συνολικά όλους. Η «Κ» αποτυπώνει την εικόνα των παράνομων χωματερών ανά περιφέρεια. Εντός του τελευταίου τριμήνου έκλεισαν 62 ΧΑΔΑ και εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται να κλείσουν 20 χωματερές.

(Πηγή:http://www.thebest.gr/)

Δημοσίευση σχολίου