Aύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

>> Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Με τις διατάξεις του νόμου «Αποκατάσταση Φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» επέρχονται σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών μεταβολές στους κανόνες φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών τους.

Ειδικά για τους αγρότες οι μεταβολές αυτές έχουν ως εξής:

· Αυξάνεται από 01-01-2009 ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 7% σε 11%.

· Διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο στην αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

· Απαλλάσσονται από το φόρο ακίνητης περιουσίας τα αγροτεμάχια και θεσπίζεται αφορολόγητο όριο 400.000 Ευρώ ανά άτομο για γεωργικά κτίσματα.

· Ρυθμίζεται η καταβολή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των γεωργών από το κρατικό προϋπολογισμό.

· Προβλέπεται κατά την αγορά ή την διακίνηση αγροτικών προϊόντων να εκδίδεται αποκλειστικά τιμολόγιο - δελτίο αποστολής.

· Προβλέπεται η εξόφληση της αξίας της αγοράς των αγροτικών προϊόντων άνω των 1000 ευρώ να γίνεται μόνο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του αγρότη ή με την έκδοση επιταγής.

· Οι αγρότες παραγωγοί λαϊκών αγορών υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, στη χρήση ταμιακής μηχανής και καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός τους.

· Παράλληλα εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών και τους επιστρέφεται ΦΠΑ με συντελεστή 5% επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν στις λαϊκές αγορές.

Τέλος το εισόδημα των αγροτών επηρεάζεται και από τις γενικές διατάξεις του νόμου που ισχύουν για το σύνολο των φορολογουμένων, όπως τη συλλογή αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου, τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάσει τις υπηρεσίες και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ή χρησιμοποιεί.

Οι σχετικές αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 29 Οκτωβρίου 2010.

Δημοσίευση σχολίου