Ερώτηση Κ. Καραγκούνη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

>> Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλ. Διακυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. του Νομού Αιτωλοακαρνανίας Κος Καραγκούνης Κωνσταντίνος.

Στην ερωτησή του ο κος Καραγκούνης αναφέρει ότι η έως τώρα παραμονή της Αιτωλοακαρνανίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», απέδειξε ότι ο νομός μας δεν αναπτύχθηκε ισόρροπα με τους άλλους νομούς και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και προοπτικές. Η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ’ ένα διοικητικό σχήμα που δεν έχει καμιά ομοιογένεια, κοινωνική, παραγωγική, πολιτισμική και γεωγραφική.

Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ως επιτακτική την ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό» και καταλήγει ρωτώντας τον κο Υπουργό αν σκοπεύει την ύστατη αυτή στιγμή να αποσπάσει το Νομό γίγαντα που λέγεται νομός Αιτωλοακαρνανίας που μέχρι σήμερα αποτελεί στην ουσία νομό δορυφόρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να τον εντάξει σε περιφέρεια που θα αποτελείται από νομούς της Στερεάς Ελλάδος και να δικαιώσει επιτέλους τους Αιτωλοακαρνάνες που θεωρούν ότι η υπάρχουσα περιφέρεια υπηρετεί το δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής: ...
"Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποτελεί έναν νομό γίγαντα με πολλούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους και πηγές. Η Αιτωλοακαρνανία Κύριε Υπουργέ αποτελεί κομμάτι της Στερεάς Ελλάδος και της Ρούμελης. Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου Καλλικράτης διαπιστώνεται ότι χωρίς να προηγηθεί καθόλου διάλογος, «έκλεισε» το θέμα αλλαγής των ορίων υφιστάμενων Περιφερειών.
Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και τα επιχειρήματα που προβάλλονται μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να πείσουν, μιας και ζητούμενο μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι και η άρση των μεγάλων αδικιών που έγιναν, όταν κατά το πρόσφατο παρελθόν αποφασίστηκε χωρίς να ρωτηθεί κανείς, η δομή των σημερινών Περιφερειών. Η έως τώρα παραμονή της Αιτωλοακαρνανίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», απέδειξε ότι ο νομός μας δεν αναπτύχθηκε ισόρροπα με τους άλλους νομούς και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και προοπτικές. Η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ’ ένα διοικητικό σχήμα που δεν έχει καμιά ομοιογένεια, κοινωνική, παραγωγική, πολιτισμική και γεωγραφική
Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ως επιτακτική την ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό» και
να αποσπαστεί επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει ο νομός μας την έδρα μιας νέας Περιφέρειας με όμορους νομούς, στη λογική μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης, μιας έδρας που θα ανταποκρίνεται στα γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.

Ερωτάσθε Κε Υπουργέ
Σκοπεύετε την ύστατη αυτή στιγμή να αποσπάσετε το Νομό γίγαντα που λέγεται νομός Αιτωλοακαρνανίας που μέχρι σήμερα αποτελεί στην ουσία νομό δορυφόρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να τον εντάξετε σε περιφέρεια που θα αποτελείται από νομούς της Στερεάς Ελλάδος και να δικαιώσετε επιτέλους τους Αιτωλοακαρνάνες που θεωρούν ότι η υπάρχουσα περιφέρεια υπηρετεί το δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης"

Δημοσίευση σχολίου