Πρόσωπα: Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας

>> Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ξεκινάμε σήμερα μια νέα ενότητα στο Acarnania Blog με τον τίτλο "Πρόσωπα". Σε αυτή θα παρουσιάζουμε προσωπικότητες της Αιτωλοακαρνανίας από τους τομείς κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής, πολιτικής και κάθε άλλης δραστηριότητας του τόπου μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε, μέσα από τις παρουσιάσεις αυτές, την πορεία και τα επιτεύγματα συμπατριωτών μας που καταδεικνύουν, κατά τη γνωμή μας, εν μέρει και τις δυνατοτήτες της περιοχής μας.

Επιλέξαμε για αρχή τον πρώτο εκλεγμένο πολίτη του νομού μας, τον κο Θύμιο Σώκο.

Ο κος Σώκος λοιπόν είναι πολιτικός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας από το 2006 και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Δήμαρχος Αγρινίου.

Γεννήθηκε το 1955 στο Αγρίνιο από αγρότες γονείς, όπου και τελείωσε τη βασική και μέση εκπαίδευσή του.

Το 1973 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου και αποφοίτησε το 1977.

Συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη δράση του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών. Εκλέχθηκε μέλος του 1ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής και μετά το στρατιωτικό του επέστρεψε στο Αγρίνιο όπου εργάστηκε αρχικά σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια ως ειδικός σύμβουλος της Νομαρχίας μέχρι το 1987.

Το 1984 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΕΟΤ.

Το 1987 διορίστηκε στην Εμπορική Τράπεζα και λίγους μήνες μετά αποσπάστηκε ως ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το 1988 τοποθετήθηκε Νομάρχης Ευρυτανίας μέχρι τις εκλογές του 1989 οπότε παραιτείται.
Ως μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης και θεσμών του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην επιτροπή που διαμόρφωσε το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του Ν.2218/94 για το "Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση του Α' Βαθμού Αυτοδιοίκησης".

Το Νοέμβριο του 1993 ορίζεται Νομάρχης Εύβοιας, ενώ το 1994 εκλέγεται Δήμαρχος Αγρινίου, θέση στην οποία έμεινε επί 12 συνεχή έτη. Ανάπλασε και αναμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πόλη βελτιώνοντας ριζικά την όψη της και έκανε πλήθος έργων σε διάφορους τομείς. Έφτασε στο σημείο να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους που έχουν περάσει, γεγονός που μαρτυρείται και από το ότι στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έλαβε μέρος, ανέβαζε συνεχώς το ποσοστό του.

Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας από το 1998-2003 στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε στα αρμόδια όργανα της Επιτροπής για τον Αγροτικό τομέα και τα προβλήματα των πόλεων.

Το Φεβρουάριο του 2003 επανεκλέχθηκε για τρίτη συνεχή φορά Πρόεδρος Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το 2006 αποχώρησε από το δήμο βάζοντας υποψηφιότητα για τη θέση του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, την οποία και κέρδισε με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006. Ο κος Σώκος ως Νομάρχης επιτέλεσε σημαντικό έργο, το οποίο τον κατατάσει ψηλά στη λίστα υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για την θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, εφόσον ψηφιστεί το σχέδιο Καλλικράτης.

Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Ειρήνη Τόλη με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

(Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/
http://www.sokos-online.gr/)

Δημοσίευση σχολίου