Η Ελλάδα οδεύει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

>> Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τραγικές εξελίξεις για την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με σημερινές και αποψινές ενημερώσεις των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- Κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3 με αρνητική προοπτική, υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody's, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει το χρέος της πολύ πιο ακριβά απ’ό,τι υπολογιζόταν.

- Ρεκόρ κατέγραψε (χτες 22/4) η τιμή του spread των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ξεπερνώντας και τις 550 μονάδες βάσης.

- Στο 13,6% διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε στο 115,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα παραπάνω καθιστούν, σχεδόν ουσιαστικά, μονόδρομο την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, που αποφασίστηκε στο προηγούμενο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, και στον οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα ή το αργότερο μέχρι αρχές Μαϊου.

ΔΝΤ: Με τους κανόνες μας η βοήθεια στην Ελλάδα

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρή και απαιτούνται προσπάθειες από την κυβέρνηση και το λαό της χώρας για να αντιμετωπισθεί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ για την πιθανή παροχή βοήθειας προς την Αθήνα, συμπλήρωσε πως «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο».

Για τη συνεργασία του ΔΝΤ με την ΕΕ, απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα: «Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας».

Ο κ. Στρος Καν χαρακτήρισε την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική» και πρόσθεσε: «Εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, εκτίμησε ότι τώρα πλέον «έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία» από τη Eurostat σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Πληροφορίες από: http://www.naftemporiki.gr/)

Δημοσίευση σχολίου