Μεσολόγγι: Αίτημα για ανάκληση ίδρυσης Εφετείου στο Αγρίνιο

>> Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Την ανάκληση της απόφασής του για ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο, αντί στο Μεσολόγγι, ζήτησε με επιστολή του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη.

Ειδικότερα στην επιστολή ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με την παρούσα θέλω να σας μεταφέρω την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής για την απόφασή σας να προβείτε χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, στην σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση στο Αγρίνιο του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η ενέργειά σας, αυτή προσβάλει και περιφρονεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, κοιτίδα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αφού κατά της διάρκεια της Επανάστασης λειτούργησε το Δικαστήριο των Εκκλήτων και στην συνέχεια αποτέλεσε την έδρα εκ των πρώτων Πρωτοδικείων της χώρας, στην οποία υπηρέτησαν οι εξέχοντες δικαστικοί, Αναστάσιος Πολυζωΐδης και Γεώργιος Τερτσέτης.

Η προσβολή και η περιφρόνηση εκπορεύεται όμως και από το γεγονός της παράκαμψης του σημερινού θεσμικού ρόλου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, ως πρωτεύουσας του μεγαλύτερου νομού της χώρας. Παντού και πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών, για την Αιτωλοακαρνανία όμως δεν ίσχυσε ο κανόνας αυτός, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, μιας και δεν συντρέχουν γεωγραφικοί ή άλλοι λόγοι».

Και καταλήγει η επιστολή του δημάρχου Μεσολογγίου:

«Είμαι σίγουρος ότι αν είχε προηγηθεί διαβούλευση, τότε η απόφασή σας θα ήταν εντελώς διαφορετική και γι' αυτό ζητώ την άμεση ανάκλησή της».

(Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/)

Δημοσίευση σχολίου