«Στο Αγρίνιο να ενσωματωθεί ο Δήμος Στράτου»

>> Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Με κοινή τους επιστολή προς τους αρμοδίους, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Δήμου Στράτου, Γουριωτίσσσης Κώστας Κωνσταντίνος, Κυψέλης Κωνσταντίνος Ταφιάδης, Ματσουκίου Ιφιγένεια Χαντζηανέστη- Σιομπάτη Οχθίων Ιωάννης Ρούσσος και Ρίγανης Μιχάλης Χαραλάμπους ζητούν την ενσωμάτωση του δήμου Στράτου στο διευρυμένο δήμο Αγρινίου. Αναλυτικά:

Κ. Υπουργέ
Εν όψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης <ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ>, και την χάραξη των ορίων των νέων Δήμων, και μετά από τις διάφορες φήμες που έχουν αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Στράτου, και αφορούν την προσπάθεια διαφόρων τοπικών παραγόντων και παραγοντίσκων της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσπαθούν να επιτύχουν την ενσωμάτωση του Δήμου Στράτου στον Δήμο Αμφιλοχίας, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:
1) Οι αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Στράτου εκφράζει την απαίτηση και ανάγκη για ενσωμάτωση του Δήμου Στράτου στον Δήμο Αγρινίου.
2) Η ΑΝΑΓΚΗ που επιβάλλει την επιλογή αυτή ,έχει υποστηρικτική βάση και αιτιολογείται από:
Α) ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥΣ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Η συνένωση των δυο Δήμων ΣΤΡΑΤΟΥ & ΑΓΡΙΝΙΟΥ απλά επιτυγχάνει την ενοποίηση της ούτως η άλλως ίδιας γεωγραφικής ενότητας η οποία συνδέεται συγκοινωνιακά με το Αγρίνιο με ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ.(εξυπηρετώντας δημότες και μαθητές σχολείων .)
Επίσης στο τοπικό διαμέρισμα Ρίγανης, έχει κατασκευαστεί κόμβος σύνδεσης της υπό κατασκευή ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ με την πόλη του Αγρινίου, και που απέχει 15 χιλιόμετρα από αυτή. Η μέγιστη χιλιομετρική απόσταση του πιο μακρινού τοπικού διαμερίσματος του Δήμου Στράτου (ΡΙΓΑΝΗ) από την πόλη του Αγρινίου είναι 23 χιλιόμετρα, ενώ το ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα απέχει από την πόλη της Αμφιλοχίας 45 Χιλιόμετρα.!!
Β) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Οι κοινωνικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Δημοτών του Δήμου Στράτου -που αρκετοί από αυτούς διαμένουν και στο Αγρίνιο- και των κοινωνικών δομών της πόλης του ΑΓΡΙΝΙΟΥ είναι αυταπόδεικτοι και αφορούν όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής του Δημότη.( παιδεία , υγεία, πολιτισμός κ.λ.π.) .
Οι κοινωνικοί αυτοί δεσμοί απουσιάζουν εντελώς με τον Δήμο Αμφιλοχίας λόγω αντίστοιχης έλλειψης υποδομών και απόστασης.
Γ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Η ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων και οικονομικών συναλλαγών των Δημοτών του Δήμου Στράτου με την πόλη του Αγρινίου και η παντελής απουσία αυτών με την πόλη της Αμφιλοχίας, αποδεικνύει την ανάγκη της προτεινόμενης επιλογής για ενσωμάτωση του Δήμου Στράτου με τον Δήμο Αγρινίου.
Δ) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ
Οι υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές του Δήμου Αγρινίου τις οποίες στερείται ο Δήμος Αμφιλοχίας και η πολύχρονη εμπειρία των υπαλλήλων και των αιρετών του Δήμου Αγρινίου που απασχολούνται στις πολιτιστικές υπηρεσίες, θα βοηθήσουν ΑΜΕΣΑ στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη της ανύπαρκτης έως τώρα πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου Στράτου .
Οι εξειδικευμένες γνώσεις ,και εμπειρίες των υφιστάμενων ήδη υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, θα βοηθήσουν την άμεση ανάληψη δράσης για την καθιέρωση της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Στράτου.
Η ανυπαρξία τέτοιων υποδομών από τον Δήμου Αμφιλοχίας, και η χρονοβόρα διαδικασία στελέχωσης και γνώσης, καθιστούν μονόδρομο την επιλογή της προτεινομένης ενσωμάτωσης του Δήμου Στράτου στον Δήμο Αγρινίου.
Ε) ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Οι υποστηρικτικές υλικοτεχνικές υποδομές των υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου μαζί με την εμπειρία του επιστημονικού & τεχνικού προσωπικού ,(π.χ. η υδροδότηση του Δήμου Στράτου εξυπηρετείται από τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ) θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση των αρχών της διοικητικής μεταρρύθμισης, και στην ΑΜΕΣΗ υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Στράτου και κατά συνέπεια την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Δημοτών.

Κ. Υπουργέ
Εμείς, σαν εκφραστές της επιθυμίας και ανάγκης των Δημοτών που εκπροσωπούμε, με βάση όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε θλίψη και αγανάκτηση με τις ενέργειες και τις υπόγειες διαδρομές κάποιων παραγόντων και παραγοντίσκων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, που όχι μόνο δεν εκφράζουν την επιθυμία και το συμφέρον των Δημοτών που εκπροσωπούν, αλλά προσπαθούν μέσα από κέντρα και παράκεντρα της πολιτικής ζωής του τόπου να υποθηκεύσουν το μέλλον των δημοτών και των μελλοντικών γενεών του Δήμου Στράτου, προκειμένω να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Να ξέρουν όμως, ότι, οι ανίερες συμμαχίες οι οποίες συγκροτούνται και έρχονται σε αντίθεση με την λαϊκή θέληση, και οι οποίες εκφράζουν μoνo προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες προκειμένω ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ, θα βρουν απέναντι τους την δυναμική και καθολική αντίδραση των Δημοτών των τοπικών κοινωνιών.
Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι ,η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα εκφράσει και θα υλοποιήσει την δίκαιη και αυταπόδεικτη επιθυμία του συνόλου των Δημοτών του Δήμου Στράτου ΑΙΤ/ΝΙΑΣ.
ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Διαφορετικά, ας μας δοθεί το δικαίωμα στην επιλογή της αυτοδιοίκησης μας ,μέσω δημοψηφίσματος που θα αποδείξει περίτρανα τα όσα παραπάνω αναφέρουμε.


ΜΕ ΤΙΜΗ

ΣΤΡΑΤΟΣ 19/04/2010

(Πηγή: http://e-politeia.gr/)

Δημοσίευση σχολίου