Θ. Σώκος: "Οι πολίτες να γίνουν όλοι εθελοντές στην προσπάθεια φύλαξης των δασών"

>> Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Την έγκαιρη ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και τοπικών αρχών, για τη λήψη σειράς προληπτικών μέτρων εν’ όψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου) ζήτησε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010 ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου.

Στην ομιλία του ο κ. Σώκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη καθαρισμού και φύλαξης των περιαστικών δασών και αλσυλίων ώστε να μην δημιουργηθούν σημεία επικύνδυνα εξ’ αιτίας της αδράνειας, γιατί όπως υπογράμμισε η εγκατάλειψη και η μη προστασία δασικών περιοχών είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εμπρηστών.
Μάλιστα, όπως είπε, και φέτος με αποφάσεις του θα απαγορευθεί η είσοδος στα περιαστικά άλση κατά τις ημέρες και ώρες που θα είναι επικίνδυνες για την ανάφλεξη πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Νομάρχη, στη καλύτερη δυνατή συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αποφυγή εμπρησμών, κάτι που την περσινή χρονιά έγινε πραγματικότητα και δεν υπήρξαν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι ήδη έχουν προσληφθεί και είναι στις θέσεις τους οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες, καθώς και το γεγονός, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πράγμα που σημαίνει καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λ.π.) και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σε ότι αφορά την αεροπροστασία ο κ. Σώκος επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί και μάλιστα με πιο σύγχρονα αεροπορικά πυροσβεστικά μέσα, μιας και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, λόγω παλαιότητας, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ΓΚΡΟΥΜΑΝ και ΠΕΤΖΕΤΕΛ, μπορεί να αποσυρθούν.

Ειδική αναφορά έκαμε ο κ. Σώκος στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών.
«Θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να γίνουν όλοι εθελοντές στην προσπάθεια φύλαξης των δασών και της αποφυγής των πυρκαγιών.
Πρέπει να απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες εκείνοι, οι ελάχιστοι, που λειτουργούν ενάντια στη σημασία του δάσους που είναι πηγή ζωής για όλους.
Αν ο πολίτης δεν βοηθήσει, κανένα μέσο, καμία υπηρεσία δεν είναι αρκετή.
Έχω την πεποίθηση ότι και φέτος το αξιόλογο εθελοντικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας θα βοηθήσει έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια χρονιά με καλά αποτελέσματα και να περιορίσουμε τις πυρκαγιές στο νομό μας»
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.

Δημοσίευση σχολίου