Απάντηση Μ. Σαλμά σε Μ. Ξενογιαννακοπούλου

>> Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. Μάριος Σαλμάς δήλωσε τα εξής:

«Εξήμιση μήνες της νέας διακυβέρνησης και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Έχει μετατραπεί σε νομοθετικό παράρτημα των Υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης.

Με αποσπασματικό τρόπο προσπαθεί κατά περίπτωση να διαχειριστεί τα θέματα.
Στερείται πολιτικής πλατφόρμας για την Υγεία.

Με τα κατά περίπτωση μέτρα που ανακοινώνει, προκειμένου να επιδείξει συγκράτηση δαπανών, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.

Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο χρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ., δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί η σχέση του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με το Ε.Σ.Υ. και δεν γίνεται κανένας λόγος για την προσβασιμότητα και την αξιολόγηση του συστήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες υγείας για τον Απρίλιο θα συγκρατηθούν, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία το τελευταίο 3/μηνο.

Όσον αφορά για τις νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τις προμήθειες που με τροπολογίες έρχονται, χρειάστηκαν 7 μήνες για να μπορέσει η Υπουργός Υγείας να κατανοήσει τμήμα μόνο του νόμου περί προμηθειών που η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε την τόλμη να θεσπίσει.

Αποτέλεσμα αυτού και παρά τις διακυρήξεις για ένα νέο νόμο προμηθειών, ήταν να προχωρήσει η κυρία Υπουργός σε κακότεχνες αντιφατικές και εμβαλωματικές προσθήκες 10 συνολικά γραμμών στο νόμο περί προμηθειών 11 σελίδων. Το σύνολο της τροπολογίας για τις προμήθειες δείχνει την απόλυτη σύγχυση και την άγνοια νόμων και διαδικασιών που η νέα ηγεσία του Υπουργείου έχει.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση του Ν.3580/2007 θα επέτρεπε στην Υπουργό να καταλάβει ότι οι ρυθμίσεις που δήθεν εισάγει, περιλαμβάνονται στο υπάρχον σύστημα προμηθειών.

Η δυνατότητα για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τις προμήθειες προβλέπεται στο άρθρο 3, όπου γίνεται μάλιστα και ρητή αναφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως επίσης και στην αρμοδιότητα της επιτροπής να επιλέγει την προσήκουσα διαγωνιστική διαδικασία. Και οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί με βάση το Π.Δ. 60/2007 αποτελούν διαγωνιστική διαδικασία και της ελληνικής έννομης τάξης. Αργά λοιπόν τους ανακάλυψε η κυρία Υπουργός.

Σε σχέση με το παρατηρητήριο τιμών, ήδη υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 3 για κάθε σχετική διαδικασία που διευκολύνει το έργο της επιτροπής και το όποιο παρατηρητήριο είναι τέτοια διαδικασία, ενώ συγχρόνως ο νόμος προβλέπει ότι η επιτροπή όχι μόνο παρατηρεί και καταγράφει τις τιμές, αλλά ορίζει και τις ανώτατα αποδεκτές κατά μονάδα και είδος.

Σε σχέση, τέλος, με τα φάρμακα, αν όντως επιθυμία της νέας ηγεσίας είναι να τα εντάξουν στο ρυθμιστικό πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις προμήθειες υγείας, οι διατάξεις του άρθρου 3 και του άρθρου 10 είναι υπέρ αρκετές».

Δημοσίευση σχολίου