7 δήμοι και 4 εκλογικές περιφέρειες στην Αιτωλοακαρνανία

>> Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Νέος αυτοδιοικητικός και εκλογικός χάρτης για την Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, μετά τη δημοσιοποίηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση του χάρτη για τον «Καλλικράτη» αναμένεται να «κλειδώσει» και ο νέος εκλογικός νόμος για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη» και ακόμη 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας.

Κριτήριο που ελήφθη υπόψη από την επιτροπή που επεξεργάστηκε το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών είναι ότι καθεμία από τις 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα συσταθούν θα αντιστοιχεί σε 50.000- 60.000 κατοίκους

Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για το κράτος, ο αριθμός των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό της χώρας, θα υπολείπονται από τον αριθμό των δήμων του "Καλλικράτη".

Έτσι στην Αιτωλοακαρνανία με τον "Καλλικράτη" δημιουργούνται 7 Δήμοι και με τον νέο εκλογικό νόμο 4 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνεται στο μισό ο αριθμός των βουλευτών που τώρα εκλέγονται με σταυρό στην Αιτωλοακαρνανία.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα σχηματίζεται και ποιοι θα συμπεριλαμβάνονται (με ποια κριτήρια) στη λίστα με τους 120 βουλευτές "επικρατείας".

Τα παραπάνω προφανώς - αν ισχύσουν - αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και νέους συσχετισμούς στα πολιτικά και κομματικά πράγματα του νομού μας. Ιδιαίτερα δε μετά την έμμεση εκδήλωση πρόθεσης(;) του νομάρχη Αιτ/νίας κου Θ. Σώκου, στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Σχετικά τέλος με τον Καλλικράτη, όπως δημοσιεύει σήμερα η Απογευματινή οι νέοι δήμοι, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, για την Αιτωλοακαρνανία είναι:

Δήμος 1: Αποδοτίας, Πλατάνου Πυλλήνης Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας.
Δήμος 2: Αρακύνθου, Αιτωλικού, Οινιάδων και Αγγελοκάστρου.
Δήμος 3: Αστακός, Αλυζία, Μεδεώνος.
Δήμος 4: Αγρινίου, Θεσπιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου.
Δήμος 5: Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου.
Δήμος 6: Θέρμου και Μακρυνείας.
Δήμος 7:Ανακτωρίου και Κεκρωπίας.

1 comments:

Ανώνυμος,  18 Απριλίου 2010 στις 5:08 μ.μ.  

Καλησπέρα, το Μεσολόγγι σε ποιό δήμο προσαρτήθηκε;

Δημοσίευση σχολίου