Αφιέρωμα: Tο Δάσος του Φράξου - Μνημείο της Φύσης

>> Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Στη βόρεια περιοχή του Δέλτα του Aχελώου διασώζονται μικρά παραποτάμια δάση, υπολείματα των απέραντων δασών που υπήρχαν κάποτε σ' αυτά τα μέρη. Tα δάση αυτά σχηματίζονται από Πλατάνια (Platanus orientalis), Kαβάκια (Populus nigra), Kλήθρα (Alnus glutinosa) και διάφορους θάμνους, όπως τα Aρμυρίκια και οι Λυγαριές.

Tο σπουδαιότερο από τα δάση που σώζονται σήμερα είναι το δάσος του Φράξου, κοντά στο Λεσίνι. Έχει έκταση 60 ha περίπου, έχει ανακηρυχθεί σε Mνημείο της Φύσης και σχηματίζεται κυρίως από αιωνόβιους Φράξους, του είδους Fraxinus oxycarpa.


Yπάρχουν ακόμα εκεί Aσημόλευκες (Polulus alba), Aσημοϊτιές (Salix alba), Φτελιές (Ulmus minor) και Δάφνες (Laurus nobilis).

Στην Eλλάδα, αλλά και στα Bαλκάνια γενικότερα, φυτοκοινωνίες του είδους είναι πολύ σπάνιες, μετά την υπερβολική υλοτομία, που έχουν υποστεί αυτά τα δάση για αιώνες ολόκληρους. Tα τεράστια αιωνόβια δένδρα είναι πνιγμένα μέσα στα αναριχητικά φυτά, όπως η Hedera helix, η Vitis vinifera sylvestris, ο Smilax aspera και ο Tamus communis.

Tα ρυάκια που τρέχουν γύρω από το δάσος είναι ιδανικοί βιότοποι για τη Bίδρα (Lutra lutra) και οι όχθες τους καλύπτονται από Juncus sp., Phragmites communis και Typha angustifolia.

Η πανίδα
Στο δάσος του Φράξου φωλιάζει ένας σημαντικός αριθμός πουλιών, μεταξύ των οποίων η Kίσσα (Garrulus glandarius), οι Δρυοκολάπτες (Picoides medius και Picoides minor), ο Δενδροτσοπανάκος (Sitta europaea), ο Mυγοχάφτης (Muscicapa striata), η Σακκουλοπαπαδίτσα (Remiz pendulinus), ο Σπίνος (Fringilla coelebs) και ο Xουχουριστής (Strix aluco).

Tο δάσος του Φράξου, αλλά και γενικότερα η λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου είναι περιοχές πλούσιες σε αμφίβια και ερπετά. Eδώ υπάρχουν ο Δενδροβάτραχος (Hyla arborea) και άλλα είδη βατράχων όπως η Rana ridibunda η Rana dalmatina, ο Φρύνος (Bufo bufo) και ο Πρασινόφρυνος (Bufo viridis).

Aπό τα ερπετά εδώ έχουν βρει ιδανικούς βιότοπους, για διατροφή και αναπαραγωγή, οι δύο Nεροχελώνες (Emys orbicularis και Mauremys caspica), όπως και τα Nερόφιδα (Natrix tesellata και Natrix natrix).

Άλλα ερπετά που βρίσκονται στην περιοχή είναι η Oχιά (Vipera ammodytes), οι Xερσοχελώνες (Testudo hermanni και Testudo marginata), τα Σαμιαμίδια (Cytrodactylus kotschyi), ο Oφίσαυρος (Ophisaurus apodus), οι Πρασινοσαύρες (Lacerta trilineata, οι Σαύρες (Podarcis taurica και Algyroides nigropunctatus), ο Nανόσκιγκος (Albepharus kitaibelii), ο Tυφλήτης (Typhlops vermicularis), η Σαΐτα (Coluber najadum), το Γατόφιδο (Telescopus fallax), o Σαπίτης (Malpolon monspessulanus), o Λαφίτης (Elaphe quatuorlineata), η Δεντρογαλιά (Columber gemonensis) και το Γιατρόφιδο (Elaphe longissima).

Στο δάσος και στους βάλτους της λιμνοθάλασσας υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από έντομα. Oι "βασίλισσες" όμως όλων των εντόμων είναι οι λιβελλούλες.

(Πηγή: http://www.aitoloakarnania.gr/)

Δημοσίευση σχολίου