Παρέμβαση Π. Κουρουμπλή για τα φάρμακα

>> Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Στην Ελλάδα το ποσοστό δαπάνης για τα φάρμακα είναι το 4% του ΑΕΠ., ενώ σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 2,4%.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κου. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην χθεσινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών «Παραγωγής και Εμπορίου» και «Οικονομικών Υποθέσεων» στο Μέγαρο της Βουλής.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) κ. Διονύση Φιλιώτη, δήλωσε «Πως είναι δυνατόν ενώ υπάρχουν έγγραφα όπου ο Σ.Φ.Ε.Ε. διαβεβαιώνει ότι είμαστε η πιο φτηνή χώρα σε φάρμακα, με πρόσφατη έρευνα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να διαπιστώνεται ότι είμαστε η τρίτη ακριβότερη χώρα σε πρωτότυπα φάρμακα στην Ευρωζώνη και η τρίτη παγκοσμίως στα γενόσημα;». Επίσης πρόσθεσε, «Για ποιο λόγο οι μητρικές των φαρμακευτικών εταιρειών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα, πληρώνουν στις Η.Π.Α. 15 % φόρο στο κράτος, ενώ αντίστοιχα οι θυγατρικές τους πληρώνουν στο ελληνικό κράτος φόρο 2,9 %;».

Εν συνεχεία ο κος Κουρουμπλής επισήμανε πως στην Ελλάδα το ποσοστό δαπάνης για τα φάρμακα είναι το 4% του ΑΕΠ., ενώ σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 2,4%. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο παρατηρούμενο γεγονός ότι οι εκπτώσεις στα φάρμακα που παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερες όταν προσφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές από ότι στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κος Κουρουμπλής παίρνοντας το λόγο τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά εις βάθος και έκταση ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά τον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου, ενώ πρόσθεσε πως τη συγκεκριμένη στιγμή προέχει το συμφέρον του ελληνικού λαού και με μοναδικό γνώμονα αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κος Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υφυπουργό, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει διάταξη στην οποία θα αναφέρεται σε πόσο χρόνο θα πραγματοποιηθεί η προσαρμογή των τιμών των φαρμάκων, ενώ δεν παράλειψε να αναφερθεί στην Επιτροπή Τιμολόγησης των Φαρμάκων, την οποία χαρακτήρισε ελλειμματική. Πρότεινε το Υπουργείο να προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσης της εν λόγω Επιτροπής, ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν φορείς που πραγματικά έχουν λόγο ύπαρξης, όπως εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων και των καταναλωτών.

Εκτός αυτού ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο μηχανισμό που διαθέτει το Υπουργείο για την παρακολούθηση αυτού του πολύ ευαίσθητου και υποκείμενου σε μεγάλα συμφέροντα τομέα, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα ο μηχανισμός αυτός έχει αποδειχθεί ανήμπορος. Για το εν λόγω θέμα τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στελέχωση με το ανάλογο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ώστε η έρευνα που θα πρέπει να διεξάγει τακτικά ως ορίζει ο νόμος, να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα .

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο κος Κουρουμπλής τόνισε πως η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, για στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος, διότι πρόκειται πραγματικά για ένα καταξιωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού πρόγραμμα που υπηρετεί τους πιο αδύναμους και μοναχικούς ανθρώπους της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κος Κουρουμπλής αφού συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την προώθηση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων, τόνισε πως πρέπει επίσης να προβλεφθεί κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή να υπάρξει ενοποίηση της νομοθεσίας, των διατάξεων και των κανονισμών που θα διέπουν τον τομέα του φαρμάκου, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα πολυσύνθετα προβλήματα που παρατηρούνται στον χώρο αυτό. Εξίσου, ζήτησε να ανατεθεί σε αρμόδια από το νόμο Αρχή ο έλεγχος για το αν πραγματικά υπήρξε παραπλάνηση του ελληνικού Κράτους από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όσων διατέλεσαν μέλη της Επιτροπής Τιμολόγησης των Φαρμάκων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου