Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο του Αγρινίου

>> Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο του Αγρινίου, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας του.

Οπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο, κύριος στόχος του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης είναι η αύξηση του δείκτη εναλλαγής στάθμευσης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι οδηγοί. Ετσι, επιτρέπεται στον οδηγό να σταθμεύει το όχημά του για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ωρών.

Οι θέσεις που ανήκουν στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης «mobiPARK», φέρουν οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό, για κάθε θέση, εξαψήφιο αριθμό που βρίσκεται στο κράσπεδο του πεζοδρομίου.


Ωράριο και τέλος στάθμευσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου έχει ορίσει το ωράριο λειτουργίας του συστήματος, το οποίο είναι το εξής: για τις καθημερινές (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 και για το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 14:00. Κυριακές η στάθμευση είναι ελεύθερη χωρίς την καταβολή τέλους στάθμευσης. Τα τέλη στάθμευσης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Tα τέλη στάθμευσης, αναλόγως της ώρας, διαμορφώνοντα από 0,40 λεπτά τη μισή ώρα έως τα 2,00 ευρώ τις δύο ώρες.

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος, κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου και χωρίς χρονικό περιορισμό, η στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ, εφόσον αυτά φέρουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα ΑμεΑ.

Μόνιμοι κάτοικοι

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων των οποίων η κατοικία βρίσκεται εντός του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), επιτρέπεται στάθμευση απεριόριστη και καθ’ όλες τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ σε όλες τις θέσεις του τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία, μετά την έκδοση ειδικής άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου. Χορηγείται αποκλειστικά μια άδεια ανά κατοικία. Κάθε άδεια αντιστοιχεί αποκλειστικά σε ένα όχημα. Δεν δικαιούνται την άδεια αυτή οι οικογένειες οι οποίες διαθέτουν θέση στάθμευσης σε γκαράζ.

Το αντίτιμο για την έκδοση ειδικής άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου, είναι 25 ευρώ ανά 6μηνο ή 50 ευρώ ανά 12μηνο. Το τέλος στάθμευσης μονίμου κατοίκου αντιπροσωπεύει το κόστος έκδοσης της άδειας, καθώς και το κόστος λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου και άλλα έξοδα του Δήμου για την εφαρμογή του συστήματος (σήμανση, διαγράμμιση θέσεων, αστυνόμευση).

Η περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίζεται σε τέσσερις τομείς, οι οποίοι διαχωρίζονται από τις εξής οδούς:

Στον άξονα Βορρά – Νότου από τις οδούς: Παπαστράτου – Χαρ. Τρικούπη

Στον άξονα Ανατολή – Δύση από τις οδούς Σαλάκου – Μπαϊμπά.

Με τη άδεια μονίμου κατοίκου, η οποία θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο ή έτος, οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση του τομέα της περιοχής ελεγχόμενης στάθμευσης, στον οποίο ανήκει η κατοικία τους. Οταν, ο μόνιμος κάτοικος που ανήκει σε συγκεκριμένο τομέα, σταθμεύσει σε έναν άλλο τομέα, θα αντιμετωπίζεται ως επισκέπτης και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την άδεια στάθμευσης κατοίκου, αλλά θα πρέπει να πληρώσει το τέλος στάθμευσης που περιγράφεται παραπάνω.

Στάθμευση διτρόχων

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς τέλος η στάθμευση των δικύκλων όλο το 24ωρο μόνο στις ειδικές για δίκυκλα θέσεις, οι οποίες σημαίνονται κατάλληλα. Απαγορεύεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων του ΣΕΣ.

Φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων

Επί των οδών του ΣΕΣ, καθορίστηκαν και σημάνθηκαν θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Στις ειδικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης απαγορεύεται η στάθμευση οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας οχημάτων.

Κάρτες στάθμευσης mobiPARK

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης «mobiPARK» προσφέρει δύο εναλλακτικούς τρόπους χρήσης:

1. Με κάρτες στάθμευσης χωρίς κινητό τηλέφωνο (0,50 € ή 1,00 €)

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο σημείο πώλησης (περίπτερα, ψιλικά) μια ή περισσότερες Κάρτες Στάθμευσης χωρίς Κινητό τηλέφωνο των 0,50 € ή 1,00 €.

Ξύστε τα τετραγωνάκια που αντιστοιχούν στην ημερομηνία και ώρα έναρξης της στάθμευσης του οχήματός σας και τοποθετήσετε την κάρτα σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματος. Αν θέλετε να σταθμεύσετε πάνω από μία ώρα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κάρτες, ξύνοντας την ίδια ώρα και ημερομηνία έναρξης στάθμευσης σε όλες τις κάρτες. Το τέλος στάθμευσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τον προηγούμενο πίνακα.

2. Με κάρτες στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο (10 €). Το «mobiPARK» δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων που ακολουθούν:

• Φθηνότερο τέλος στάθμευσης (πάνω από 28,5%).

• Χρέωση ανά λεπτό στάθμευσης σε αντιδιαστολή με τη στάθμευση χωρίς κινητό τηλέφωνο όπου η χρέωση γίνεται ανά ώρα.

• Διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, αφού δε χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε φορά στα σημεία πώλησης για να προμηθεύονται κάρτες στάθμευσης και να επιστρέφουν στα οχήματά τους για να τις τοποθετούν.

• Δεν απαιτείται η τοποθέτηση κάρτας στο παρμπρίζ του οχήματος.

• Παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες όπως: μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός.

Η στάθμευση με κινητό τηλέφωνο γίνεται αφού προμηθευτεί κανείς κάρτα στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο και με αποστολή κατάλληλου γραπτού μηνύματος (SMS) στο 54155 (χρέωση 0,1071 € / SMS). Ακολουθούν οδηγίες χρήσης:

1. Αφού σταθμεύσετε στείλτε με SMS με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος <ΚΕΝΟ>, αριθμό θέσης στάθμευσης <ΚΕΝΟ>, 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας που ξύσατε, στον αριθμό 54155.

2. Πριν αποχωρήσετε στείλτε με SMS: στον αριθμό 54155, για να σταματήσει η χρέωσή σας.

3. Την επόμενη φορά που θα σταθμεύσετε, χρησιμοποιώντας το ίδιο κινητό τηλέφωνο, στείλτε με SMS: αριθμό κυκλοφορίας οχήματος <ΚΕΝΟ>, αριθμό θέσης στάθμευσης, στον αριθμό 54155.

4. Οταν εξαντλείται το υπόλοιπό σας, προμηθευτείτε νέα κάρτα στάθμευσης με κινητό, ξύστε και στείλτε με SMS: τον 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας, στον αριθμό 54155 και το σύστημα σας ενημερώνει για το νέο σας υπόλοιπο.

Δημοσίευση σχολίου