Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι

>> Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα που προόριζαν για πώληση βρέθηκαν στην κατοχή δύο αρχαιοκαπήλων, ύστερα από τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας στο αυτοκίνητό τους στην περιοχή της Σκορτούς (σ.σ. μεταξύ Αστακού και Αγρινίου).

Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων ακέφαλο και χωρίς άκρα άγαλμα γυναίκας με χιτώνα και ιμάτιο, ύψους περίπου 60 εκατοστών, που ανήκει πιθανότατα στους Ελληνιστικούς χρόνους και το οποίο προόριζαν για πώληση.

Οι άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. Αιτωλίας σταμάτησαν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν, δύο Έλληνες ηλικίας 44 και 50 χρόνων, και το ερεύνησαν. Όταν άνοιξαν σάκους ...

που μετέφεραν, αντίκρισαν έκπληκτοι 22 αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Εκτός από το άγαλμα, υπήρχαν ένα τμήμα χάλκινου δίσκου κατόπτρου, ένα σπασμένο χάλκινο μαχαιρίδιο μήκους 17,5 εκατοστών, δύο μολύβδινες και δύο πήλινες αγνύθες, οκτώ νομίσματα βυζαντινών χρόνων, μια χάλκινη αγκράφα ζώνης, ένα λεπτό χάλκινο πώμα απροσδιόριστης χρονολογίας, ένας ελικωτός αμφορέας πιθανόν αντίγραφο, τρία σιδερένια εργαλεία νεότερων χρόνων και ένα καθιστό γυναικείο αγαλματίδιο πιθανότατα αιγυπτιακής θεότητας.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που πρόκειται για ευρήματα μεγάλης αξίας και ιδιαίτερα το άγαλμα.

Οι δράστες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Παράλληλα, η Ασφάλεια Μεσολογγίου ερευνά αν έχουν σχέση με οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και προσπαθεί να εντοπίσει τον χώρο των παράνομων ανασκαφών.

(Πηγή:http://messolonghinews.blogspot.com/)

Δημοσίευση σχολίου