Αιτωλοακαρνανία: Ένα μεγάλο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

>> Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σε μεγάλο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετεξελίσσεται ο Nομός Αιτωλοακαρνανίας, αν συνυπολογιστούν τα ήδη λειτουργούντα υδροηλεκτρικά φράγματα, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και όσα βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε φάση αδειοδότησης και σχεδιασμού. Την ίδια ώρα που προχωρούν διαδικασίες για την υλοποίηση νέων έργων, κατατίθενται και νέες αιτήσεις για έργα ΑΠΕ στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας.

Hδη στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργεί αιολικό πάρκο, ισχύος 24 MW, της «Τέρνα Ενεργειακή», στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου, ενώ έχουν εγκριθεί και δύο ακόμα αιολικά πάρκα, με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 20 MW και 34 MW αντίστοιχα. Το ένα αφορά αιολικό πάρκο που κατασκευάζει η «Τέρνα Ενεργειακή» επίσης στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου, ενώ το δεύτερο θα κατασκευάσει η εταιρία «Θέμελη Α.Ε.» στη θέση Περγαντή των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος.

Την ίδια ώρα...
προωθούνται και δεκάδες έργα που αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή. Πρόσφατα, όπως έγραψε και η EΞΠPEΣ εγκρίθηκαν δέκα νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμες περιοχές του Δήμου Θέρμου. Hδη σήμερα η περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη ισχύς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα ανέρχεται στα 7.800 KW ή 7,8 MW.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από τη λειτουργία των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών φραγμάτων (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος) στον Nομό Αιτωλοακαρνανίας, η περιοχή συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με 1.700 GWH ανά έτος, ενώ για τις ανάγκες του νομού ανά έτος απαιτούνται 740 GWH. Αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση και η λειτουργία ενός ακόμη υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι Αχελώου, που κατασκευάζει η «Τέρνα» και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος περίπου 60 MW, ενώ η ίδια εταιρία έχει καταθέσει αιτήσεις για τέσσερα ακόμα, συνολικής ισχύος 800 ΜW στους Δήμους Ινάχου και Παρακαμπυλίων.

Eτσι, σύμφωνα με τον νομάρχη Θύμιο Σώκο, η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην υιοθέτηση ενός πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενδυνάμωση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

«Η Αιτωλοακαρνανία είναι πλέον ένας νομός αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην περιοχή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Oσο ρεύμα καταναλώνεται στην Αιτωλοακαρνανία τόσο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει ο νομάρχης Θύμιος Σώκος, δηλώνοντας ικανοποιημένος γιατί ο προεκλογικός του στόχος να καταστεί η Αιτωλοακαρνανία πρότυπο πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιτυγχάνεται παρά τις δυσκολίες.

Παράλληλα, ο κ. Σώκος τονίζει ότι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη οδηγούν σε κέρδος τόσο στην οικονομία όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Το μέλλον στη χώρα είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι η πράσινη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και συνδέεται με την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας στον τομέα αυτό».

(Πηγή:http://www.express.gr/)

Δημοσίευση σχολίου