Περί συζητήσεων άνευ αντικειμένου ... ο λόγος

>> Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Διαβάσαμε στην Εφημερίδα Πολιτεία ότι παρότι ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς του νομού στοιχίζονται πίσω από το αίτημα της απόσχισης της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, εντούτοις οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα των ορίων των περιφερειών. 

Όπως αναφέρει η σχετική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση το θέμα συζητήθηκε στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ όπου αν και εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις εντούτοις έδωσαν βάση στην κυβερνητική γραμμή πως δεν υφίσταται θέμα. Έτσι στους κόλπους της αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας διακινείται μια άλλη άποψη πως το θέμα μπορεί να ανοίξει σε δεύτερο χρόνο, μετά το 2013 με την εφαρμογή ενός «Καλλικράτη» αποκλειστικά για τις περιφέρειες.

Μάλιστα αναφέρει η Πολιτεία: η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο το δήμαρχο Πυλήνης Γιάννη Μπουλέ. «Είναι δύσκολο να γίνει αναδιοργάνωση των περιφερειών εν μέσω της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Μια τέτοια συζήτηση πιθανόν έπρεπε να αρχίσει από τώρα για να δούμε τι θα γίνει από το 2013 που τελειώνει το ΕΣΠΑ και μετά»δηλώνει.
Σε ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αιτωλαοακαρνανίας Απόστολος Κοιμήσης: «Η συζήτηση για τις περιφέρειες και την απόσχιση της Αιτωλοακαρνανίας στη παρούσα στιγμή είναι άνευ αντικειμένου… γιατί το ΕΣΠΑ και ο ανασχεδιασμός των ΠΕΠ είναι σημαντικοί περιοριστικοί παράγοντες. Το δικό μας πρόβλημα δεν είναι η περιφέρεια, είναι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι όταν εγκαταλείφθηκε ο καπνός να τον αντικαταστήσουμε με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Η συζήτηση αυτή για τον ανασχεδιασμό των περιφερειών ίσως πρέπει να γίνει στο μέλλον» σημειώνει.

Τέλος η εφημερίδα αναφέρεται και στο σενάριο δημιουργίας περιφέρειας Αμβρακικού!! σημειώνοντας τα ακόλουθα : Πάντως στα πολλά σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι είναι και αυτό που διακινούν οι δήμαρχοι Μενιδίου και Ινάχου για περιφέρεια Αμβρακικού με τη συμμετοχή των νομών που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι επιθυμία της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Πράγμα που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες δεν έχει βάση.

Θέλοντας να σχολιάσουμε τα παραπάνω έχουμε να σημειώσουμε ότι, όπως και σε παλαιότερη αρθρογραφία μας έχουμε επισημάνει, πράγματι θα συμφωνούσαμε με τον κο Κοιμήση ότι κυρίαρχο θέμα είναι η εύρεση του κατάλληλου παραγωγικού (θα συμπληρώναμε) και αναπτυξιακού μοντέλου για το Νομό μας, ανεξαρτήτου Περιφέρειας. Όμως ποιος, που και πως θα λάβει τις αποφάσεις για αυτό το μοντέλο ανάπτυξης; Είναι το μοντέλο ανάπτυξης του νομού μας κοινό με αυτό της Αχαϊας και της Ηλείας; Μπορούμε στα πλαίσια της υφιστάμενης Περιφέρειας να πάρουμε όλα όσα μας αξίζουν; Είναι η υφιστάμενη δομή λειτουργική; Είμαστε δυνατοί στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Και τέλος σε κάθε περίπτωση είναι ισχυρότερος παράγοντας το τρέχον ΕΣΠΑ για να μείνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος απ' ότι η νέα αρχιτεκτονική της χώρας που, ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει πάλι το 2013;

Υπάρχουν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα απ' όσους μιλούν για αγώνα άνευ αντικειμένου; Αν ναι είμαστε εδώ να τις δημοσιεύσουμε, αν όχι ας συνεχίσουμε την προσπάθεια εργαζόμενοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κανείς δεν έχασε τίποτα διεκδικώντας περισσότερα...

Δημοσίευση σχολίου