"Πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο;"

>> Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Η κα Μπακογιάννη στην πρώτη της παρατήρηση προς τους συνέδρους ανέφερε: "Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ταυτότητα, ώστε να διεγείρουν τα καλώς εννοούμενα, την καλώς εννοούμενη άμιλλα, που πρέπει εφεξής να ενθαρρύνουμε στην Ελλάδα. Την αίσθηση δηλαδή του ανήκειν, τον τοπικό πατριωτισμό.

Η Πελοπόννησος είναι ο Μοριάς, αλλά πώς θα είναι ο Μοριάς χωρίς την Πάτρα και την Ολυμπία; Η Στερεά Ελλάδα είναι η Ρούμελη, αλλά πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο;

Αναγνωρίζω βεβαίως ότι δεν είναι πάντα εύκολο αυτό γιατί έχουμε την Αθήνα που δεν μπορεί να πάει στη Στερεά, την Αττική δηλαδή ή τη Μακεδονία που είναι αντίστοιχα μία πολύ μεγάλη έκταση. Άρα, θα πρέπει να το συζητήσουμε αναλυτικά και αυτό.
Όλα βέβαια είναι ανοικτά στις προτάσεις τις δικές σας, αλλά οι προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τα λάβουν υπόψη όλα αυτά και να αποβάλλουν την υστεροβουλία την οποία δυστυχώς πολλές φορές βρίσκουμε όταν χαράσσονται νέες διοικητικές περιφέρειες."


Συνεχίζοντας την ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ έκανε πέντε ακόμη παρατηρήσεις, για τη σχέση του εκλογικού συστήματος, για την αντιστοίχηση Γενικών Διευθύνσεων και Περιφερειών για τη θεσμική κατοχύρωση του διδύμου αρμοδιότητες πόροι, για την χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων και τέλος για τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Η ομιλία της κας Μπακογιάννη στα ανωτέρω σημεία είχε ως εξής:

"Παρατήρηση δεύτερη. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, φίλες και φίλοι, σε σχέση με τη διοικητική μεταρρύθμιση, το θέμα του εκλογικού συστήματος. Αναφέρθηκε και νωρίτερα. Όπως πάει να διαμορφωθεί, η λογική της εκλογικής περιφέρειας στα όρια των υπό συγχώνευση Δήμων, εμένα με προβληματίζει. Δεν είμαι φυσικά κατά της διασφάλισης της βασικής εκπροσώπησης, παραδείγματος χάρη με μία ποσόστωση για κάθε Διαμέρισμα ή παλιό Δήμο, αλλά η παρούσα λογική της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε συνομοσπονδοποίηση, κατακερματισμό του πολιτικού σώματος στην περιφέρεια, ακόμα και στο Δήμο, εμποδίζοντας την ανάδειξη σε τοπικό επίπεδο δυνατών φωνών στην περιφέρεια.

Παρατήρηση τρίτη. Οι Γενικές Διοικήσεις πρέπει να είναι όσες και οι Περιφέρειες. Το αντίθετο κατά τη γνώμη μου και πρόχειρο και αυθαίρετο είναι και αφήνει ερωτηματικά για υστεροβουλία και πάντως μετά βεβαιότητας θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες, διότι αν χρειάζεται για τη μία πολεοδομική άδεια να φύγει κάποιος από τη Ξάνθη για να πάει στη Λάρισα για να την πάρει, διότι και αυτά είναι, κύριε Δήμαρχε, καλοφυλαγμένα μυστικά, πως θα είναι οι διοικητικές Περιφέρειες, δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Άρα, πιστεύω ότι θα πρέπει να μείνουν. Τα πράγματα είναι απλά. Εφόσον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι Γενικές Διοικήσεις αναγκαστικώς θα υπάρχουν για να ασκούν κρατικές αρμοδιότητες που κατά το Σύνταγμα δεν εκχωρούνται, αυτές πρέπει να μείνουν σε κάθε Περιφέρεια.

Παρατήρηση τέταρτη. Απαιτείται ξεκάθαρη και εξ αρχής δεσμευτική θεσμική κατοχύρωση του διδύμου αρμοδιότητες – πόροι. Οι πόροι πρέπει ξεκάθαρα να παρακολουθούν τις αρμοδιότητες και να πηγάζουν από αυτές. Έζησα πολλές φορές στη δική σας θέση υποσχέσεις για πόρους και ποσοστά από εθνικούς πόρους. Έζησα την απίστευτη ταλαιπωρία μας με το περίφημο 50% των τελών κυκλοφορίας. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποσχέσεις αθετούνται. Τα δε ποσοστά των κεντρικών εσόδων, δεν μεταβιβάζονται και παρακρατούνται από το κράτος. Άρα, όσα αναφέρονται για ποσοστό του ΦΠΑ ή του φόρου ακίνητης περιουσίας, θα είναι αποδεκτά εφόσον υπάρχει δεσμευτική και αδιαπραγμάτευτη καταβολή των σχετικών πόρων από την κεντρική εξουσία στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, χωρίς παζάρια, χωρίς αυθαίρετες παρακρατήσεις και θα το πω ξεκάθαρα: ας είναι ο Καλλικράτης μια καλή ευκαιρία για να τελειώνουμε με αυτές τις πρακτικές. Οι νέοι πόροι, καθώς και τα παρακρατηθέντα όλων αυτών των χρόνων, πρέπει να αποδοθούν στους Δήμους, με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο, χωρίς κυβερνητικές παλινωδίες και υστεροβουλίες.
Όμως αυτό φίλοι μου, δεν θα το ζητήσουμε, θα το απαιτήσουμε εξ αρχής. Θα είναι ο θεμέλιος λίθος του Καλλικράτη. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάψει οριστικά να είναι ο επαίτης της κεντρικής κυβέρνησης και καλές οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά δεν είμαστε και τυφλοί. 331 εκατομμύρια ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους του 2009 έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον Σεπτέμβριο και δεν έχουν δοθεί στους Δήμους και αυτή είναι μια κακή αρχή για τη νέα κυβέρνηση και ένα δείγμα γραφής που υπονομεύει την αξιοπιστία της εν όψει της δύσκολης περιόδου μετάβασης στις νέες δομές.

Παρατήρηση πέμπτη. Η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων πρέπει να είναι ρεαλιστική και αντικειμενική και όχι σαν τον Καποδίστρια που έγινε πολλές φορές με μικροκομματική λογική. Πρέπει να υπάρξουν συμπεφωνημένα από κοινού αναπτυξιακά, πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια, αντικειμενικά και σαφή.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι μία προσωπική γνώμη. Κριτήρια κοινής λογικής λένε ότι στο Λεκανοπέδιο δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συνενώσεις Δήμων με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Όμως εν πάση περιπτώσει, ότι συνενώσεις γίνουν, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί. Όπως υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από το ΕΣΠΑ. Αυτό είναι μια προίκα. Δεν πρέπει κανείς να το αγνοήσει.
Προσέξτε, ο πυρήνας της υπονόμευσης του νέου συστήματος, μπορεί να προέλθει από τη χωροταξική κατανομή και στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσω ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των Μητροπολιτικών Δήμων για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προσωπική άποψη, τη γνωρίζετε όλοι σας, την υποστηρίζω εδώ και χρόνια, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και για ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις θα πρέπει να μπούμε σταδιακά στη λογική του Μητροπολιτικού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι κολοσσιαίο και η ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να το συζητήσει.

Παρατήρηση έκτη και τελευταία. Διαφάνεια, έλεγχος. Αρκετά πια το στραμένο προς την Αυτοδιοίκηση δάκτυλο για κακοδιαχείριση από εκείνους, που καμιά φορά υπήρξαν οι ίδιοι πρωταθλητές σε αυτήν.
Δεν θέλω με κανέναν τρόπο να αγνοήσω το πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει και είναι κρίσιμο θέμα για την Αυτοδιοίκηση, γιατί οδηγεί στην απαξίωση του θεσμού και των προσώπων που την υπηρετούν.
Πιστεύω ότι στην Αυτοδιοίκηση συγκεντρώνεται ένα πολύτιμο κεφάλαιο από το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που ασχολείται με τα κοινά. Άνθρωποι, οι οποίοι με μεράκι, με δημιουργικότητα, με συνέπεια, με προοδευτικό πνεύμα εργάζονται για το καλό του τόπου. Πρέπει αυτό το πολιτικό προσωπικό να βρει άμεσες λύσεις, για να προστατευτεί ο θεσμός.
Το πρόβλημα υπάρχει και για αυτό πρέπει θεσμικά και έγκαιρα να εξαλειφθεί τώρα με τη νέα ευκαιρία που προσφέρει η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και ο δρόμος είναι ένας, διαφάνεια, αυστηρός έλεγχος, σταθεροί και καθαροί κανόνες, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στο χρήμα των πολιτών. Ταυτόχρονα, εξασφάλιση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης."

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας εδώ.


1 comments:

Ανώνυμος,  23 Ιανουαρίου 2010 στις 11:19 μ.μ.  

Ε, λοιπόν ίσως για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με την κα Μπακογιάννη. Έχει δίκιο. Οι Νέες περιφέρειες ΑΝ και ΟΠΟΤΕ γίνουν πρέπει να έχουν ταυτότητα (ιστορική και πολιτιστική θα συμπλήρωνα).

Η Αιτωλοακαρνανία ανήκει στη Ρούμελη και μπορεί να ηγηθεί της νέας περιφέρειας. Ας φροντίσουν λοιπόν οι εκπρόσωποι μας στα κέντρα αποφάσεων να μην αφήσουν την ιστορική ευκαιρία να χαθεί.

Δημοσίευση σχολίου