"Νέα αρχιτεκτονική αυτοδιοίκησης"

>> Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Aποφασισμένος ο Yπουργός Eσωτερικών  κος Γ. Ραγκούσης για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρα.
Πρόσφατα σε συνέντευξη του στο ΜΕGA και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
...
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς ήδη, ξέρετε πολύ καλά ότι ετοιμάζουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, τη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, με τις συνενώσεις των δήμων.
Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Πότε θα γίνει αυτό;
Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Ο «Καποδίστριας ΙΙ» ο περίφημος.
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Εμείς το έχουμε ονομάσει «νέα αρχιτεκτονική αυτοδιοίκησης». Η επιτροπή η οποία έχουμε συγκροτήσει για να ετοιμάσει όλο το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης και να μπορέσουμε μετά εμείς να αναλάβουμε την ευθύνη και να το εισηγηθούμε στον ελληνικό λαό και στα κόμματα, στους φορείς της αυτοδιοίκησης, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά της, είναι θέμα χρόνου.
Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Τι θα γίνει δηλαδή; Μπορείτε να μας πείτε τι θα αλλάξει;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα αλλάξουν πάρα πολλά. Θα αλλάξει τελείως ο χάρτης.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Πόσοι είναι οι δήμοι σήμερα στη χώρα;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Είναι 1.034.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Και θα γίνουν πόσοι πάνω-κάτω;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Δεν θα σας πω αυτή τη στιγμή αριθμό, θα γίνουν πολύ λιγότεροι.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Οι μισοί;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Και λιγότεροι.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Δηλαδή στην πράξη πώς θα γίνει;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Και δεν θα υπάρχουν και οι νομαρχίες, θα υπάρχουν οι αιρετές περιφέρειες πια ως δεύτερος βαθμός για την αυτοδιοίκηση στη χώρα.
Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Δεν θα υπάρχει νομάρχης Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου δηλαδή; Θα υπάρχει ένας περιφερειάρχης που θα έχει εκλεγεί;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ακριβώς. Και με μεγάλη δημοσιονομική σημασία, ξέρετε. Διότι θέλω να σας πω ότι είναι 1.034 οι ΟΤΑ, συν οι νομαρχίες.
Αλλά λάβετε υπόψη σας ότι κάθε ΟΤΑ και κάθε νομαρχία έχει και μερικά νομικά πρόσωπα, είτε δημοσίου δικαίου είτε ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή δεν είναι 1.034, είναι 1.034 στην πραγματικότητα επί πέντε, επί έξι, επί επτά πολλές φορές.
Δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που κάθε δήμος έχει. Ο κάθε δήμος έχει τουλάχιστον 4-5 δημοτικές επιχειρήσεις. Άρα είναι 5.000 νομικά πρόσωπα.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Ναι, αλλά ο κύριος Παυλόπουλος, ο προηγούμενος υπουργός που ήταν στη θέση σας, ήθελε κι αυτός να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Δεν ξέρω αν ήθελε να κάνει αυτό, αλλά σε αυτή την κατεύθυνση ήταν. Το σταμάτησε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Εσείς έχετε λεφτά; Εδώ πέρα είναι χειρότερα τα πράγματα, πιο δύσκολα.
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Μα υποτίθεται θα εξοικονομηθούν λεφτά.
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Γιατί έλεγε ο Παυλόπουλος ότι χρειάζονται λεφτά;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ένας λόγος παραπάνω, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, επειδή δημοσιονομικά είμαστε σε κρίση, ένας λόγος παραπάνω να επισπεύσουμε αυτή την πολύ μεγάλη, θεμελιακή αλλαγή στον χάρτη της αυτοδιοίκησης της χώρας.
Ένας λόγος παραπάνω. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι άλλο πράγμα να έχεις 1.034 δήμους, δημάρχους, αντιδημάρχους – παίρνω μόνο αυτή την πλευρά – και άλλο πράγμα να έχεις λίγες εκατοντάδες μόνο από αυτούς. Η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Συγνώμη, για να το καταλάβω στην πράξη, γιατί δεν μπορώ να το συλλάβω τώρα.
Δηλαδή δεν θα έχουμε, παράδειγμα, έχουμε δήμο Καισαριανής, δήμο Γλυφάδας...
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα κάνουμε μια μητροπολιτική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας. Δεν θα σταματήσουν οι δήμοι, βεβαίως θα υπάρχουν δήμοι.
Απλώς θα κάνουμε αλλαγές εντός της Αττικής για εκείνους τους ΟΤΑ οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, γιατί είναι πάρα πολύ μικροί σε μέγεθος.

Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Συγνώμη, επειδή τώρα μας ακούει κόσμος και φοβάται. Σου λέει, «Εγώ δουλεύω στη δημοτική επιχείρηση του Κολιβαρίου – σου λέω για το χωριό μου, Υπουργέ μου. Τι θα γίνει τώρα; Θα μας κάνεις ένα, τον μισό νομό Χανίων, θα βρεθώ εγώ χωρίς δουλειά;»
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Όχι, όχι. Οι υπάλληλοι των νομαρχιών ή των δήμων που θα συνενωθούν, θα περάσουν στο νέο νομικό πρόσωπο το οποίο θα διατηρηθεί.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Έτσι κι αλλιώς οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Έτσι δεν είναι;
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Όχι μόνο. Πρέπει να κάνουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις, διότι υπάρχουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, οι μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, χωριά, που αισθάνονται ότι δεν εξυπηρετούνται από τον δήμο που μέχρι τώρα υπήρχε. 

Άρα εμάς το θέμα μας δεν είναι μόνο να συνενώσουμε δήμους, αλλά ταυτόχρονα να απαντήσουμε και σε μία πάρα πολύ δικαιολογημένη ανάγκη που έχουν κάτοικοι χωριών και γειτονιών, για να υπάρχει και εκεί ισχυρή παρουσία του δήμου, δηλαδή να υπάρχει αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους.
Αυτά όμως είναι αυτά ακριβώς που δουλεύουμε, τα οποία το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε διαβούλευση, γιατί είναι δέσμευση και του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 θα γίνουν για τους νέους δήμους και τις αιρετές περιφέρειες.

Κος ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Δηλαδή στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιοι 1.000 ας πούμε δήμαρχοι, θα είναι 500 ή πιο κάτω.
Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Παραδείγματος χάριν, ναι.

...

(http://www.ypes.gr/)

Δημοσίευση σχολίου