Το Μεσολόγγι - Γενικά

>> Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

(Πηγή: www.messolonghi.gr)
Η Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας  αποτελεί μια σύγχρονη πόλη με πλούσιο ιστορικό, πνευματικό και πολιτικό παρελθόν που γίνεται αντιληπτό στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στην πόλη, ενώ οι ρίζες της πόλης χάνονται στα βάθη των αιώνων αφού τόσο ΒΔ όσο και ΒΑ σε απόσταση 5-7χλμ από το κέντρο της υπάρχουν οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Πλευρώνας και της Καλυδώνας.

Βρίσκεται στο Νότιο τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου, ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Ευήνου και Αχελώου και στους πρόποδες του Αρακύνθου, σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο και 37 χιλιομέτρων από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Αποτελεί ιστορικό Δήμο καθώς στην πόλη έλαβαν χώρα μερικές απ' τις πιο δραματικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι δύο Πολιορκίες και η Έξοδος του Μεσολογγίου και γι’ αυτό είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας που φέρει τον τιμητικό τίτλο «Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».

Το Μεσολόγγι είναι γνωστό επίσης για τα αλιευτικά του προϊόντα, ιδιαίτερα το Αυγοτάραχο, μιας και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα είναι ιδανικό μέρος για φυσικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της -τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό- προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα περιβαλλοντικό πάρκα και οικοσύστηματα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το Μεσολόγγι έχει 18.121 κατοίκους και μαζί με τις πρώην γειτονικές κοινότητες που ενσωματώθηκαν στον σημερινό καποδιστριακό δήμο αποτελούν ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο οικιστικό σύνολο αφού στους μόνιμους κατοίκους πρέπει να συνυπολογιστούν και οι περισσότεροι από 4.000 νέοι που σπουδάζουν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και κατοικούν μόνιμα στην πόλη δίνοντάς της έντονη πνευματικότητα και φρεσκάδα.

Κέντρο του Μεσολογγίου είναι η πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με το παλιό Δημαρχείο στο οποίο πλέον λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης.

Στο Μεσολόγγι είναι οι έδρες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, της ΚΤΕΛ Α.Ε., του ΤΕΙ Μεσολογγίου, του 2/39 Σ.Ε. και της 71 Μ.Ε. (Στρατιωτικές Μονάδες), του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας, των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε., Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας καθώς και μιας σειράς άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης στην πόλη λειτουργούν Νομαρχιακό Νοσοκομείο δυναμικότητας 120 κλινών, Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.

Στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πλην της πόλης υπάγονται τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ευηνοχωρίου, Αγίου Γεωργίου, Κουδουνίου, Αγίου Θωμά, Ρετσίνων, Μουσούρων, Ελληνικών και Κουτσοχερίου.

Δημοσίευση σχολίου